Medimagazin logo

Üniversite öğrencilerinden düzenli ilaç kullanımı için 'ilaç teslimatçısı'

İEÜ öğrencilerinin geliştirildiği cihazla özellikle alzheimer hastalarının fazla ilaç almasınının engelleneceği bildirildi
Üniversite öğrencilerinden düzenli ilaç kullanımı için 'ilaç teslimatçısı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, yoğun ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için "ilaç teslimatçısı" üretti.

Cihazın, KOAH, tansiyon, bunama, kalp, diyabet gibi sürekli ve düzenli ilaç kullanması gereken hastaların tedavi süreçlerinde aksama yaşanmaması için geliştirildiği bildirildi.

Üniversiten yapılan yazılı açıklamada, cihazın Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrenciler, Yiğit Yüksel, İpek Parmak, Ahmet Ildırım ve Ertuğrul Şen tarafından geliştirildiği belirtildi.

Cihazla ilgili açıklama yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Yiğit Yüksel, özellikle alzaymır hastalarının ilaç almayı unuttuklarını ve bazen normal dozun üstünde ilaç aldıklarını vurguladı.

İEÜ Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin'in danışmanlığında geliştirdikleri cihazın, ilaç alım saati geldiğinde hastayı titreşimle uyardığını kaydeden Yüksel şunları söyledi:

"Cihazın kilit sistemiyle doz veya yanlış ilaç alımı gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Hastaların ilaçlarına erişimleri, doktor tarafından uygun görülen saatlerde yapılıyor. Bu nedenle sistem, ilacın alım saati gelmeden hastanın ilaca erişimini mümkün kılmıyor. İlaç alım saatleri, dozları ve hastanın ilaç alımları da sistem bünyesinde kayıt ediliyor. Böylece, doktor, eczacı ve hasta yakınları, bu sayede hastaların tedavi takiplerini kolayca yapılabiliyor. Ayrıca, sistem birden fazla cihazın aynı anda kullanımı için uyumludur. Cihaz cep boylarında olduğu için de hastalar tarafından kolaylıkla taşınabiliyor."

inovasyon
ilaç
ilac teslimatcisi
duzenli ilac
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir