Medimagazin logo

Proje pilot il Düzce’de başarılı oldu, doktorlar artık aileden biri

Sağlık Bakanlığı tarafından pilot il Düzce’de uygulanan ‘Aile Hekimliği Projesi’ tuttu. Hasta, hekim ve sağlık kuruluşları arasında sıcak köprü kuruldu.
Proje pilot il Düzce’de başarılı oldu, doktorlar artık aileden biri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı tarafından pilot il Düzce’de uygulanan ‘Aile Hekimliği Projesi’ tuttu. Hasta, hekim ve sağlık kuruluşları arasında sıcak köprü kuruldu.

Karşılıklı önyargılar ortadan kalktı. 5 ayını dolduran projeyle birlikte güler yüzlü sağlık hizmeti alan vatandaşlar, doktora daha fazla gitmeye başladı. Önümüzdeki dönemde yurt genelinde yaygınlaşması beklenen yeni sağlık sistemi ile yerinde tedavi imkanı bulan vatandaşlar durumdan memnun. Bayburt’ta 12 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra memleketi Düzce’ye yerleşen Emrullah Karaca, 5 ay önce ‘aile hekimliği’ kavramı ile ilk kez tanışanlardan. Emrullah (36) ve eşi Zeynep Karaca (32) evlerini bir doktorun ziyaret ettiğini komşularından öğrenir. Eve bırakılan formu doldurup doktorun görev yaptığı 3 No’lu Sağlık Ocağı’na giden çift, sonradan aile hekimleri olan Dr. Mehmet Çakır’la tanışır. Genç çift, mecburi olmadıkça uğramayı düşünmediği doktora şimdi bir rahatsızlık belirtisi hissettiklerinde telefon açıp bilgi alabiliyor. Uygulamanın başladığı 15 Eylül 2005’ten bu yana yaklaşık 10 kez doktora giden Karaca çifti, “Sağlık problemlerimiz zaman kaybedilmeden yerinde çözülüyor. Doktorumuzu çok iyi tanıyoruz. Adeta evin bireyi gibi oldu.” diyor. Gelirleri yüzde 100 artan hekimler de iş yükleri azaldığı için yeni statülerinden memnun. Sağlık ocaklarında günde ortalama 100 hastaya bakan hekimler, bu sayının 50’ye düşmesi sebebiyle geriye kalan zamanlarını hastalarına ayırıyor. 18 No’lu aile hekimi Mehmet Çakır, yeni uygulamayla hastalarla ilgili her türlü bilgiyi bilgisayara kaydettiklerini, böylece hastalarını tanıdığını ve onlarla yakından ilgilenme fırsatı bulduğunu vurguluyor. Çakır, “Hastalar sürekli gelip gittiği için aramızda bir dostluk bağı da oluştu.” diyor. İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Mutlu ise 72 hekimle başlattıkları uygulamayı şimdi 104 hekimle yürüttüklerini aktarıyor.

Her aileye bir doktor

Aile hekimliği, bir ülkenin veya bölgenin nüfusuna göre planlanmış modern sağlık hizmetlerinin, eşit ve günün şartlarına uygun şekilde sürekli olarak verilmesidir. Sistemin temel amacı, birinci basamaktaki hastaların başka kurumlara gitmeden teşhis ve tedavilerinin hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Sistem eğitim hastanelerinin iş yükünü azalttığı gibi zaman ve işgücü kaybını da ortadan kaldırıyor.

zaman
proje
pilot
il
düzce&#8217
de
başarılı
oldu
doktorlar
artık
aileden
biri
Yorum (1)
Yusuf elgormus
Bence de ucakalrda cep telefonunun kapalı olmasında ruh saglıgımız acisndan fayda var. Cep telefonları emziklerimiz haline gelmiş sanki. En azından uçak gibi sıkışık ortamlarda kılabilmesin. Pasif dinleyiciler rahat eder.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir