Medimagazin logo

'Kobay'da geri adım

'Çaresiz hastaya ruhsatsız ilaç' verilmesinde Merkez Etik Kurulu yetkili olacak
'Kobay'da geri adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
'Çaresiz hastaya ruhsatsız ilaç' verilmesinde Merkez Etik Kurulu yetkili olacak

Sağlık Bakanlığı, kobay tartışmalarına yol açan genelgenin 'İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları'nın klinik ilaç araştırması olmadığını belirtirken, uygulamanın, Sağlık Bakanlığı'na başvuru üzerine Merkezi Etik Kurul'da değerlendirildikten sonra verilecek izinle mümkün olacağı kaydedildi. CHP'li Sami Tandoğdu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yabancı ülkelerde ruhsat alamayan ilaçların Türkiye'de kullanılması ve ölümcül hastalarda denenmesinin gerekçelerini sordu.
Sağlık Bakanlığı, tedavisi mümkün olmayan hastalara ruhsatsız ilaç verilmesini sağlayan genelgesini savundu. Uzmanların 'Uygulama İçin Merkezi Etik Kurul'un onayı şart olmalı' uyarısını dikkate alan bakanlığın dünkü açıklamasında 'İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları' kapsamındaki uygulamanın, Sağlık Bakanlığı'na başvuru üzerine Merkezi Etik Kurul'da değerlendirildikten sonra verilecek izinle mümkün olacağı kaydedildi.
Programın 'klinik ilaç araştırması olmadığını' vurgulayan bakanlık, gerektiğinde bu programlardan istifade edebilmeleri görüşünden hareketle çocuklara yönelik bir yasaklama getirilmediğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, "Compassionate Use" olarak adlandırılan İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programları, ABD ve AB ülkelerinde de alternatif tedavi imkânının olmadığı ciddi hastalıklarda uygulanan programlardır" denildi.


CHP'den soru önergesi
CHP'li Tandoğdu ise önergesinde şu sorularına yanıt istedi: "Bu durum, ölümcül bir hastalığa yakalanmış hastaların sağlığını ciddi şekilde riske atmak anlamına gelmiyor mudur? Uygulama, bilimsel ve etik ilkelere aykırı değil midir? Bu uygulamanın hastalara ücretsiz yapılmasının gerekçeleri nedir? Ölümcül bir hastalığa yakalanan bir hastanın izni olmadan bu uygulama yapılabilmekte midir?"

Radikal
'kobay'da
geri
adım
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir