Medimagazin logo

SSK asistan reçetelerini de ödeyecek

SSK, aynı konuda 2 farklı mevzuatın bulunması nedeniyle ilaç almakta güçlük çeken yaklaşık 38 milyon SSK'lı hastanın mağduriyetine son verdi
SSK asistan reçetelerini de ödeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK, aynı konuda 2 farklı mevzuatın bulunması nedeniyle ilaç almakta güçlük çeken yaklaşık 38 milyon SSK'lı hastanın mağduriyetine son verdi.


Daha önce üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazdığı ilaçları kabul etmeyen SSK, aldığı son kararla bu tür reçetelere onay verdi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Bütçe Uygulama Talimatı'nda yer alan, "Reçete Yazımı ve İlaç Kullanım İlkeleri" ile SSK'nın bu konuya ilişkin genelgeleri arasındaki farklı ifadeler SSK'lıların mağdur olmasına neden oluyordu. Bütçe Uygulama Talimatı'nın "Tedavi ve Yardım" bölümünde yer alan 12. maddede şu ifade bulunuyor:

"Tüm reçetelere mutlaka teşhis yazılacaktır. Ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi (kaşede kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır) bulunacak, ayrıca kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır. Teşhisi yazılmayan, ilgili hekimin imza ve kaşesi bulunmayan reçeteler resmi ve özel eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir. Üniversite hastaneleriyle eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanlar, uzman hekimlerin yazması gereken ilaçları da yazabilir."


SSK mevzuatına göre ise ilaçların kesinlikle "uzman doktor" tarafından yazılması şartı arınırken, üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazdığı ilaçlar kabul edilmiyordu. Vatandaşların mağduriyetini gören SSK, bu yanlışından döndü ve Bütçe Uygulama Talimatı'na göre hareket etme kararı aldı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu imzasıyla yayınlanan genelgede, üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazdığı ilaçların kabul edilmesi hükme bağlandı.

Türkoğlu, "Bilindiği üzere 15.12.2005 tarih ve 26024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, 20.12.2005 tarihinde yürürlüğe giren Ortak Talimat ve eklerin SSK Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı olarak onaylanması SSK Yönetim Kurulu'nun kararı ile uygun görülmüştür. Söz konusu talimatın 12. maddesinde, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların, uzman hekimlerin yazması gereken ilaçları da yazabileceği hükmü bulunmaktadır. Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazabilecekleri ilaçlarla ilgili talimatının 12. maddesi doğrultusunda işlem yapılması uygun görülmüştür" açıklamalarında bulundu.


Buna genelgeye göre üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde tedavi gören SSK'lı hastalar, asistan doktorlar tarafından yazılan ilaçları da alabilecek.


Öte yandan, üniversite hastaneleriyle eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazdığı ilaçları almaya başlayan SSK'lıların gözlük temininde yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Bütçe Uygulama Talimatı'na göre, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanların yazdığı gözlük reçeteleri kabul edilirken, SSK bunu uygulamıyor. Asistanlara gözlük reçetesi yazdıran vatandaşlar, SSK'nın bunu kabul etmemesi nedeniyle tekrar hastaneye geri dönüp uzman kaşesi vurdurmak zorunda kalıyorlar. Bu durum ise SSK'lı hastaları mağdur ederken, hastanelerin iş yükü de ciddi oranda artıyor. SSK'lılar ilaç da olduğu gibi gözlük reçetelerinde de bu sorununda çözülmesini bekliyor.


İHA
ssk
asistan
reçetelerini
de
ödeyecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir