Medimagazin logo

İzinsiz kornea alanlara dava

BİRÇOK yeniliği beraberinde getiren ve 1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), artık ölen kişinin korneasının ailesinden habersiz alınmasını suç sayıyor. Ramazan Bayramı’nda ölen eşinin korneasının alındığını görünce şoke olan Celal Akın, yeni yasadan faydalanarak sorumlular hakkında davaya hazırlanıyor.
İzinsiz kornea alanlara dava
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
>BİRÇOK yeniliği beraberinde getiren ve 1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu (TCK), artık ölen kişinin korneasının ailesinden habersiz alınmasını suç sayıyor. Ramazan Bayramı’nda ölen eşinin korneasının alındığını görünce şoke olan Celal Akın, yeni yasadan faydalanarak sorumlular hakkında davaya hazırlanıyor.

İzinsiz kornea alınmasının son kurbanı Celal Akın oldu. Eşi Nazmiye Akın (58)’ı geçirdiği beyin kanaması sonucu SSK Okmeydanı Hastanesi’nde kaybeden Akın, cenazeyi teslim aldığında kornealarının olmadığını fark etti. Olay karşısında şok yaşayan Akın, “Ben tam 40 yıl âşık olduğum o yeşil gözlere baktım. Organ bağışına karşı değilim ama neden bana haber vermediler” dedi.

Celal Akın, SSK Okmeydanı Hastanesi’nden hiçbir doktorun kendilerine bilgi vermediğini belirterek, “Doktorlar tarafından alındığını nereden bilelim. Ya organ mafyası tarafından alındıysa? Aklımıza binbir türlü şey geliyor” diye konuştu. Yaşadıkları şokun ardından, hastanenin nöbetçi doktoruna başvurduklarını söyleyen Akın, “Doktordan aldığımız yazıda ‘Korneaların Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen ekipler tarafından alındığı belirtilmişti. Hırsız gibi bunu yapıyorlar. O zaman kimse cenazesini morga göndermesin. Öbür taraftan eşimin korneası kime verildiyse bilmek istiyorum” diye konuştu.

ESKİ YASADA SUÇ SAYILMIYORDU

Eski TCK’da “Vasiyet ve beyan olmadan ölüden kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir” deniliyordu. 1 Haziran’da yürürlüğü giren yeni TCK’da ‘izinsiz doku alınaması’ yasayla engellendi ve bunun aksi durumunda iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası getirildi. Ayrıca yakınlarının tazminat davası açma hakkı da bulunuyor.

Akşam
i̇zinsiz
kornea
alanlara
dava
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir