Medimagazin logo

"Hekimler Eşcinsellik Muayenesi Yapmamalı"

Psikiyatr Yetkin, "Eşcinsellik hastalık değil. Muayene yanlış. Heteroseksüellerin heteroseksüel olduğuna hekim karar vermiyor" dedi. Mehmet Tarhan'ın davası Yargıtay Genel Kurulu'na gidiyor. Avukat Coşkun Adli Müşavir'le ilgili suç duyurusunda bulundu.
"Hekimler Eşcinsellik Muayenesi Yapmamalı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Psikiyatr Yetkin, "Eşcinsellik hastalık değil. Muayene yanlış. Heteroseksüellerin heteroseksüel olduğuna hekim karar vermiyor" dedi. Mehmet Tarhan'ın davası Yargıtay Genel Kurulu'na gidiyor. Avukat Coşkun Adli Müşavir'le ilgili suç duyurusunda bulundu.



Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) başkanı, psikiyatr Nesrin Yetkin, bianet'e, "Eşcinsellikle ilgili bir hekim kararını doğru bulmuyorum. Böyle bir muayene bilimsel olarak da doğru değil" dedi.

Askeri Yargıtay, vicdani retçi Mehmet Tarhan'ın eşcinsellik muayenesinden geçmemesi nedeniyle dosyayı yeniden Sivas Askeri Mahkemesi'ne göndermiş; vicdani retçiler ve savaş karşıtları, bu kararın zorla fiziksel muayene anlamına geleceğini açıklamışlardı.

Askeri Mahkeme, geçen hafta kararında direnmiş ve Askeri Yargıtay'ın kararını uygulamamıştı.

Yetkin: Heteroseksüellerin heteroseksüel olduğuna hekimler karar vermiyor

Yetkin, kişinin eşcinsel olup olmadığına hekimlerin karar veremeyeceğini söyledi.

"Eşcinsellik kişinin kendi karar verebileceği bir şeydir. Bu kişinin cinsel yönelimidir. Ancak kendisini ve partnerini ilgilendirir.

"Eşcinselliği test etmek mümkün de değil. Kişinin beyanına bağlıdır."

Yetkin, eşcinselliğin bir hastalık olmadığını, bu durumda hekimin karar vermesinin de doğru olmadığını söyledi:

"Hekimler olarak, heteroseksüellerin heteroseksüel olduğuna nasıl karar vermiyorsak, eşcinsellik için de böyle bir karar veremeyiz."

Coşkun: Yargıtay Genel Kurulu'nun olumlu karar vereceğini umuyorum

Tarhan'ın avukatı Suna Coşkun, Askeri Mahekeme'nin 15 Aralık'ta görülen duruşmadan çıkacak gerekçeli kararını beklediklerini, ardından davayı temyiz edeceklerini bianet'e söyledi.

"Mahkeme direndiği için dosya Askeri Yargıtay Genel Kurulu'na gidecek. Bu nihai karar olacak. Umarım Genel Kurul vicdani ret konusunda bir görüş bildirir ve olumlu içtihat oluşturur."

Coşkun, davanın eşcinsellikle ilgisi olmadığını da vurguladı:

"Bu durumun eşcinsellikle ilgisi yok; Mehmet Tarhan vicdani retçi. Asıl konu bu. Yargılanan vicdani ret. Ama ne mahkeme ne yargıtay bunu dikkate alıyor. Saiki tartışmıyorlar."

Adli müşavir hakkında suç duyurusu

Coşkun, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Mehmet Tarhan'la ilgili hazırladığı raporda yer alan, Adli Müşavir, Hakim Binbaşı Tuna Polat'ın sözleriyle ilgili de Sivas Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Polat'ın İHD raporunda yer alan sözleri şöyleydi:

"Esasen Mehmet bu tür şeyleri düşünecek biri değil. Barışı savunuyor ve bu güzel. Ama gerçekçi değil. Avukatları Mehmet'i yanlış yönlendiriyor. Aklına yanlış bilgi ve fikirler sokuyorlar. Hatta diyebilirim ki, avukatlarının tutumu bu kadar rijit olamasaydı aldığı ceza, gördüğü muamele daha farklı olabilirdi."

Avukat Coşkun, "Bu aynı zamanda hakarettir. Tarhan 2001 yılında vicdani reddini açıklamıştı. Bir avukat müvekkiliyle özdeşleştirilemez. Avukat sadece savunmandır" dedi.

BİA haber
"hekimler
eşcinsellik
muayenesi
yapmamalı"
Yorum (11)
İG
Hocam görmek için göz duymak için kulak şart değildir. Ama anlamak için akıl şarttır. Artık yazılarınızı okurken akıl aşıldı ve duygulanıyorum. Bu kadar güzel ifade edilebilirdi hislerimiz. Ancak başkalarının densizliği bizleri çalmaya itiyor ve başarılı olabilirlerse onların katmerli suçu yanında biz de "çalmış" durumuna düşmüş oluruz. Kıymetli hocam biz çalmayacağız. "Çalmış olmak veya çalınmış olmak" kaçınılmaz ise "çalınmış olmak" Hak ve insanlık şerefi açısından daha kabul edilebilir diye düşünüyorum. derin saygılarımı sunuyorum.
0
Cevapla
Cevdet Tokat
Zulüm daha büyük günahtır.Bir prof.la bir asistanın muayenesini aynı değerlendirmek zulümdür. Bir uzman hekim 1000 tl döner sermaye alırken bir başka uzman hekimin 7000 tl döner sermaye almasıda bir zulümdür.Bu zulüm sistemini düzeltmek varken ilgili makamların hiçbirşey yapmaması daha büyük zulümdür.Neredeyse özellikle tüm uzman hekimler tükenmişlik sendromu içinde.Düne kadar beraber olduğumuz, fakat şu anda idareci olan arkadaşlarımızın bu durumu bir an önce düzeltmesi gerekiyor.YALNIZ DEĞİLSİNİZ.
0
Cevapla
neşe sarıca
Biz doktorlar kimseden sadaka istemiyoruz.En yüksek puanlarla tıp fakültesine girmenin, arkadaşlamız gezerken derslere girip,her gece sabahalara dek ders çalışmanın,uzman olabilmek için balayına bile gitmeden ders çalışmanın, uzman olunca sağlıkçılar dışında tüm ahali bayramlarda gezip tatil yaparken günaşırı nöbet tutup uyumadan yemek bile yiyemeden geçirdiğim saatlerin,uzman olup mecburi hizmete gitmenin,uzman olarak çalışırken 2000 nüfuslu ilçelere evini çocuklarını düşünmeden geçici göreve gönderilmenin,karşılığını istiyorum.Ben idarecilerden birçok serbest meslek veya ticaretle uğraşan kazandığı paranın miktarını bile bilmeyenler veya haftalık her bölümünde 20-30 bin lira para kazanan manken sanatçı taklitçilerinin kazandığı kadar da para istemiyorum.AMA çocuğumu kaliteli okullarda okutabilmek,mesleki onuruma uygun semtte oturmak evimin arabamın olmasını, yurtdışına tatile gitmek için ve de emekliliğimde bana hayat standartlarımı sağlayacak destek gelirimim olmasını istiyorum.Ben doktor olarak bunu hak ediyorum.Gelişigüzel memur olmak isteseydim 30 yıldır bu sıkıntıları çekermiydim.Bunları anlamayanlara ancak ve ancak tüm hekimlerin günlerce yapacağı eylemler sayesinde anlatabiliriz.Belki bu konuda şimdiye kadar tuzu kuru üniversite hoca hekimleri de destek olurlar....
0
Cevapla
Dr Hakan
Dilek Hocam, elinize sağlık. Ama karşımızda biz ne yazarsak yazalım olayı bir muayenehanecilikten tutturmuş, bozuk plak gibi aynı şeyleri söyleyen biri var. Onun için hiç kendiniz üzmeyin yormayın, canınızı sıkmayın. Bunlar için değmez. Siz anstezist olarak hayatın değerini daha iyi bilirsiniz ama insan bi defa geliyor dünyaya. Bu güne kadar biz düşündük , bundan sonra bırakın onlar düşünsün. Ben şahsen öyle yapıyorum. Sizin son paragrafta yapmayacağınızı belirttiğiniz şeyleri ben uzun zamandır yapmıyorum, hastalar arayınca cep tel açmıyorum, bütün maçları ve dizileri izliyorum, mümkün olduğunca çıkıp geziyorum, bu hafta sonu balığa gidicem, oh kurtuldum, dünya varmış be!
0
Cevapla
CEMAS
SN.BAKAN SN HOCALARIMIZA BU YAZILARI YAZDIRIP,BİZİ MESLEKTEN SOĞUTTUN İÇİN ALLAH SENDEN RAZI?OLSUN.ETME BULMA DÜNYASI.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir