Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı oyuncakları hatırladı, laboratuvar kuruyor

Çin'de üretilen Sarge ve Barbie&Taner oyuncakları hakkında üretici firma tarafından alınan toplatılma kararının ardından Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de gerekli analizleri yapmak üzere oyuncak laboratuvarı kurma çalışması başlattı
Sağlık Bakanlığı oyuncakları hatırladı, laboratuvar kuruyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Çin'de üretilen Sarge ve Barbie&Taner oyuncakları hakkında üretici firma tarafından alınan toplatılma kararının ardından Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de gerekli analizleri yapmak üzere oyuncak laboratuvarı kurma çalışması başlattı.


Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesinde oyuncak analizi yapacak olan laboratuvarı henüz tamamlayamayan Sağlık Bakanlığı'nın, son haftalarda oyuncaklarla ilgili yaşanan gelişmeler üzerine en kısa sürede gerekli teçhizat için ihale yapılacağı ve laboratuvarda özellikle Çin'de üretilmiş oyuncakların inceleneceği belirtildi.


Satanlar hakkında işlem yapılacak
Sağlık Bakanlığı, ayrıca illerde personeli aracılığıyla oyuncak satış noktalarını denetleme kararı aldı. Bakanlık yetkilileri, toplatma kararına rağmen bu oyuncakları satmayı sürdürenler haklarında yasal işlem uygulanacağını açıkladılar.


Yetkililer, ülke içinde pazara sunulan oyuncakları "Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik" gereğince denetlediklerini belirtirek, "Oyuncaklarda AB normları uyarınca 'CE' uygunluk işareti bulunmuyorsa Türkiye piyasasına verilemiyor. Bu işareti taşıması için üretici ya da ithalatçı firma tarafından gerekli analizler yapılmış olması gerekiyor" diye konuştular.

Üretici firma olan Mattel, Çin'de yapılan Sarge ve Barbie&Taner oyuncaklarında insan sağlığını tehdit edici boya ve mıknatıs kullanıldığı gerekçesiyle tüm dünyada söz konusu oyuncakları piyasadan toplama kararı aldığını açıklamıştı. Türkiye'de satışa sunulan oyuncaklar için Toys''R''us mağaza zinciri de, oyuncakları satın alanlara geri getirmeleri çağrısında bulunmuştu. Bu gelişmelerden önce de özellikle Çin üretimi oyuncaklar Türkiye kamuoyunda tartışılıyordu.


Milliyet
sağlık
bakanlığı
oyuncakları
hatırladı
laboratuvar
kuruyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir