Medimagazin logo

Guinness rekoru olmaya aday ameliyat

Şişli Etfal Hastanesi’nde yapılan bir ameliyat Guinness Rekorlar Kitabı'na aday oldu. 63 yaşındaki emekli tuba sanatçısının karnındaki ana atardamarında (aort) gelişen anevrizma (balon) ile bunun kadar önemli bir başka damar sorunu yaklaşık 10 saat süren zor bir ameliyatla tedavi edildi.
Kaynak: HÜRRİYET - MESUDE ERŞAN
Guinness rekoru olmaya aday ameliyat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Devlet Opera ve Bale Orkestrası’nda 37 yıl tuba sanatçısı olarak görev yapan 63 yaşındaki İhsan Özkaya, bir haftadır çektiği karın ağrılarını ciddiye almadı. Doğum günü pastasını üfledikten 3 saat sonra karın ağrısı şiddetlenince geçtiğimiz hafta Şişli Hamidiye Etfal Araştırma ve Eğitim Hastanesi aciline başvurdu. Özkaya’nın çekilen tomografisinde, gayet net bir şekilde hem büyüklüğü 13 santimetreye ulaşan bir aort anevrizması (damarda balon oluşması) hem de Aortokaval fistülü (atar ve toplardamar arasında bağlantıya bağlı kirli ve temiz kanın karışması) görülüyordu. Her iki durum acil ve ölümcüldü. Durumun ciddiyeti üzerine derhal ameliyata alındı. 

'ULUSLARARASI SAYGIN BİR TIP DERGİSİNE GİRDİK'
Operasyonun başındaki isim kalp ve damar cerrahı Dr. Macit Bitargil, “Bu büyüklükte aortokaval fistüllü aort damar anevrizması olup, başarılı bir şekilde ameliyat edilen ve sonrasında hayatta kalan hasta olarak tıp tarihine geçti. Bilimsel literatürde de yerini alması için uluslararası saygın bir tıp dergisine vaka sunumu olarak gönderdik” dedi. Dr. Bitargil sözlerine şöyle devam etti: “Bu olay nadir görülen ve çok ölümcül bir durum. Aortakaval fistüllü dev aort anevrizması olan hastalarda ölüm oranları yüzde 90’a ulaşıyor. 37 yıl boyunca tuba üfleyen hastamızın, bu iki büyük sorununun yakalanması ve ameliyat edilebilmesi bir şans.” Özkaya halen yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor.

İŞTE O EKİP
Bu büyük ve riskli ameliyatta büyük bir ekibin görev aldığını anlatan Dr. Bitargil, “Başarı ekibin. Ameliyat esnasında destek veren Kalp Damar Cerrahi Kliniği Kurucusu ve Şefi Doç. Dr. İsmail Koramaz, operatörler Dr. Nilüfer Bektaş ve Dr. Cemal Kaya, asistanlar Dr. Sinan Ömeroğlu ve Seçil Gezici Yüksel, anestezi uzmanı Dr. Naim Ediz, ameliyathane hemşireleri Ali Sönmez ve Elif Beyza Şimşek, anestezi teknisyeni Esra Nacar ve sağlık personeli Yaşar Bayrak gibi deneyimli insanlarla çalışmamız bu hasta için bir şans oldu.” dedi.

aort anevrizmasi
aortokaval fistulu
dr. macit bitargil
şişli etfal hastanesi
Yorum (11)
aydin sinal
arkadaslar basarili ve zor bir ameliyat yapmislar,tebrik eder basarilarinin devami dileriz, yalniz o saatlerde bu ameliyattan dünyada belkide binlerce yapiliyordu.nicin Guineness rekoru olmaya aday ameliyat oluyor?süre bakimindanmi? zorluk bakimindanmi? ölüm olmadigi icinmi?yoksa hastanin Tuba caldigi icinmi?nicin guinness kitabina girmek isteniyor JAWA dururken,(ben guiness kitabinda tipbi vakalarida aldigini bilmiyordum)"yazida deniyorki" anevrisma ve fistül in yakalanmasi bir sans!" ultrason,dopler sansa pek firsat vermez sanirim.zaten akut batin diye laparaskopi yapilmis hersey ortada! ben bu aorta anevrismasi (karin-gögüs) ameliyatlarina sayisini hatirlamadigim kadar narkoz verdim,aklimiza hic Guiness e yollamak gelmedi,fistül ameliyatida -cerrah arkadaslar daha iyi bilirler-zor degil derim. hasili velhasil ben bu ameliyatin rekorlar kitabina nicin girecegini anlamadim,anlayan cerrah arkadaslar aciklarlarsa mütesekkiriz.selamlar.
2
Cevapla
Osman Tansel Darçın
Abdominal aort anevrizması ve ona bağlı aortokaval fistül gelişimi sık görülen bir durum değil. Arkadaşları kutlarım. Bu tür ameliyatlarda, ekibin deneyimi kadar hastane alt yapısı da önemli. Örneğin, böyle bir vakayı ototransfüzyon cihazı olmadan almak çok zor. Makale işine gelince ise arkadaşları üzmek istemem. Ama büyük cerrahi dergileri olgu sunumunu artık pek kabul etmiyorlar. Daha mütevazi bir dergiye göndermelerini, ya da bekleyip bunun gibi üç beş olgu daha gelirse seri olarak yayınlamalarını tavsiye ederim. Tekrar tebrikler. Ellerine sağlık.
5
Cevapla
Macit Bitargil
Öncelikle yorumunuz ve merakınız için teşekkür ederim. Sevgili arkadaşlar Türkiye'de su üstünde yürüseniz dahi, yüzme bilmiyordu o yüzden üstünden yürüdü diyecek insan çıkar. Meslektaş olarak birbirimize destek çıkacağımıza araştırmadan yorum yapmak gerçekten büyük hayal kırıklığı. Bu yüzden de toplumsal olarak her konuda sürekli sekteye uğruyoruz. Bu yorumu yapan sayın doktor beyin uzmanlık alanını bilmiyorum ama yorumdan anestezi olduğunu tahmin ediyorum. Her şeyden önce burada bahsedilen fistül böbrek yetmezliği hastalarına 45 dakikada lokal anestezi ile uygulanan kol arter ve veni arası basit anastomız değildir. Aort anevrizması nedeni ile aortakaval fistül ( aort ve vena kava arasında fistül gelişmesi ) oluşumu çok çok nadir ve çok çok ölümcül bir durumdur. Evet aort anevrizması ameliyatları dünyanın her yerinde yüzlerce yapılıyor. Fakat burada durum farklı. Burada 13 cm'lik bir anevrizma ( ki kalp damar cerrahı olan meslektaşlarım bunun ne anlama geldiğini, ne kadar ölümcül olduğunu çok iyi bilir) ve anevrizma basısı nedeni ile gelişmiş bir aortokaval fistül durumu mevcut. Pubmed üzerinden yaptığımız araştırmada dünya üzerinde bildirilen, cerrahi olarak tamir edilmeye çalışılmış toplamda bu tarz yaklaşık sadece 50 vaka kaydı bulunmuştur. Aort çapları genelde yapılan bu vakalarda 6-8 cm arası değişmekte olup, genelde 10 cm üzeri hastalar hayatını kaybetmiştir. Fistülle seyretmiş 13 cm'den daha büyük çapta bir aort anevrizma ameliyatında hayatta kalan hasta bugüne kadar bildirilmemiştir. Bu vaka bu bakımdan ilk olup aortokaval fistülü olan ve 13 cm'lik aort anevrizma çapına sahip, açık cerrahi yöntem ile opere edilen ve hayatta kalan tek vakadır. Bu çaptan büyük kava fistüllü vakalara yapılan müdahaleler hep ölüm ile sonuçlanmıştır. Adaylığın nedeni budur. Ayrıca dünyanın en saygın bilim dergilerinden birinde ( dergi Sci kapsamında taranmaktadır ve yukarıda bahsettiğiniz dergiden impact faktörü daha yüksektir) editör özel kararı ile olgu sunumu olarak gönderilmiştir. Yine yaptığımız literatür taramalarında, Guinness kayıtlarında komplike aort anevrizmalarına girişimle ilgili kayıdı tespit etmiş bulunduk. Önceki girişim 2009 yılında Alman cerrahlara ait idi. Biz de o bakımdan başvuruda bulunduk. Şans meselesine gelince bu vakaları zaten USG ile tespit etmek çok zordur, burada altın standart kontrastlı tomografidir. Fakat bu hastalıkta hastalar ne yazık ki semptom başladığında çoğu zaman hastanelere yetişemeden hayatlarını kaybetmektedirler. Çünkü çoğu zaman ambulans bile yetişemeden rüptür gerçekleşmekte ve hasta haytını kaybetmektedir. Bu hastanın o bakımdan tomografi masısına yetişmesi bir şanstır. Birbirimize destek olup hep beraber yükselmek dileği ve sağlık çalışanı olarak aynı tarafta bulunduğumuzu, amacımızın sonuna kadar hastalık ile mücadele etmek olduğunu hatırlatarak saygı ve sevgilerimi sunarım.
7
Cevapla
Macit Bitargil
Bilimsel bir dille konuşmak gerekirse daha fazla bilgi almak için aşağıdaki link'i kullanabilirsiniz. Bugüne kadar dünyada kaç tane bu vakadan yapılmış, zorluk derecesi nedir, ameliyat teknikleri, hepsi anlatılmış. Kaynak 2016 senesinde yayınlanmış, Annals of Vascular Surgery dergisindendir. Tekrardan saygılarımı sunarım. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4860718/pdf/nihms782913.pdf
5
Cevapla
aydin sinal
Sayin Dr.Macit Bitargil son derece faydali ve detayli aciklamaniz icin tesekkür ederim,Ilk defa yazdigim bir yoruma bu derece genis ve bilgilendirici tipbi bir aciklama geldi,buda sizin ne kadar ilgili ,bilgili ve düzenle calisan bir meslektas oldugunuzun ispati,zaten bu mesleki disipliniz olmasa bu gibi ameliyatlari yapmazsiniz.Tekrar tesekkür ederim. basarilarinizin ve calisma disiplinizin devami hastalariniz ve Türk tipbi icin elzemdir,gereklidir.Diger meslektaslarin sizi örnek almasi dilegiyle saygilar,Frankfurtan selamlar.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir