Medimagazin logo

Alternatif Tıpta muayene, modern tıptan pahalı!

Alternatif Tıpta muayene, modern tıptan pahalı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın ilan ettiği tarifede ‘’sülük, hacamat, sinek larvası, arı, bitkisel ilaç, hipnoz ve çıkıkçı’ gibi alternatif tıp uygulamalarında muayene ücreti,  hekim muayenesinden daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

 

Hükümet, yayımladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile borç batağında olan kamu hastaneleri ile üniversite hastanelerine yeni gelir getirici kaynak yaratmaya çalışmaktadır.

 

Yeni gelir getirici kaynak ise ‘’sülük, hacamat, sinek larvası, arı, bitkisel ilaç, hipnoz ve çıkıkçı’’ tedavisi uygulamalarından alınacak ücrettir. Bu uygulamalar ile kronik hastalıklara sahip yurttaşlara yönelik umut sömürüsünün ve kötüye kullanımın önünün açıldığı görülmektedir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, tıbben sağlık hizmeti olduğunu kabul etmediğinden ’’5510 sayılı Kanun hükümleri gereğince  '’geleneksel'’, ‘'tamamlayıcı'’, ‘’alternatif tıp uygulamalarının  bedelini ödememektedir. Bu hizmetlerin bedelinin tamamını hizmet alan kişiler ceplerinden ödeyeceklerdir.

 

Bilindiği gibi tedavi ücretleri SGK tarafından ödenmeyen kişiler için Sağlık Bakanlığı, Kamu Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi üzerinden ücretlendirme yapmakta; bu işlemlerin bedelleri ilan edilmektedir.

 

Sinek larvası, Arı, Hacamat, Sülük, Bitkisel ilaç, Hipnoz ve Çıkıkçı muayenesi Hekim muayenesinden pahalıdır.

 

                          

          

 Sonuç olarak; Sağlık Bakanlığı, kazanç kapısına dönüştürdüğü sağlık hizmetinde yeni gelir getirici kaynak olarak kanıta dayalı olmayan tıp (!) uygulamalarını gündeme sokmaktadır. Bir yandan mali yönden kötü durumdaki kamu sağlık kurumlarına yeni gelir kaynakları yaratılırken diğer yandan da zor ve kronik hastalıkları olan yurttaşlara yönelik ‘’umut’’ satılmaya çalışılmaktadır.

 

Dr. Ergün DEMİR

 İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi,

 

Dr.Güray KILIÇ

İstanbul Tabip Odası TTB delegesi.

alternatif
tıpta
muayene
modern
tıptan
pahalı!
Yorum (4)
ilker önder ferah
Tamamlayıcı tıp uygulamalarının kanıtları, çalışmaları internette pubmed de 1 tık kadar uzaktadır, modern tıbbın herşeyi tedavi ettiğini iddia edenler aslında nerdeyse hiç birşeyi tedavi etmediğini (eğer doktorlarsa) biliyorlardır, kayropraksi, homeopati.. gibi yurt dışında okulları olan branşlara çıkıkçı gibi çeviri yapmak çıkıkçılara gidenlerle aynı fikirde kişiler gibi görünmektedir, zaten hacamat, sülük vb gibi uygulamaların doktor olmayan kişiler tarafından çokca yapıldığını bilmeyen yoktur, bunun doktorların yapmasının desteklenmesi gerekirken bu karara karşı çıkmak bana çok şaşırtıcı geldi, konuyla ilgili bazı fikirleri bilgiden uzak, araştırmaktan çok konuşmaya dayalı, ve hatta düşünülmeden üretilmiş bulduğumu açıklamak isterim
0
Cevapla
türkay özcan
Bu fiyatları yazan arkadaş konudan sonderece habersiz ve bilgisiz. Üniversite muayene ücreti 30 tl değil,15.5 tl, tüm ek tetkiklerle beraber ancak ortalama 50 tl seviyesindedir. Tekrar ediyorum hayvan muayenesi 40-50 tl, eve gelen usta avanta servis ücreti 30 tl, İNSAN MUAYENESİ 15.5 TL.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
ne yapalım madem öyle bizler de o taraflara yöneleceğiz.. çok geç kaldık ama yapacak bir şey de yok. değerli halkımız itibar ettiğine göre vardır bir bildikleri..
0
Cevapla
osman
doktorluk bitmiş bir meslektir, alternatif tıp bile günümüzde daha değerlidir. halk tarafından daha çok itibar görmektedir. bu nedenle boş tartışmaları bırakıp ele ayağa düşmüş bu meslekten kurtulmak başka sektörlere girmek daha caziptir. çünkü ne birlik beraberlik var nede emeğe saygı var. bir doktorun yaptığını diğer doktor aşağılıyor ve hasta çekmeye çalışıyor. doktorun doktora yaptığını hasta yapmaz doktora. en iyisi ne özel ne devlet, yapabiliyorsan kur kendi şirketini ticaret yap.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir