Medimagazin logo

Bu liste ameliyat komplikasyonlarını azaltıyor!

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün oluşturduğu ameliyat kontrol listesi sayesinde, ameliyatlarda oluşan komplikasyonlar ve ölüm oranları azalıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bu liste ameliyat komplikasyonlarını azaltıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - DSÖ 2000’li yıllarda cerrahi işlemlerin artması ile birlikte, ameliyatların daha sağlıklı ortamlarda yapılması için çalışmalar başlattı. Tanzanya, Yeni Zelanda, Filipinler, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde, 8 hastane üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu kontrol listelerinin sonuçlara etkisi araştıran DSÖ, bu kontrol listesini kullanan hastanelerde 3 ay önce meydana gelen komplikasyon ve ölüm oranlarının ciddi düzeyde düştüğünü belirledi.

Sağlıkta verimlilik ile ameliyathanelerde komplikasyonlarının azaltılması konularında seminerler veren Prof.Dr.Haldun Güner,  DSÖ’nün oluşturmuş olduğu bu kontrol listesi ve verimlik çalışmaları ile ilgili Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.

Prof.Dr.Haldun Güner

Türkiye’de sadece 2 hastane uyguluyor

Komplikasyon ve ölüm oranlarında azalma sağlayan bu kontrol listesinin Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Koç Üniversitesi’ne bağlı Amerikan Hastanesi’nde kullanıldığı bilgisini veren Güner, bu uygulamanın Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

 

Üç aşamalı kontrol

Üç kategoriden oluşan kontrol listesine göre,  ‘Hastalar ameliyathaneye alınmadan’, ‘Ameliyat başlayana kadar’’ ve ‘’Ameliyat sonrası kontrol edilecekler’’ olmak üzere 3 aşamalı bir kontrolden geçiriliyor.

Güner, ‘’Birinci aşamada, henüz hasta ameliyathaneye alınırken ve anestezi verilmeden önce kontrol edilen ve 7 madden oluşan ‘’Sign in’’ adı verilen bir liste var. Bu listede; doğru hasta alındı mı? Hastanın ameliyat yeri doğru işaretlendi mi? Kan ve röntgen tetkikleri geldi mi? gibi sorular yer alıyor.’’ dedi.


 
İkinci aşama ise hastaya anestezi verildikten kesi atılana kadar geçen sürede yapılacakların kontrol edildiği ‘’Time out’’ aşaması.  

Güner, ‘’Bu aşamada ameliyat ekibi ameliyat öncesi küçük bir toplantı yapıyor ve herkes kendini tanıtıyor. Daha sonra hasta ile ilgili detaylı bilgiler tekrar gözden geçiriliyor. Ameliyatın ne kadar süreceği, nerelerde problem olduğu ve risk oranları gibi konular yine 7 maddelik bu listeden kontrol ediliyor.  Özelikle 4 üniteden fazla kan verilme olasılığı ortaya çıkabilecek durumlarda kan ve serumun odaya getirilip getirilmediği kontrol ediliyor. ‘’ açıklamasında bulundu.


 

 

Son aşamanın ise 5 maddeden oluşan ‘’Sign out’’ listesi olduğu bilgisini veren Güner,
‘’Ameliyatı tamamlanmış hastanın ameliyathaneden  çıkarılmasına kadar geçen süreyi kapsayan bu bölümdeki kontroller daha çok ameliyat hemşiresi tarafından yapılıyor. Hemşire cerrahi aletlerin, tamponların ve  kompreslerin sayımını yapıyor. Patolojiye gidecek olan piyesler düzgün olarak işaretlendi mi,  ismi ve  protokol numaraları yazılıp düzgün kaplara konuldu mu kontrol ediyor.’’ ifadelerini kullandı.


 
 

 

 

‘’Her kontrol listesi bir trajediden sonra oluşmuştur’’

Ameliyatlarda kullanılan kontrol listesinin havacılıkta kullanılan kontrol listelerinden esinlenilerek oluşturulduğunu söyleyen Güner, ‘’Havacılıkta ne yazık ki şöyle bir tabir var;  her bir madde bir  trajediden sonra konulmuş. Bir uçak düşmüş, birileri ölmüş ve sonrasında araştırılıp şu maddeleri de ekleyelim denmiş.’’ dedi.
 
 

komplikasyon
ameliyat
prof.dr.haldun güner
dsö
Yorum (4)
Necati
Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı yaklasik 6 yildir Guvenli Cerrahi Kontrol Listesini kamu ozel universite tum saglik kuruluslarinda kullaniyor.Siz nerede yasiyorsunuz da sacma sapan bir haberi turkiyede ilk mis gibi birde sadece iki hastane kullaniyormus gibi yayinliyorsunuz
12
Cevapla
Levent
Sayın hoca, nerde yaşıyor bilmiyorum ama bu sistem "Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi TR" adıyla yıllardır Türkiye'de uygulanırken bir profesörün ilk kez yeni bir şey keşfedilmiş edasıyla anlatmak ne kadar acı.
12
Cevapla
Ercan KOCA
Güvenli cerrahi uygulamaları, el hijyeni gibi tüm DSÖ hasta güvenliği çalışmaları, daha ilk yıllarından itibaren Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından dilimize çevrilmiş ve sağlık sistemine entegre edilmiştir. Ayrıca Sağlıkta Kalite Standartları kapsamında, bu kontrol listesinin uygulanması tüm hastaneler için zorunludur.
3
Cevapla
haldun güner
arkadaşların yorumlarını okudum. ancak yorumlar gerçeği yansıtmıyor. ülkemizde ulusal bazda DSÖ kontrol listesi uygulanıyor olsa, biz de DSÖ de kullanan ülkeler listesinde olurduk.zaten checklist 2009 dan itibaren kullanılmaya başlamış durumda. bunları ömrünün 42 yılını ameliyathanelerde geçirmiş biri olarak söylüyorum. kağıt üzerinde yapıyor göstermek başka, bizzat kullanmak başka. ameliyathanelerin içine girip bizzat bakmak lazım. ben istanbulda yasşıyorum. buyrun sağlık müdürlüğü bize araç tahsis etsin tek tek hastaneleri dolaşalım ve durumu gözlerimizle görelim.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir