Medimagazin logo

Stresli hayat Alzheimer riskini arttırıyor

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ayşenur Durna orta yaş dönemlerinde ani ya da kronik stresli bir dönem geçiren kişilerin ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin arttığını belirtti.
Stresli hayat Alzheimer riskini arttırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yapılan çalışmalarda, özellikle kadınlarda orta yaş dönemlerinde bazı stresli travmalar yaşamalarının sonucunda vücutta birtakım hormonal değişikliklerin meydana geldiğini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ayşenur Durna, “Stresli travmalarda aynı zamanda vücuttan bazı enflamatuar maddelerin salındığı ortaya çıkmıştır. Bu hormonal ve enflamatuar değişiklikler başta beyin olmak üzere tüm vücutta zararlı etkiler ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu. 
 
 
“YAŞLANMA SÜRECİNİ TETİKLEMEKTE”
 
 
Kişiler ne kadar fazla travmatik stres yaşadılarsa Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin de o kadar artış gösterdiğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Durna, “Kişiler bu stresli travmalardan uzaklaşsalar bile vücutta bir kez başlayan bu değişim etkisini devam ettirmekte ve son bulmamaktadır. Bu durum ilerleyen dönemlerde beynin dejeneratif yaşlanma sürecini hızlandırmakta veya tetiklemektedir” dedi.
 
 
  “HAREKETSİZ VE İÇE KAPANIK YAŞAM RİSKİ ARTTIRIYOR”
 
 
Yapılan çalışmaların bu stresör travmaların başında, eş ya da çocuk kaybı, evde herhangi birinin kronik ilerleyici hastalığının olması, boşanma süreci, herhangi bir saldırı, tecavüz veya benzeri durum, hırsızlık olayları, araba kazası, kişinin kendi kronik hastalıkları ve finansal problemlerin geldiğini hatırlatan Uzm. Dr. Durna, “Özellikle kişinin şeker hastalığı, tansiyon, obezite ve kan yağları yüksekliği gibi risk faktörleri varsa ve hareketsiz, içe kapanık bir yaşam sürüyorsa bu risk artmaktadır” diye konuştu.
alzheimer
medical park antalya hastanesi
uzman doktor ayşenur durna
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir