Medimagazin logo

Özel hastanelere gidecek hocaları rektör belirleyecek

Meclis’e önümüzdeki hafta sevk edilmesi beklenen ‘Tam Gün’ düzenlemesinde önemli bir değişikliğe gidiliyor. Önceki taslaklarda yüzde 5 olan dışarıda görevlendirilebilecek hoca oranı yüzde 50’ye yükseltiliyor. Buna göre, üniversite rektörünün ve yönetim kurulunun onayı ile profesör ve doçentlerin yarısı aynı anda özel sağlık kuruluşlarında çalışabilecek. Özelde kazanılacak paranın yarısı üniversite rektörlüğüne, yarısı da çalışan hocaya verilecek. Hocaların 17.30 olan çıkış saatleri de 14.00’e çekiliyor.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
Özel hastanelere gidecek hocaları rektör belirleyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin ‘Tam Gün’le ilgili bazı maddeleri iptal kararından sonra yeni düzenleme için çalışma başlatıldı. Ekim ayında torba yasayla çıkarılması planlanan düzenleme, üniversite yönetimleri ve hocalardan gelen taleplerden dolayı ertelendi. Son olarak Sağlık Bakanlığı, 50’ye yakın üniversiteden yazılı talep istedi. Gelen talepler içinde özellikle İstanbul Üniversitesi’nin ‘Tam Gün’de esnetilme isteği ağır bastı. Bu üniversiteler, kadrolu hocaların dışarıda çalışması için konulan yüzde 5’lik sınırlamanın yeterli olmadığını ve bunun yüzde 50’ye kadar artırılmasını talep etti. Üniversite yönetimleri, hem hocaların üniversitede kadrolarının devam etmesi hem de dışarıda kendi kontrollerinde çalışmaları yönünde istekte de bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından ise çalışacak hocaların belirlenmesinde performans sisteminin ön şart olmasını istiyor.

 

Meclis’e önümüzdeki hafta gelmesi beklenen yeni düzenlemeyle, üniversite hocaları mesai saatinden sonra muayenelerde belirlenen fiyatın 2 katı, ameliyatlarda ise asgari ücretin iki katına kadar ücret alabilecek. Bu paranın yarısı hocada, yarısı da çalıştığı üniversitede kalacak. Üniversiteler dışarıdan mevcut kadrolarının yüzde 5’i kadar öğretim üyesiyle sözleşme imzalayıp, hastanede çalıştırabilecek. Tam gün yasasında yapılacak düzenlemeler birkaç sebepten uzamıştı. Kanun tıp dışındaki hocaları da kapsadığı için bir karışıklık söz konusu olacaktı. Bunun için yapılan çalışmayla kapsam içine sadece tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakülteleri dahil edilecek.

 

Ancak yeni düzenlemenin vatandaşı mağdur edeceğinden endişe ediliyor. Alanında en iyi olan hocaların gidebileceği öncelikli yerler SGK’yla birçok branşta anlaşması olmayan ‘A sınıfı’ hastaneler. Vatandaşın iyi tedavi için özel hastaneye gitmek zorunda kalacağını belirten Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, “Maalesef sağlık sektörü piyasalaşıyor. Vatandaş alanında uzman doktora ya da hocaya parası ölçüsünde ulaşabiliyor. Tedavi için elinde neyi var neyi yok vermek zorunda kalıyor.” diyor. Bu uygulama ile hocaların üniversitede sınırlı sayıda hasta bakacağını savunan Demir, “Hastalar hocayı üniversitede bulamayınca mecbur dışarıya çalıştığı hastaneye gidecek. Parasıyla tedavi olmak zorunda kalacak.” ifadesini kullanıyor.

özel
hastanelere
gidecek
hocaları
rektör
belirleyecek
Yorum (11)
üç harfli
Hocaların yarısına özel hakkı tanınması,zaten var olan çekişmeyi artırıp fakülteyi kurtlar sofrasına çevirir. Bu sofrada olmadığım için çok mutluyum. Olsaydım, 14'den sonra fakültede bone ve maskesiz dolaşamazdım herhalde.
0
Cevapla
kevser sert
Eşitlik ve adalet.EŞİTLİK ve ADALET. Sayın yetkililer neden aynı meslek grubuna eşit davranmıyor.Anayasanın en temel kuralına zıt.Üstelik sadece üniversitelerdeki doç. ve prof.lara verilmesi düşünülen bir hak,neden diğer uzman dr.lardan veye eğitim hastanelerindeki doç ve prof.lardan esirgeniyor.Anlayan biri varsa lütfen anlatsın.
0
Cevapla
kocher
'bu çocuk'(tamgün yasa taslağı) sakat doğuyor. fazla yaşamaz. konu 'muayenehane' kapansın da gerisi nasıl olursa olsun anlayışıyla ele alınıyor. muayenahne kapalı, 14'ten sonra özel hastanede çalışmak serbest. özel hastaneye gidecekleri rektör belirleyecek. neye göre.. kendisine oy vermediyse izin yok. hani tamgün'ün amacı öğretim üyeleri ile hastaneleri arasındaki 'para'bağını kesmek ve öğretim üyelerinin tamgün hizmet vermesini sağlamaktı. bu taslak yaslaşırca hizmet artacak mı? muayenehanyeye gitme 14'ten sonra özel hastaneye git. muayenehanelerin %70 İstanbul ve Ankara'da. A sınıfı marka hastanelerin çoğu orada. Bu hastanelerin de SGK anlaşması yok. Bu konu YÖK'ün konusudur; üniversite öğretim üyeleri sağlık bakanı doktoru değildir.
0
Cevapla
alikus
en büyük hata yasayı istanbul hocalarına göre dizayn etmektir. zaten şimdiye kadar bu hocaların hastaneyi adres gibi kullanmaları nedeniyle bu yasa çıkarılmak istendi. eğer sayın rektör öğretim üyelerini kontrol edebilse, zaten yasaya gerek yok.Sahi yöneticinin vazifesi nedir???
0
Cevapla
Dr Hakan
Olmayacak duaya amiiiiin! Sorular: 1-Dişarı gidecek %50 de kriterler nedir? 2-Dişarı gidecek %50 performans alacak mı? Statüsü tam gün çalışan hoca mı olacak? 3-İçeride çalışanlar da saat 2 den sonra özel vakaları alabilecek mi? 4-İçeride çalışanların özellerden alacağı miktarda "mesai içinde yapılan performansı aşamaz" kaidesi olacak mı? Olacaksa bu dışarıdakiler için de geçerli olacak mı? Zira bizim üniversite gibi ortalama 1900 lira performans verip borç ödemeyi tercih eden perifer üniversitelerde bu 1900 lira için hocalar mesai dışı çalışır mı? Ya da 2 den sonra özele gider mi? 5-Yazıda da belirtildiği gibi Hocalar sadece SGK lı hastanelere mi gidecek? Ya da SGK lıya gitse bile muayenehane varmış gibi ameliyat veya tedavi SGK yararlanmadan sırf özel mi olacak? 6-Dışarıda kazanıldığı bildirimi yapılan miktarın doğruluğu nasıl kontrol edilecek? 7-Neden bu yasayı YÖK değil de Sağlık Bakanlığı hazırlıyor? Zira biz YÖK'e bağlıyız, hocalar Sağlık Bakanı'nı hangi kanuna bağlı olarak ilgilendiriyor? MADEM DAHA İYİ BİR ÇÖZÜM YOK MEVCUT SİSTEM BÖYLE KALSA NE OLUR? ŞU ANDA UZUN SÜREDİR MUAYENEHANE AÇMAK SERBESTKEN KİMSE AÇMIYOR ZATEN. Muayenehanesi olan ve artık pek de işlerliği kalmayan muayenehaneleri kapatmak için(bu 1000 kadar kişi) neden geri kalan büyük bir hoca kitlesi mağdur ediliyor ve kaos yaratabilecek riskli işlere girişiliyor? NEDEN MAAŞLARDA İYİLEŞTİRME YAPILMIYOR? NEDEN ÜNİVERSİTE CAZİP HALE GETİRİLMİYOR? HOCALARIN ÜNİVERSİTEYE DÖNMESİ BİRİLERİNİN İŞİNE GELMİYOR MU YOKSA? NE DERSİNİZ?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir