Medimagazin logo

Otizm Tarama Projesi başladı

Sağlık Bakanlığı ve TOHUM Otizm Vakfı, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Gaziantep'te 18-36 aylık çocukların otizm riski taşıyıp taşımadıklarını saptayarak tedavilerine gecikmeden başlanması amacıyla "Otizm Tarama Projesi" başlattı. Bu amaçla, pilot bölge seçilen 5 ilde doktor ve ebeler eğitimden geçirilmeye başlandı
Otizm Tarama Projesi başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı ve TOHUM Otizm Vakfı, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Gaziantep'te 18-36 aylık çocukların otizm riski taşıyıp taşımadıklarını saptayarak tedavilerine gecikmeden başlanması amacıyla "Otizm Tarama Projesi" başlattı. Bu amaçla, pilot bölge seçilen 5 ilde doktor ve ebeler eğitimden geçirilmeye başlandı.


"Otizm Tarama Projesi" için kamu sektörü ile sivil toplum kuruluşları arası işbirliğinin geliştirilmesi ve sivil toplum kuruluşlarının demokratik katılım düzeyinin güçlendirilmesi amacıyla Adana Hekimevi'nde bir toplantı düzenlendi. Vali Yardımcısı Haluk Sezen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Adana'da projenin; Seyhan, Yüreğir, Ceyhan ve Kozan ilçelerindeki 18 sağlık ocağında yürütüleceğini belirterek, bu proje kapsamında 30 doktor ve 200 ebenin eğitimden geçirileceğini ifade etti.


İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak ise, kurumlar arası işbirliğinin bu projede de ön plana çıktığını, Bakanlık, Tohum Otizm Vakfı, Çukurova Üniversitesi, sivil toplum kuruluşlarının desteği ile Adana'da 600 bin nüfusun yaşadığı 18 sağlık ocağı bölgesinde 18-36 ay arası 20 bin çocuğun taramadan geçirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
TOHUM Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin de, otizm ve yaygın gelişim bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitim ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirtti. Tohum Otizm'in kamu yararına bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 2003 yılında çalışmalara başladığını ifade eden Sezgin, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen "Otizm Tarama Projesi" ile ilgili şunları kaydetti:
"Bu proje, erken tanıya olanak sağlayacak ve 1 yıl süreyle 5 ilimizde 18-36 aylık çocuklar, uluslararası kabul görmüş ölçekler ile 'otizm' açısından ilk defa taranmış olacak ve böylece eğitim alma olanağına kavuşacaklar. İlk defa sağlıklı ve organize tarama yapıldığı için Türkiye'de kaç tane otistik çocuk olduğuna dair oransal olarak sağlıklı veriler elde edilecek. Amacımız, Türkiye'de ulaşılmamış tek bir otistik çocuk bırakmamak ve erken ve yoğun eğitim almalarını sağlamak."


İHA
otizm
tarama
projesi
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir