Medimagazin logo

Doktorun yanında tercüman da gelecek mi?

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Başbakan Erdoğan'ın "Yabancı hekim getireceğiz" şeklindeki açıklamalarına, "Yabancı doktor getirmek yerine Türk hekimlerinin sıkıntılarını gidermeye çalışsınlar. Yabancı doktor getirince yanına tercüman da mı getirecekler?" şeklinde tepki gösterdi
Doktorun yanında tercüman da gelecek mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Başbakan Erdoğan'ın "Yabancı hekim getireceğiz" şeklindeki açıklamalarına, "Yabancı doktor getirmek yerine Türk hekimlerinin sıkıntılarını gidermeye çalışsınlar. Yabancı doktor getirince yanına tercüman da mı getirecekler?" şeklinde tepki gösterdi.


Türkiye'de doktorların görevlerini büyük bir özveriyle yaptığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, "Başbakanın bu açıklaması bizi incitmiştir. Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğu doğrudur. Fakat iktidar bunu söylerse bir çelişki ortaya çıkıyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Sağlık istatistikleri 2003' adlı kitapta Türkiye'de 2003 yılındaki hekim sayısı 95 bin 190 olarak verilirken, 2005 yılı hedefi olarak 89 bin hekim sayısı belirlenmiştir. Yani bakanlık daha az doktorla hizmet hedeflemektedir. O zaman niçin yabancı hekim getirileceğini anlamak mümkün değildir. Türk hekimi kısıtlı imkanlara rağmen hekimlik görevini büyük bir özveriyle, en iyi şekilde yapmaktadır. Son zamanlarda yurt dışından birçok hastanın Türkiye'ye gelerek tedavi olması bunun en büyük kanıtıdır. Bizim insanımız alt yapı yetersizliğinden yurt dışına tedaviye gidiyor" şeklinde konuştu.


Ucuz iş mantığının sağlıkta çok tehlikeli olduğunu da dile getiren Çeker, "Hükümet dışarıdan doktor getirmek yerine Türkiye'de hekim dağılımını doğru düzgün yapsa, sağlıkta alt yapı ve teknik yetersizlikleri düzeltse, hiçbir sorun kalmaz. Bugün ne yazık ki hükümet yetkileri Atatürk'ün, 'Beni Türk hekimlerine emanet ediniz' felsefesini unutarak yabancı doktor fikrinde birleşiyorlar. Biz Başbakan Erdoğan'a Atatürk'ün sözünü hatırlatıyor ve yabancı doktor getirmek yerine Türk hekimlerinin sıkıntılarının giderilmesini istiyoruz. Ayrıca getirilecek yabancı doktorlarla vatandaş nasıl anlaşacak? Hükümet her doktorun yanına bir de tercüman mı verecek? Böyle bir uygulama hastayla doktor arasındaki diyaloğu bitirir. Yabancı hekim getirilmesine ucuz iş gücü mantığıyla bakılıyorsa sonucun felaket olacağı apaçıktır. Çin ve Rusya gibi ülkelerden ucuza hekim transfer edilecekse bu Türkiye'nin sağlığına ağır faturalar çıkartır. Sağlıkta ucuz olsun isterse yabancı olsun gibi bir mantıkla hareket etmeye, vatandaşın sağlığı üzerinde oyun oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Böyle bir uygulamayla hasta-doktor ilişkisi tüccar müşteri ilişkisine dönüşür. Ucuz hizmetin karşılığının ne olacağını herkes bilir" şeklinde konuştu.

İHA
doktorun
yanında
tercüman
da
gelecek
mi?
Yorum (8)
kamil ömür
Amaç kalıcı çözüm değil ki amaç günü kurtarmak.Eften püften sebeplerle acile başvuran hastanın karşısına doktor çıksında ne olursa olsun.O doktorun yeterli olup olmamasının hiç bir önemi yok.Ha arada bir takım zaiyatlar olursa da onlar eğitim zaiyatına girer.Son cümle işin şakası.Eğer başınıza bir şey gelirse nasıl tek başınıza kalacağınızı da görürsünüz.
0
Cevapla
a.s
Oy gelsin başka şeyin önemi yok. Yazıda geçen şu cümleyi yanlış anlamadıysam karşıyım. Eğitim ve araştırma hastanelerinin acil servislerinde pratisyen hekim istihdamına karşıyım. Bu hastanelerde uzman ve asistanlar çalışabilir.
0
Cevapla
drözgür
bütün bunları gören bilen tıp öğrencilerin acil uzmanlığını yazmasını beklemeyin aklı olan kimse bu ameleleği yapmaz bu şartlarda...ACİL TIP UZMANLIĞININ GELECEĞİ YOOOKK...
0
Cevapla
nadir
EAH acillerinde pratisyen yerine ful asistan çalışması çok olumlu. Ve daha anlamlı.
0
Cevapla
narin
Asistanların öncelikle hizmet sunan değil eğitim alan olması gerektiğini söylüyor at yazı. ama acil servislerde öncelikli hizmet sunanların kimler olması gerektiğini söylemiyor. Pratisyenler mi uzmanlar mı?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir