Medimagazin logo

İzmir ve İstanbul'da asistanlardan protesto

İzmir ve İstanbul'daki asistan doktorlar bugün protesto yürüyüşü yaptı
İzmir ve İstanbul'da asistanlardan protesto
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir'de asistan hekimlerden oluşan grup, aralıksız 33 saat mesai yapmak zorunda bırakıldıkları ve nöbet sonrası izin hakkı tanınmadığı gerekçesiyle protesto yürüyüşü yaptı.

 
İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonunca düzenlenen eylemde, ''İnsanca hizmet vermek, insanca karşılık görmek, insanca yaşamak istiyoruz'' ve ''Asistan hekimler köle değildir'' pankartları taşıyan grup, Alsancak'taki İtalyan Lisesi önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kadar yürüdü.
Grup adına açıklama yapan Gülen Gül Niflioğlu, İzmir'de sayısı 2 bini geçen asistan hekimlerin, personel açığını kapatmak için ''joker'' gibi kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:
 
'Ülkemizde bir şoför, günde sürekli 5 saat, toplamda 9 saat araç kullanabilmektedir. İzmir'den Ankara'ya tek şoförle seyahat edemeyen sizler, sağlığınızı kesintisiz 33 saat çalışan, tek bir asistan hekime emanet etmek zorunda bırakıldığınızı biliyor musunuz? Bir asistan hekim, 9 saatlik mesaisinin ardından, 15 saat nöbet tutup ardından dinlenmeden 9 saatlik mesaisine devam etmektedir. Ayda 15 defa bu döngüyü yaşayan, yüzlerce, binlerce asistan hekim vardır.''
 
Niflioğlu, sistemdeki tüm aksaklık ve eksikliklerin sorumluları olarak gösterilmelerine de ''artık yeter'' dediklerini dile getirdi.
 
 

 

 

Beyoğlu'nda asistan hekimlerden protesto
 
Beyoğlu'nda bir grup asistan hekim, çalışma koşullarını protesto etti.
 
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan asistan hekimler ile İstanbul Tabip Odası üyeleri, Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.
 
Burada bir açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Güven, doktorların eğitiminin niteliksiz olduğu takdirde, bu doktorların verdikleri hizmetinde de niteliksiz olacağını söyleyerek, 10 yıl sonra belki daha fazla sayıda doktora sahip olunacağını, fakat bu şartlarda durumun vahim bir hale geleceğini ifade etti.
 
Arkadaşları adına konuşan Asistan Hekim Ayşen Gürbüz de bugün buraya, kendilerini 130 saate yakın çalışmaya mahkum eden sağlık sistemini protesto etmek için geldiklerini savunarak, artık bu çalışma koşullarına tahammül edemediklerini öne sürdü.
 
Gürbüz, Sağlık Bakanlığı'nın tüm “Dönüşüm Programlarına” rağmen, hekimliğin yüzyıllardır olduğu gibi bugün ve yarın da performans ve para odaklı bir hizmet sunumu haline getirilemeyeceğini dile getirdi.
 
Koşulların düzeltilmediği takdirde, hastaların başlarına gelecek her türlü şeyden Sağlık Bakanlığının sorumlu olacağını savunan Gürbüz, hastanelerdeki hekime yönelik şiddete önlem alınması ve hastaların hekime karşı kışkırtılmaması gerektiğini söyledi.
 
Grup basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi üzerinde bir süre yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
asistan
hekim
doktor
asistan sorunları
Yorum (10)
hasan efe
Asistanlık anlayışı değişiyor mu? Eskiden biz günaşırı nöbet tutar ve normal gündüz mesaisine de bitkin uykusuz dalde büyük bir istekle devam ederdik. Bütün bu fedakarliği yaparken çok anlamlı beklentimiz,maddi-manevi, vardı mezun olacağımız braştan. Ama şimdi o beklentinin içerisine girmek, asistanlığında köle gibi çalışmak saflıktır. Nasılsa uzman hekim olmak sıradan bir memurlukla eşit hale getirilirdi. Onun için asistalığında da çok fedakarlık göstermek gerekmez bence.
0
Cevapla
çetin akpolat
Asistan arkadaşları tebrik ediyorum.En azından biz doktorların zor da olsa bir araya gelebileceğimizin bir işareti olarak umut verici.Eğer biz hekimler olarak birbirimize yeterli desteği verebilsek,yekvücut olabilsek bir olabilsek sanırım sesimizi yeterince duyurur ve bür sonuca varabiliriz.Tüm hekim arkadaşlara yekvücut olup sesimiz duyurmaya davet ediyorum.
0
Cevapla
hysahin
aslında asistanlarımız belki 50 yıldır bu şekilde eğitim almakta idi. neden acaba şimdi bir tepki veriyorlar çok basit.eskiden bu zor dönemi atlattıklarında iyi maddi imkanlara kavuşacaklarını ayrıca saygı göreceklerini biliyorlardı. şimdi ise her taraftan sıkıştırılmış bir sağlık dünyasında ne para ne saygınlık kalmayınca haklı olarak tepki vermeye başladılar. yazık bu tüm yaşananlara ve yaşatanlara
0
Cevapla
Sinem Ağca Altunbey
Yürüyüşe katılan bütün asistan arkadaşlarımı tebrık ederim... Rıskı en dusuk ışlerde çalısanların bıle mesaı konusunda modern ulkelere yakısır hakları olmasına rağmen; hem bedenen ve hem de zıhnen calısan, mesleği ınsan hayatı olan bız doktorların 33 saat calışmak zorunda bırakılması ne ılgınç bır tezattır... Hatırlıyorum Japonya' da bır muhendıs aralıksız 16 saat calıstığı ıcın kalp krızı gecırmıs ve olmustu de tum japonya sallanmış; bınlerce dolarlık tazmınat davası acılmıstı calıstığı sırket hakkında. Illa bızım de bırgun olmemız veya bırısının YORGUNLUK SONUCU DOĞAL OLARAK YAPABILECEĞİMİZ hatalardan dolayı olmesi mı gerekıyor bu tezatın düzeltılmesi için...
1
Cevapla
A.L
Asistan kardeşlerimin böyle bir organizasyon yaptıkları için tebrik ederim . Bu kadar eziyet çekilen bir eğitim döneminden sonra, getirilerinin eğitim düzeyleri daha aşağıda olan birçok meslek grubundan daha aşağıda olması, adeta eğitim almanın cezalandırıldığı bir ülkede daha yüksek ses getirmek lazım. Böyle giderse zaten kendileride çalışmayı seven kişilerden asistan bulamayacaklardır. Siyasetçi yakını olup, Orda- burda ihaleler alıp, okul yaşamı başarısızlıklar dolu insanların cebi doldurulsun emi! Çalışkan insanların aldığı birkaç krş da ellerinden alınıp, gözlerine batsın (Nasıl bir adalet). Maddi anlamda en çok kazanması gerekenlerin en çok çalışan ve gayret edenlerin olması gerekirken.. İzlenen politikalarla hekimlik mesleğini her açıdan alçaltmaya çalışan politiklara karşı daha büyük eylemler yapmamız lazım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir