Medimagazin logo

<b>Tam günle birlikte öğretim üyelerinin özel muayenesi kaldırılıyor<b>

<b>Tam günle birlikte öğretim üyelerinin özel muayenesi kaldırılıyor<b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu hafta sonu İstanbulda düzenlenen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayında Tam gün oturumunda son konuşmayı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Uzm.Dr.Orhan Gümrükçüoğlu yaptı.

Tam gün yasasıyla ilgili düzenlemenin şu an bu teknik bir çalışma aşamasında olduğunu belirten Gümrükçüoğlu “Tam gün elbette bir sistem içinde alınmalı, sağlık sisteminin tüm komponentleri düşünülerek yapılmalıdır. Ortaya bir taslak çıktığında, başta TTB olmak üzere meslek kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve bu konunun muhataplarının tamamının görüşlerini alarak taslakta gerekli değişiklikleri yapıp, Sağlık komisyonuna sunacağız. Komisyondaki katkılarla birlikte TBMM Genel Kuruluna gönderilecek” diye konuştu.

Hekim açığından dolayı büyüteçle hekim aradıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Bakanlıktan son 15 günde 13 göz, 15 kadın doğum uzmanı istifa etti. Geldiğimizde mecburi hizmeti kaldırdık, ama ardından hep Valilik ve kaymakamlıklarla uğraştık. Ve bazı metodlarla Doğu ve Güneydoğuya hekim göndermeye çalıştık ama olmadı. Bunun üzerine sağlık hizmetlerinin daha yaygın bir şekilde sunulması için mecburi hizmeti tekrar getirdik” diye konuştu.

Gümrükçüoğlu “Niçin tam gün yasası?” başlıklı sunumunda tam günün gerekçelerini şöyle açıkladı:
-İyi bir sağlık hizmeti için tam gün önemli bir gerekliliktir. Bu yasanın sağlık kurumlarının tüm sorunlarını çözmesini beklemiyoruz. Ancak geldiğimiz noktada tam güne geçişin 28 yıl öncesine göre daha sorunsuz olacağını düşünüyoruz.
-Kısmi zamanlı çalışma kurumsallıkla bağdaşmaz. Üniversite, devlet hastaneleri ve kamuya ait diğer sağlık kuruluşları milletimizin önemli yatırımlarıdır. Yarı zamanlı kapasiteleri kaçınılmaz olarak atıl kapasite oluşturur. Bu kurumların çalışanlarının kurumlarına bağlılıklarının güçlendirilmesi bir gerekliliktir. Üniversite hastanelerinde daha belirgin olmak üzere tüm kamu hastanelerinde kısmi zamanlı çalışma, kuruma sahip çıkma ve kurumu geliştirme azmini zayıflatmaktadır.
-Hem kamu hem özeldeki kısıtlı sayıdaki hekim kaynağımızı rasyonel kullanmak için tam gün çalışma gereklidir. Hekimlerimizin özelde de kamuda da sadece hekimlik yapması icap eder.
-Yarı zamanlı çalışma hekimlik mesleğinin halkın gözünde sevimsizleşmesine neden olmaktadır.
-Hekimle hasta arasında para diyalogunun kaldırılması için tam gün gerekmektedir.
-Tıbbi cihaz ve donanımı rasyonel kullanmak için tam gün gereklidir.
-Tanı ve tedavi maliyetlerini düşürmek için, sağlık tesislerini profesyonel yönetebilmek için, tam gün gereklidir.
-Muayenehanecilik kayıt dışını teşvik etmek olduğu için tam gün gereklidir.
-Sağlık verilerini doğru toplamak için tam gün gereklidir.
-Hasta ve hasta yakınlarının sağlık hizmeti memnuniyetini arttırmak için tam gün gereklidir.

Doktorlar için de vatandaşlarımız için de alışkanlıkların değiştirilmesi zamanı gelmiştir. Tam gün muayenehaneleri yasaklamamaktadır aksine hekimlere muayenehane, özel ve kamu seçeneğini sunmaktadır.

Oturum sonunda bir soru üzerine Gümrükçüoğlu üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin fakültede yaptığı özel muayene sisteminin kaldırılacağını ifade etti.

Medimagazin

<b>tam
günle
birlikte
öğretim
üyelerinin
özel
muayenesi
kaldırılıyor<b>
Yorum (2)
Dr Hakan
Biz de yedik, zaten muayenehanesi olan 4000, olmayan 110 bin doktor var. Şu anda niye düzelmedi. %96 zaten devamlı statüde. Geçin bunları. Biz sağlığı özelleştirip bu yükü devletin üzerinden atacağız. Doktorları da köle yapacağız deseniz daha dürüst olurdu. Sağlık Bakanlığından bir allahın kulu çıkıp da tam günle ücretler artacak demiyor. Doktorlara da şunu yapacağız demiyor. Özel hastaneler doktorların parasını ödemiyor, sağlık güvencesine para vermemek için doktorları Bağ Kurlu yapıyor. Hasta hakları bilmem ne diye bas bas bağıran Bakanlıktan tıs yok ya. Akıl sır alıcak değil. Bir yönetim bu kadar mı yanlı olur bu kadar mı oy düşkünü popülist olur bu kadar mı meslekdaşını satar nasıl iş anlamadım walla ben bu işleri. Neyse seçimlerden önce biz de üstümüze düşeni yapacağız. Sayın yöneticilerimizin bundan hiç kuşkusu olmasın...
0
Cevapla
FERSOY
Lafa dikkat: "Hekimlerimizin özelde de kamuda da sadece hekimlik yapması icap eder." Bu ne demek biliyormusunuz? Siz boğaz tokluğuna çalışıp bize oy getirin, bizim yandaş zincir hastanelerimize ve yandaş sağlık sermayedarlarımıza da para kazandırın!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir