Medimagazin logo

‘Türkiye’de üret’ teklifini kabul etmeyen 54 ilaç SGK kapsamından çıkartıldı!

Yerli ilaç pazarını desteklemek, ithal ilaçların cari açıkta yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak için bir süredir ilaç firmalarıyla görüşen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘Türkiye’de üret’ teklifini kabul etmeyen firmaların 54 ilacını ödeme listesinden çıkardı. Türkiye’de ilacın en büyük alıcısı devletin listesinden çıkmak firmalar için büyük sıkıntı.
Kaynak: HÜRRİYET - Hacer BOYACIOĞLU
‘Türkiye’de üret’ teklifini kabul etmeyen 54 ilaç SGK kapsamından çıkartıldı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İTHAL ilaçların Türkiye’de üretilmesi için başlatılan yerelleşme müzakereleri çetin geçiyor. Müzakerelerin ilk aşamasında, Türkiye’de üretimi kabul edilmeyen ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödeme listesinden çıkarılırken; bundan sonraki süreçte de yeni ilaçlar için pazarlık masasına oturulması planlanıyor.

SGK’nın ödeme listesinde bulunmak Türkiye’de firmalar için hayati nitelik taşıyor. Türkiye’de ilacın en büyük alıcısı devlet. Bu nedenle SGK’nın ödeme listesinden çıkarılmak, pazarda büyük darbe almak anlamına geliyor.

Hükümet bir süredir ilaçta yerelleşme çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, daha önce, Türkiye’de üretilmeyen ithal ilaçların “tedavinin sağlanmasında gerekli güvencenin sağlanması kaydıyla”, SGK’nın ödeme listesinden çıkarılacağı açıklanmış ve firmalarla masaya oturulmuştu. Görüşmelerin ilk turu geçtiğimiz günlerde sona erdi.

Piyasada herhangi bir sıkıntı olmaması için başlangıçta, yüzde 50 pazar payına sahip olan ve piyasada 3 eşdeğeri bulunan ilaçlar için sektörle pazarlık yapıldı. Müzakereler sonucunda, birçok ilacın Türkiye’de üretilmesi konusunda uzlaşma sağlanırken, yurt içinde üretilmesi kabul edilmeyen 54 ilaç SGK’nın geri ödeme listesinden çıkarıldı. Kararın uygulaması da 2018 yılına bırakıldı.

2. GRUP GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Yakın bir zamanda da ikinci dalga görüşmelerin yapılması hedefleniyor. İkinci turda görüşülecek olan ilaçlarda ise en az 2 jeneriğinin olması ve bu jeneriklerin pazar payının yüzde 10 olmasına bakılacak. Bu şartlara göre hazırlanan listeden, Türkiye’de üretilmesine firması tarafından onay verilmeyen ilaçlar, SGK’nın ödeme listesinden çıkarılacak. Yetkililer, görüşmelere başlamadan önce Türkiye’deki ilaç üretim yerlerine ilişkin kapasite değerlendirmesi yapıldığını ve yeterli kapasitenin bulunduğunun belirlemesinin ardından sürecin hızlandırıldığını ifade ediyor.

HEDEF CARİ AÇIK

İLAÇTA yerelleşme müzakerelerinde amaç, ilaç firmalarını Türkiye’de üretime yönlendirerek cari açığı sınırlamak. İlk aşamada yapılan görüşmelerde 700 milyon TL’lik üretimin Türkiye’ye kaydırıldığı belirtilerek, ikinci turla birlikte hedefin 2 milyar TL’yi geçmek olduğu kaydediliyor. Bu yolla Türkiye’deki ilaç üretim tesislerinin kapasite kullanım oranlarının ve istihdamlarının da artırılması amaçlanıyor.

AR-GE NE OLACAK?

YAPILAN görüşmeler sektörde de iki farklı görüşün doğmasına neden oldu. Yerli üreticiler kararı desteklerken, yabancı ilaç firmaları bu kararın Türkiye’ye AR-Ge anlamında bir katkısı olmayacağını ifade ediyor. Firmalar, Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonu sırasında da bu kararın sıkıntı oluşturabileceği görüşünü dile getiriyor.

%15.5

Tıbbi ürün pazarında yıllık büyüme

16.8 MİLYAR LİRA

Türkiye tıbbi ürün pazarının büyüklüğü

%15.6

Türkiye ilaç pazarında yıllık büyüme

15.8 MİLYAR TL

İlaç pazarı toplam büyüklüğü

%6.8

Kutu ölçeğinde yıllık büyüme oranı

1.8 MİLYAR KUTU

1 yılda Türkiye’de tüketilen kutu sayısı

%11.1

İlaç pazarında onkolojinin payı

%16

Türkiye’de ithal ilaç pazarında yıllık büyüme

9.0 MİLYAR TL

İthal ilaç pazarının büyüklüğü

%15

Türkiye’de üretilen ilaçlarda yıllık büyüme

sgk
ilaç ödeme
yerli ilaç
türkiyede üretim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir