Medimagazin logo

" Mecburi hizmet diğer Avrupa ülkelerinde yok"

AB’ye tam üyelik için müzakereler başladı ya, Avrupa Kulübü’ne girmek için geçirdiğimiz 40 yıllık süre boyunca bir arpa boyu yol almadığımız ortaya çıktı.
" Mecburi hizmet diğer Avrupa ülkelerinde yok"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AB’ye tam üyelik için müzakereler başladı ya, Avrupa Kulübü’ne girmek için geçirdiğimiz 40 yıllık süre boyunca bir arpa boyu yol almadığımız ortaya çıktı.

35 başlıkta toplanan müzakere öncesi ‘tarama toplantılarına’ ilişkin dosyalar bir bir ele alındığında, AB’nin uygulamalarıyla ilgili yerine getirmemiz gereken pek çok noksanımız bulunduğu görülüyor.

Birkaç gündür en önemli tartışmaların yaşanacağı tarım sektörünü işledik. Ancak gelen mektuplar, telefonlardan anladık ki, doktorlar da dertli. Gördük ki bu sektörün de AB müktesebatına uyumunda sıkıntılarımız olacak.

Özellikle hiç bir AB ülkesinde olmayan mecburi hizmet uygulaması bu anlamda öne çıkacak. Mecburi hizmet uygulaması bir süre kalkmıştı ama son bir yıldır yeniden gündeme girdi. Sıkıntı da burada başlıyor. Doktorlar, hiç bir mesleğe uygulanmayan bir yaptırımın kendilerine zorlandığından yakınıyorlar. Uygulama ile mecburi hizmete gitmeyen tüm doktorların doktorluk yapma hakları ellerinden alındığı gibi mezun olmalarına rağmen diploma ve uzmanlık belgelerine de el konuluyor.

Oysa mecburi hizmet önce Anayasa’nın 90’ıncı maddesi kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Avrupa Sosyal Şartı ve Uluslararası Çalışma Organizasyonu (ILO) uygulamalarına aykırı.


Ayrıca, AB uygulamalarında yer alan, zorla çalıştırma yasağı, eğitim ve eğitimden yararlanma, serbest dolaşım ve ikametgah seçme, evlenme ve aile kurma gibi hükümlerine de ters düşmektedir. Doktorlar da bu yaptırımı eleştirirken, ‘Bu tavır AB müktesebatına aykırıdır. Hiç bir AB ülkesinde benzeri yoktur. En son Norveç, 1963 yılında kaldırmıştır. Ama bizde bu konu gündem dışı bırakılacağı yerde yeniden uygulamaya alınmıştır’ diye yakınıyorlar. Dedik ya, AB’ye uyum konusunda pek çok aykırı uygulamamız bulunuyor.

Görüldüğü gibi doktorlara uygulanan mecburi hizmet yaptırımı da bunlardan biri. Bakalım Sağlık Bakanı Recep Akdağ ne diyecek.


Ömer Faruk Günel - Star
"
mecburi
hizmet
diğer
avrupa
ülkelerinde
yok"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir