Medimagazin logo

Hacettepe difteri, tetanos ve hepatit B aşısı üretecek

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, difteri, tetanos ve hepatit B aşılarının araştırma ve geliştirme çalışmalarını üniversite bünyesinde yürüttüklerini, üretimlerinin de Keymen İlaç firması tarafından üretileceğini belirtti.
Hacettepe difteri, tetanos ve hepatit B aşısı üretecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzerler Sempozyumu'na katılan Gümüşel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle üretiminde patent sıkıntısı olmayacağını düşündükleri difteri, tetanos ve Hepatit B aşısının üretiminde Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Üniversite olarak ilaç Ar-Ge merkezi kuracaklarını dile getiren Gümüşel, Bilim Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığı tarafından desteklenen program kapsamında üniversitenin bir proje yürüttüğünü kaydetti. Üniversitede oluşturacakları Ar-Ge merkezi ile farklı ilaçlar konusunda çalışmalar yapacaklarını anlatan Gümüşel, "Difteri, tetanos ve Hepatit B aşılarının araştırma ve geliştirme çalışmalarını üniversitemiz tamamlayacak, üretimleri de Keymen İlaç, Ankara Organize Sanayi'de kurduğu aşı üretim fabrikasında hayata geçirecek" dedi.

Bu proje ile Hacettepe Üniversitesi'nin ilaç üretimi konusunda bütün bilgi birikimini uygulamaya dökeceğini ifade eden Gümüşel, "İlaç sanayi ile üniversitenin bilgi birikimi yan yana geldiğinde Türkiye'de birçok şeyi başarabileceğimize inanıyorum. Bunu da 2019'da hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Prof. Dr. Gümüşel, üniversite ile sanayinin işbirliğine önem verdiklerini kaydetti.

Türkiye'de yerli morfin tabletlerinin eksik olduğunu ve bu doğrultuda Hacettepe Üniversitesi olarak yerli ilaç sanayisiyle işbirliği yaptıklarını anlatan Gümüşel, bu çalışmada Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırma aşamasına geldiklerini bildirdi. Gümüşel, bunun son derece önemli bir çalışma olduğunun altını çizdi.

Üniversitelerin herhangi bir konuda bir eksikliği sanayi ile işbirliği yaparak gidermesi gerektiğini savunan Bülent Gümüşel, şunları söyledi:

"Aşı ve morfin konusu bile Türkiye'de üniversitenin nerede olması gerektiğini bizlere çok net gösteriyor. Morfin Türkiye'de olmayan son derece önemli bir şeydi. Aşı konusunda biz vesile olduk. Yerli aşı üretmemiz gerekiyor. Üniversitemizdeki Ar-Ge merkezi ile teknolojik ilaçların üretimiyle ilgili bir Ar-Ge merkezini de Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz."

 

hacettepe
difteri
tetanos
ve
hepatit
b
aşısı
üretecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir