Medimagazin logo

Sağlık ve hukuk skandalı

Ankara'da, ihmal yüzünden çocuklarının zihinsel özürlü (hidrosefali) doğduğunu iddia eden ailenin, doktor hakkında yaptığı suç duyurusuna savcılık bilirkişi heyetinin "Doktor kusuru vardır" raporu vermesine rağmen, "takipsizlik" kararı verildi
Sağlık ve hukuk skandalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ankara'da, ihmal yüzünden çocuklarının zihinsel özürlü (hidrosefali) doğduğunu iddia eden ailenin, doktor hakkında yaptığı suç duyurusuna savcılık bilirkişi heyetinin "Doktor kusuru vardır" raporu vermesine rağmen, "takipsizlik" kararı verildi.

O dönemki adıyla SSK Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Araştırma Hastanesi, İleli ailesinin doktor aleyhine açtığı maddi-manevi tazminat davasında mahkemenin dosya talebine, kendilerinin verdiği doğum raporu olmasına rağmen, "Hastanemizde böyle bir doğum gerçekleşmemiştir" cevabını verdi. Hem sağlık hem de hukuk skandalının kurbanı olan İleli ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.


Alınan bilgiye göre, Nazen-Enver İleli çifti, gittikleri SSK Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Araştırma Hastanesi'nde müjdeli haberi aldı. Çocuk sahibi olacaklarını öğrenen İleli çifti, gebeliğin 3. ayından itibaren aynı doktor tarafından takip edildi. Bilirkişi raporuna göre, 20. haftadan itibaren tespit edilebilmesine rağmen söz konusu doktor, bebeğin hidrosefali (zeka geriliği ve algılama yeteneği zayıf) hastası olduğunu anlayamadı ve aileye bilgi vermedi. İleli ailesinin yaşadığı sağlık skandalı bununla da bitmedi. Minik Fatma Beril'in doğum öncesi özürlü olduğunun ortaya çıkmasına rağmen, hastanede doğum sezaryenle değil normal doğum yöntemiyle gerçekleştirilerek anne ve bebeğin hayatı riske atıldı.


Çocuklarının özürlü doğması üzerine İleli çifti, doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık bilirkişi raporu istedi. Dr. Sonay Çakmak Şahin'in hazırladığı bilirkişi raporunda Nazen İleli'nin doktorunun ihmali olduğu belirlendi. Yine Uz. Dr. Nur Birgen başkanlığındaki heyetin raporunda, hidrosefalinin gebeliğin 20. haftasından önce kafa bulgularıyla belirlenebileceği ifade edildi.


TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Savcılık bilirkişi raporuna rağmen doktor hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine İleli çifti aynı doktor aleyhine bu kez Ankara 11. Asliye Mahkemesi'nde maddi-manevi tazminat davası açtı. Mahkeme, SSK Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Araştırma Hastanesi'nde incelemek üzere dosya istedi. Hastane mahkemeye, kendi düzenledikleri doğum raporu olmasına rağmen, "Bizde böyle bir doğum gerçekleşmemiştir" cevabını verdi. Dava 3.5 yıldır devam ediyor.
Özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışan anne Nazen İleli (29), çocuğunun doktorun ihmali yüzünden özürlü dünyaya geldiğini ileri sürdü. Gebeliğinin üçüncü ayından itibaren düzenli olarak söz konusu doktor tarafından takip edildiğini anlatan gözü yaşlı kadın, "Doğum anına kadar çocuğumun özürlü olduğunu bilmiyordum. Doktor her şeyin yolunda gittiğini, benim ve çocuğumun çok sağlıklı olduğunu söylemişti. Doğumdan sonra şu an 3.5 yaşında olan kızımın hidrosefali hastası olduğunu öğrendik. Bu hastalık gebelik sırasında kesin olarak anlaşılabilir olduğu halde doktor bizi uyarmadı. Doktor bunu anlayamamış. Muayenelerim sırasında doktorun özellikle ultrason görüntüleri ile çocuğun özürlü olduğunu tespit etmesi gerekiyordu" diye konuştu. Fatma Beril adını verdikleri çocuğunun şimdiye kadar 9 kez beyin ameliyatı olduğunu, beldeki kesesinin alındığını, iki böbreğin arızalandığını ve idrarının takılan sondalarla alındığını ifade eden anne, şunları söyledi:


"Çocuğumun belden aşağısı tutmuyor, zekası geri, oturamıyor ve konuşamıyor. 3 yıl boyunca çok ameliyatlar geçirdi ve tedavi halen devam ediyor. Sonuçta çok acı çeken çocuğumuz oldu. Onun bu durumu hayatımızı her yönde etkiledi. Özürlü bir çocuk annesi olmaktan şikayetçi değilim. Allah'tan geldiği için buna hiçbir şey yapamayız. Ama doktorun bizi uyarması gerekirdi. Çocuğuma bakınca yaşadığı acılar aklıma geliyor. Beni ancak anneler anlar. Hiçbir ihtiyacını kendi karşılayamıyor, ömür boyu bize bağımlı yaşayacak."

"AİHM'YE BAŞVURACAĞIZ"
Baba Enver İleli (39) ise, doğumdan hemen sonra çocuğun özürlü olduğunu söylemeyen doktorun cezalandırılması için verdikleri mücadeleyi ve hukuk skandalını anlattı. Doktor hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve savcılığın durumun bilirkişi raporu ile aydınlatılabileceğini düşünerek bilirkişi raporu istediğini belirten baba İleli, "Bilirkişi raporunda, bu hastalığın gebeliğin 2. ve 3. ayında anne karnında ultasonla tespit edilebileceği, doktorun hastasına bilgi verip gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılmaması yönünde görüş alması gerektiğini bildirdi. Ancak savcılık bu rapora rağmen takipsizlik kararı verdi" açıklamasında bulundu. Savcılığın takipsizlik kararından sonra bu kez aynı doktor aleyhinde maddi-manevi tazminat davası açtıklarını ve bu davanın 3.5 yıldır sürdüğünü vurgulayan İleli, "Biz sağlıklı bir bebek beklerken, karşımızda özürlü bir çocuk bulduk. Üstelik çocuğun hastalığı nedeniyle doğumun sezaryenle yapılması gerekirken normal doğum yaptırıldı. Bu tespit edilebilen bir hastalıksa neden bize bilgi verilmedi? Doktor bize tercih hakkı tanımadı. Çocuğun yaşaması bize bağlı, su verirsek içecek, yemek verirsek karnını doyurabilecek. Biz doktorun cezalandırılmasını istiyoruz. Biz doktora sağlık bulmak için gitmiştik. Eğer doktorun bilgisi yoksa yapmasın bu mesleği. Bugün bana yaptıysa yarın başkasına yapacak. Devletten bu konuya duyarlı olmasını bekliyoruz. Kararı yargı verecek. AİHM'ye başvuracağız. Bu çok istemediğimiz bir durum ama Türkiye'de haklarımız iade edilmezse AİHM'ye gitmekten başka şansımız yok. Kimse devletini şikayet etmek istemez ama devletin vatandaşlarına sahip çıkması gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Mynet
sağlık
ve
hukuk
skandalı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir