Medimagazin logo

Hemşirelik sempozyumu: Tüm sorunu doktorlara yüklemek doğru değil

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Türkiye’de doktor sayısının birçok ülkeye göre çok aşağılarda kaldığını belirterek, “Bu, çok büyük bir eksiklik. Hemşire sayısında Türkiye’de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB ülkelerinde 745, hatta bazı ülkelerde binlerde.“ dedi.
Hemşirelik sempozyumu: Tüm sorunu doktorlara yüklemek doğru değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanelerde görev yapan yoğun bakım servisi hemşirelerine yönelik sempozyum düzenlendi. İlki gerçekleştirilen sempozyumda, bu alanda hizmet veren hemşirelerin bilgi ve tecrübelerinin artırılması amaçlandı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Eğitimi ve Yönetimi Derneği (SAYED) tarafından düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, hemşire yetiştiren meslek yüksekokullarındaki ders saatinin Avrupa Birliği müktesebatının çok altında olduğunu kaydetti.

AB ülkelerinde 400 saatin üzerinde hemşirelere eğitim verildiğini hatırlatan Doğan, Türkiye’de ise bunun çok aşağılarda olduğunu vurguladı. Hemşire meslek yüksekokullarının, sağlık meslek liselerine göre daha aşağılarda ders saati verdiğini belirten Doğan, meslek yüksekokullarında saatlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık meslek liselerinden, ilgili meslek yüksekokullarına girme oranının daha da artırılması gerektiği üzerinde duran Doğan, gelecek eğitim döneminde derslere başlayacak olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde hemşirelik alanıyla ilgili bölümün açılacağını ve bu alanda çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sağlık alanından bilgiler de paylaşan Rektör Doğan, Türkiye’de doktor sayısının birçok ülkeye göre çok aşağılarda kaldığını belirterek, “Bu, çok büyük bir eksiklik. Hemşire sayısında Türkiye’de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB ülkelerinde 745, hatta bazı ülkelerde binlerde. Yardımcı sağlık personelinin sayısal eğitim kalitesi olarak artırılması, sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin artırılması için önemli. Uzman hemşirelik konuları çok ciddi ele alınması gereken konular. Sağlık sorunu sadece doktorlara yüklemek doğru değil.“ şeklinde konuştu.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy da Ankara’da hemşirelerin nüfusa göre oranının düşük olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen hemşirelerin özveriyle çalıştığını söyledi. Aksoy, Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçen hafta bahsettiği iki sağlık kenti kurulmasına da değinerek, “Etlik ve Bilkent’e kurulacak sağlık kentlerinin ihalesi yapıldı. Ankara’da hastanelerin büyük kısmı Altındağ’da toplanmıştı. Bölgedeki yoğunluk sağlık kentleriyle birlikte ikiye ayrılacak. Böylece, Etlik ve Bilkent’te kurulacak sağlık kentleriyle Ankara’nın kuzey ve güneyine hitap edecek iki sağlık kenti ortaya çıkacak. Ankara, sağlığın da başkenti sıfatını daha da pekiştirecek.” dedi.

SAYED Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Yekeler de dernek olarak bu tür sempozyum ve panellerle sağlık personelinin bilgilerini artırmasına katkı sunduklarını belirterek, bu yılı hemşirelere ayırdıklarını kaydetti. Toplantılarda, sağlığın bileşenlerini bir araya getirerek, sağlıkla ilgili sorunların masaya yatırılması ve politikaların oluşturulmasında önemli rol aldığını ifade eden Yekeler, sağlık alanında yoğun bakım hemşireliğinde eğitimin yerinin önemine işaret etti.

Başhemşire Aygül Bulut da hemşirelere yönelik düzenlenen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sempozyuma katılım yoğun olurken, 400 kişilik konferans salonunda birçok sağlık çalışanı ayakta sempozyumu takip etti.

hemşirelik
sempozyumu:
tüm
sorunu
doktorlara
yüklemek
doğru
değil
Yorum (16)
Osman D
Bence ülkemizdeki hemşire ve yardımcı sağlık personeli eksikliği doktorlara göre çok daha fazla oranda. Gelişmiş ülkelerde olmayan "hasta refakatçısı" gibi ucube bir kavram da zaten buradan türüyor. Ben hastalarına aslında yarardan çok zarar veren bir çok refakatçı biliyorum. Modern tıpta hastanın yemeğinin yedirilmesinden, giydirilmesine, mobilize edilmesine kadar hastanedeki tüm işleri yardımcı sağlık personeli tarafından yapılmalı, bu yapılırken de hasta yakını yatış süresince evde devamını uygulaması için eğitilmelidir. Tabii bunun olabilmesi için de yardımcı personel sayısının şu ankinin en az 5 katına çıkarılması gereklidir. Eğer sağlıkta kalite isteniyorsa. Saygılarımla
0
Cevapla
orhan hekimoğlu
ya hemşireler bi siz durun ya bunlar da iyice havaya girdiler hepiniz hemşiresiniz işte çalışın alın paranızı oturun oturduğunuz yere.kendi derdimiz bitti de siz kaldınız.
0
Cevapla
pınar
bu nasıl bir yorum orhan hekimoğlu bey nereye ne diye duracakmış hemşireler ne çekememezliğiniz var anlamıyoum bizim mesleğimiz ayrı sizin ayrı amacımız ortak olabilir ama lütfen yorumlarınızda seviye göstermenizi rica ediyorum hatta özür yazısı yazmanızı da.nasıl bir cümle kurmak bu aşağılarcasına 'çalışn işte alın paranızı' 'bunlar da iyice havaya girdiler'.ayrıca bizi durduracak susturacak hakaret edecek hakkı nerden buluyorsunuz da bu yorumu yapıyorsunuz. herkes o zaman oturup kendi derdine yansın bizle uğraşmayın o zaman.
0
Cevapla
Çetin Varan
Hemşire Hanım kışkırtma amaçlı bu yazıları yazana literatürde provakatör denmektedir. Yalnız Görev eyleminde daha fazla hemşire arkadaşımızı görmek isterdik.
0
Cevapla
sedat cerrahoğlu
hemşire hanım temel kural:bir cerrah hiç bir zaman bir hemşireyi kıskanmaz.gülerek okudum mesajınızı.tersi belki olabilir hatta kuvvetle muhtemeldir
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir