Medimagazin logo

Düzce’de 120 pratisyen hekimden 40’ının eğitimleri tamamlandı

Aile hekimliği uygulamasında pilot il seçilen Düzce’de 120 pratisyen hekimden 40’ının eğitimleri tamamlandı. 80’i de bu ay sonuna kadar eğitimden geçirilecek
Düzce’de 120 pratisyen hekimden 40’ının eğitimleri tamamlandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Aile hekimliği uygulamasında pilot il seçilen Düzce’de 120 pratisyen hekimden 40’ının eğitimleri tamamlandı. 80’i de bu ay sonuna kadar eğitimden geçirilecek.

Aile hekimliği uygulamasında pilot il seçilen Düzce’de çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. 120 pratisyen hekimden 40’ının eğitimleri tamamlanırken, 80 hekim ise 11-29 Nisan tarihleri arasında kurs görerek hazır hale gelecek. Sağlık ocaklarının bakımı ile bilgisayar ve internet altyapısı da büyük oranda bitirildi. Aile hekimliği uygulaması mayıs ya da en geç haziran ayında hayata geçmiş olacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya konmadan önce pilot il seçilen Düzce’de, aksaklıkların görülerek giderilmesi için başlatılan aile hekimliği uygulamasında altyapı, büyük ölçüde oluşturuldu. Konuyla ilgili bilgi veren Düzce Sağlık Müdürü Engin Mutlu, sağlık ocaklarının bakım ve onarım çalışmaları ile bilgisayar ve internet altyapısı hazırlık çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını bildirdi. Düzce’nin ilçeleri ve köyleriyle birlikte ev halkı tespit fişlerine göre 303 bin nüfusa sahip olduğunu açıklayan Engin Mutlu, 3 bin kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde bölgesel planlama yaptıklarını söyledi. Bu durumda 104 aile hekimine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Mutlu, halen ilde görev yapan 120 pratisyen hekim bulunduğunu, bunlardan 40’ının aile hekimliği konusunda eğitimden geçirildiğini anlattı.

Pratisyen hekimlere dönük ikinci aşama eğitimin 11-29 Nisan tarihleri arasında verileceğini belirten Mutlu, bundan sonraki süreçte yardımcı sağlık personelinin eğitiminin planlandığını ifade etti. Hazırlıkların mayıs ayında bitirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Mutlu, “Belirsiz bir nokta var. Bu konuda bakanlıktan cevap bekliyoruz. Gelecek cevaba göre mayıs ayında veya en geç haziran ayı başında aile hekimliği uygulamasını il genelinde uygulamaya başlayabiliriz. Şu an bölgesel bir planlama yaptık. Yaklaşık 6 ay sonra hekim tercihli planlamaya geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre bu yıl 2-3 ilde daha aile hekimliği pilot uygulaması başlatılacak. Bu illerin arasında Ankara’nın da bulunması planlanıyor. Sağlık ocaklarının bakım ve onarımı ile bilgisayarlı sisteme geçilmesi hazırlıklarının Türkiye genelinde devam ettiğini açıklayan bakanlık yetkilileri, pilot illerdeki uygulamalardan elde edilecek sonuca göre aile hekimliği Türkiye geneline yayılacak. İlk etapta bölge tabanlı başlatılacak uygulama, daha sonra kişi tabanlı hale getirilecek. Aile hekimlerinin sağlık ocaklarında hizmet vermesi sağlanacak. Hekimler kendi bölgelerindeki kişileri evlerinde tek tek ziyaret ederek uygulama hakkında bilgi verecek. Aile hekimleri, sağlık ocaklarının dışında kendileri de bir büro tutabilecek ve buradan halka hizmet verebilecek.

Düzce Milletvekili Fahri Çakır da aile hekimliğinin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için gerekli altyapının hazırlanması için yoğun çaba gösterdiklerini bildirdi. İldeki sağlık ocaklarının durumu, gerekli teçhizatın temini, hekimlerin bölgelere göre dağılımı gibi birçok konuda üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çakır, sistemin Türkiye geneline başarılı bir şekilde yayılabilmesinin Düzce’de işi sıkı tutup, doğabilecek her türlü soruna hızlı ve yeterli müdahalede bulunmakla mümkün olacağını sözlerine ekledi.



Zaman
düzce&#8217
de
120
pratisyen
hekimden
40&#8217
ının
eğitimleri
tamamlandı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir