Medimagazin logo

Yağlar gider selülit kalır!

Kilo kaybı selülitin ortadan kaldırılmasında işe yaramaz. Çünkü selülit bir yağ problemi değildir. Bu dermatolojik ve hücresel bir problemdir. Bu sebeple cilt hücrelerinin değiştirilmesi hedeflenmeli
Kaynak: SABAH
Yağlar gider selülit kalır!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Basen bölgesi selülit birikimine karşı en dayanıksız bölgelerden biridir. Normal sağlıklı bir basene baktığınızda, yüzeydeki epidermis yumuşaktır. Cilt sıkıdır çünkü dermis kalındır ve hasar görmemiştir. Kolajen ve elastin demetleri güçlüdür. Kılcal damarlar dermisin en üst bölgelerine kadar ulaşabilmekte, besin ve arındırıcı sıvılar taşıyarak kan takviyesi yapmaktadır. Normal basen dokusunun ultrason görüntüleri, çok az atık su içeren kalın ve nemli dokuların varlığını gösterir. Mikroskop ile fibroblastların aktivitelerini görebiliriz. Bunlar, bağdoku içerisinde bulunan ve kolajen ile elastin üreten hücrelerdir. Fibroblastların bir elma ağacı olduğunu varsayarsak; kolajen ve elastinleri de elma olarak düşünebiliriz. Sağlıklı bir basende fibroblastlar aktif olarak dermis içerisindeki sıkılaştırıcı iskeletleri üretmektedir. Dermisteki yağ hücreleri şişmez ya da kümeler halinde bir yerde toplanmaz. Tamamen birbirlerinden ayrı ve belirli bir mesafede durabilirler. En önemlisi, ciltte görünen selülit yağ birikintisine rastlanmaz. Şimdi bunu sağlıksız bir basen ile kıyaslayalım: Damarlardaki hasarın sonucu cildin yüzeyinde hasar görmüş kılcal damarlar ya da örümceğe benzeyen varisler görebilirsiniz. Cildin en üst katmanı olan stratum corneum, kuru ve sert dokuludur. Parçalanmakta olan nemsiz kalmış hücreler sebebiyle çatlamalar görebilirsiniz. 
 
CİLT SIKI DEĞİLDİR 
Cilt sıkı değildir ve cildin sıkılığını sağlama kabiliyetini kaybeden hasar görmüş bağdoku sebebiyle torbalar oluşmuştur. Sağlıksız basendeki dermis altı yağlar şişmeye başlamıştır ve çevrelerinde lifli öbekler oluşmuştur. Sonuçta, kadınların tümünün ciltlerinde görmekten en rahatsız oldukları sorun olan selülit ortaya çıkmış olur. Dermisin ve epidermisin nemsiz kaldığı ve az beslendiği bölgeler, dermis altında bulunan yağların yüzeye çıkmasını engelleyemeyecek kadar güçsüzdür. Bu, geleneksel yöntemlerdeki kilo kaybının neden işe yaramadığını göstermektedir. Selülit bir 'yağ' problemi değildir. Bu 'dermatolojik' ve 'hücresel' bir problemdir. Bu sebeple kullanılan metodlar, yağ hücreleri yerine komşu bağdoku ve cilt hücrelerinin değiştirilmesini hedeflemelidir. 
 
SELÜLİT DOKUSUNUN NEDENİ 
Tüm yağ hücreleri septa ile yani lifli şeritlerle çevrilidir. Hücreler zarar gördüğünde bu şeritler sertleşir ve katılaşır. Selülitin ilerlemesi ile güçsüzleşen dermis, yağ hücrelerini yerinde tutma kabiliyetini kaybeder. Güçsüzleşen dermis nedeni ile özgür hale gelen selülit hücreleri şişerek genleşir. Dermisin asıl görevi bağ doku üretmek olduğundan, genleşen bu yağı çevrelemek için daha fazla bağdoku üretir ve septumun daha da sertleşmesine neden olur. Sertleşen septum, yağ hücresinin etrafında genleşemeyecek kadar katılaşmıştır. Yağ lifli materyalin yanlarından dışarı sızmaya başlar. Tıpkı bir balonun kauçuk lastiklerle sıkıştırılması gibi. Bu nedenle de normal yağ yumuşak ve pürüzsüzken, selülit sert ve tümsekli bir dokuya sahiptir. Bu durum ne kadar ilerlemeye devam ederse septum o kadar sertleşir ve septumun çok daha katı olduğu ileri selülit seviyelerine ulaşılır. 
 
SELÜLİTİNİZ HANGİ SEVİYEDE?
Dokularınızı başparmağınız ile işaret parmağınız arasında ya da avuç içleriniz arasında sıkıştırın. Eğer selülit var ise cilt engebeli bir hal alır. Daha ileri safhalarda engebeler herhangi bir kuvvet uygulamadan görünür haldedir. 
 
TEMEL BİLEŞENLER
 Bozulmuş kan damarları 
 Hasar görmüş dermis 
 Birikmiş 'atık su' 
 Gittikçe yüzeye yaklaşan, şişmiş yağ hücreleri 
 İncelen epidermis 
 
İKİ ÇEŞİDİ VARDIR
İki temel selülit tipi vardır: Yumuşak ve sert. Yumuşak selülit alttaki doku üzerinde kolayca kayarak hareket eder ve geniş bölgeleri kaplar. Vücut hareketi ile sallanır ve sert selülite göre daha çok göze çarpar. Sert selülit ise alttaki dokuya sıkı sıkıya bağlı kalın bir dokudur. Vücudu iyi durumda olan genç kadınlarda göze çarpar. Sert selülit genelde dokunmaya karşı duyarlıdır. 
yağlar
gider
selülit
kalır!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir