Medimagazin logo

4 yeni tıp fakültesi daha

15 ilde kurulması planlanan üniversitelere Milli Eğitim Komisyonu onay verdi. Ayrıca dört yeni tıp fakültesi açılması da karara bağlandı. Bakan Çelik akademisyenler için de rotasyon önerdi
4 yeni tıp fakültesi daha
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
15 ilde kurulması planlanan üniversitelere Milli Eğitim Komisyonu onay verdi. Ayrıca dört yeni tıp fakültesi açılması da karara bağlandı. Bakan Çelik akademisyenler için de rotasyon önerdi


Hükümetin 15 yeni üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Ayrıca dört yeni tıp fakültesi açılması karara bağlandı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün tasarıyı komisyona sunarken, Türkiye'de 76 üniversite bulunduğunu, ancak her yıl 2 milyona yakın öğrencinin liselerden mezun olması karşısında üniversitelerin yetersiz kaldığını savunarak, "41 il üniversite istiyor, biz 15'inde kuruyoruz" dedi.


'Akademisyen borcunu ödemeli'
Türkiye'de öğretim üyesi sayısının rasyonel dağılmadığını da belirten Çelik, 16 bin 445 öğretim üyesinden 10 bin 95'inin İstanbul, Ankara ve İzmir'de görev yaptığını söyledi. Çelik, rotasyon uygulamasının yeniden getirilmesini önerirken, "Bir akademisyenin kamuya bir maliyeti vardır. Bu akademisyen devlete borcunu ödemek için Van'da ve Erzurum'da iki yıl çalışabilir" diye konuştu.
Komisyonda söz alan muhalefet milletvekilleri ise, seçmen tepkisine yol açmamak için yeni üniversite kurulmasına doğrudan karşı çıkmak yerine, iktidarın kadrolaşma amacını ve üniversitelere yaklaşımını eleştirdi. CHP'li Berhan Şimşek, "Açalım ama bunların altını, içini dolduralım. Hızlandırılmış tren projesine benzemesin" dedi. CHP'li Muharrem İnce de, "Rize Üniversitesi'nin adını Recep Tayyip, Yüzüncü Yıl'ın adını da Hüseyin Çelik yapalım" diye konuştu. Toplantıda CHP'liler Sinop ve Yalova'da üniversite kurulması önerileri verdi, ancak bunlar reddedildi.


Yeni üniversiteler
Komisyonda benimsenen tasarıya göre, Kırşehir Ahi, Kastamonu, Düzce, Burdur Mehmet Akif, Uşak, Rize, Tekirdağ Namık Kemal, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum Hitit, Yozgat Bozok, Adıyaman, Ordu ve Amasya üniversiteleri kurulacak. Dört yeni tıp fakültesinden biri Balıkesir Üniversitesine, diğerleri ise yeni kurulacak Ordu, Çorum ve Rize üniversitelerine bağlı olarak açılacak.
Yeni üniversitelerin rektörlerini YÖK'ün ve CHP'nin karşı çıkmasına rağmen Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın teklif edeceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı'nın seçmesine ilişkin madde de aynen kabul edildi.

Radikal
4
yeni
tıp
fakültesi
daha
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir