Medimagazin logo

Rahim Ağzı Kanseri Ve Belirtileri

Doç. Dr. Cem İyi Bozkurt rahim kanseri hakkında bilgi verdi.
Rahim Ağzı Kanseri Ve Belirtileri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında en yaygın olarak görülen kanser türlerinden biridir. Özellikle de 1990’lı senelere dek, kadınlar arasında görülen kanser türleri arasında ilk sırayı almaktaydı. Görülme oranları, günümüzde bilinçlenmenin artması ile ikinci hatta üçüncü sıralara kadar gerilemiştir.  Ancak gene de her sene ortalama olarak 500 bin kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle hayata gözlerini yummaktadır.

 

Rahim ağzı kanseri tüm dünya ülkelerinde oldukça yaygın olan ve meme kanserinden sonra en yaygın olarak görülen, oldukça ciddi bir sorundur.  Rahim ağzı kanseri, servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri, rahim ağzının habis huylu kanser çeşitidir.

 

Rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi vajinal kanamalardır. Ancak rahim ağzı kanseri ileri evrelere gelmeden belirti göstermeyebilir de. Tedavisi ilk evrelerde oldukça kolaydır. Daha ileri evrelerde de  kemoterapi ve radyoterapi yöntemine başvurulur.

 

Rahim ağzı kanseri, cinsel ilişki ile bulaşır. En yaygın olarak karşılan yaş aralığı ise 45 ve 59 olmaktadır. Rahim ağzı kanseri, erken yaşta kapılsa da ilerlemesi yavaş olduğu için genellikle belirtilen yaşlar arasında görülür. Ancak 20’li yaşlarda da meydana gelebilir. Ülkemizde ise en yaygın olarak 35-58 yaşları arasında görülmektedir. Rahim ağzı kanserine yol açan virüs, ilk cinsel ilişkiyi takriben birkaç sene içerisinde geçer.   Bu virüsü kapan kadınların büyük bir bölümü,  cinsel ilişki ardından virüsü vücutlarından 1 ya da 2 sene içine atmaktadır. Ancak kadınların bazılarında bu virüsü vücuttan atmak söz konusu değildir. Bu sebeple de ilerleyen zamanlarda rahim ağzı kanseri meydana gelir.

 

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri ilk evrelerde belirti vermeyebilir. Rahim ağzı için kesin teşhis, biyopsi ile konulmaktadır. Ancak rahim ağzı kanseri ileri evrelere başladığında normal olmayan adet arası kanamalar, cinsel ilişki ardından kanamalar, menopoz dönemi ardından kanamalar ve ağrılı cinsel ilişki ile kendini belli edebilir. Bunun yanında akıntılarda artma, kasık ağrısı gibi belirtiler de görülebilir.

 

Bu belirtiler rahim ağzı kanserine işaret edebileceği gibi farklı hastalıkların da habercisiolabilir. Bu sebeple belirtiler ile karşılaşınca zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekmektedir.

 

Pap smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için oldukça önemlidir. Cinsel ilişkiye başlayan her kadının yıllık olarak, düzenli bir şekilde pap smear testi yaptırması gerekmektedir. Rahim ağzı için kontrollerin yapılması gerekir.  Papsmear testi şayet şüpheli çıkar ise, kolposkopi şeklinde tabir edilen bir yönteme başvurulur. Bu sayede rahim ağzı daha ayrıntılı olarak incelenebilir.  Eğer biyopsi sonuçlarında kanser öncüsü bir değişiklik tespit edilirse LEEP denilen bir yöntemle bu dokunun alınması sağlanabilir.

 

Bunların dışında kriyoterapi ya da lazer tedavisine başvurulabilir. Bu sayede sorunlu bölgenin alınması gerçekleştirilir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri ise:

·         Adet kanamaları arasında görülen normal olmayan kanama,

·         Koyu renkli, aşırı akıntı,

·         Lekelenme tarzı kanamalar,

·         Cinsel ilişki ardından kanama,

·         Cinsel ilişki sırasında ağrı.

Bknz: http://www.cemiyibozkurt.com/rahim-agzi-kanseri-belirtileri-nelerdir

 

Rahim Ağzı Kanseri İçin Risk Faktörleri

Human Papilloma Virüsü, rahim ağzı kanserine sebep olmaktadır.  Bunun dışında rahim ağzı kanserine sebep olan faktörler tam manasıyla açığa kavuşturulamamıştır. Fakat rahim ağzı kanserini tetikleyebilecek sebepler:

·         Birden fazla cinsel partnerin olması

·         Cinsel ilişkiye erken yaşta başlanması

·         Viral ve bakteriyal enfeksiyonlar

·         Çok sayıda doğum yapmak

·         Sosyoekonomik düzeyin düşük olması

·         Sigara kullanmak

·         C vitamini ve A vitamini eksikliği

·         Erkek partnerin sünnetsiz olması

·         Kadının bağışıklık sisteminin baskılanması

 

Kaynak: http://www.cemiyibozkurt.com

rahim ağzı kanseri
belirtileri
doç. dr. cem i̇yi bozkurt
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir