Medimagazin logo

Akdağ'dan mecburi hizmet ve yabancı hekim açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'ye yabancı doktor getirme düşüncesinin, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olmasından dolayı ortaya çıktığını işaret ederek, "Hekim sayısını artırmadıkça, hekimlerimiz büyük bir stres ve iş yoğunluğu altında çalışmaya devam edecekler. Bu haksızlığı hekimlerimize yapmayalım" dedi
Akdağ'dan mecburi hizmet ve yabancı hekim açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'ye yabancı doktor getirme düşüncesinin, Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olmasından dolayı ortaya çıktığını işaret ederek, "Hekim sayısını artırmadıkça, hekimlerimiz büyük bir stres ve iş yoğunluğu altında çalışmaya devam edecekler. Bu haksızlığı hekimlerimize yapmayalım" dedi.


Sağlık Bakanı Akdağ, TBMM'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Anayasa Mahkemesi'nin hekimlere zorunlu hizmeti öngören yasanın pratisyen hekim, uzman tabip ve yandan uzmanlığını yapanların zorunlu hizmete tabi tutulmasına ilişkin hükmünün iptali istemini reddettiğinin hatırlatılması üzerine Akdağ, zorunlu hizmet yerine devlet hizmeti yükümlülüğü ifadesini kullanmak istediğini kaydetti. Bunun devlete ve dolayısıyla millete yapılan bir hizmet olduğunu ifade eden Akdağ, durumun tamamen ihtiyaçtan kaynaklandığını söyledi.


Akdağ, "Bizim maksadımız hekimlerimizi zoraki bir yerlere göndermek değil. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkenin belli bölgelerinde çok ciddi hekim ihtiyacımız var. Ülkemizde mutlak anlamda hekim sayısı yetersiz olduğu için hekimlerimiz bu bölgelerde gönüllü olarak çok yüksek ücretlerle bile çalışmayı arzu etmiyorlar. Bu şekilde çalışanlar var ama arzu edilen sayıya ulaşamadık. Özellikle uzman hekimlerimiz açısından binin üzerinde kadro belirlemiştik. Acil ihtiyaç olan ve kadro temininde güçlük çektiğimiz noktalar bunlar. Sözleşmeli ve yüksek ücretlerle yalnızca 200 kişi istihdam edebildik. Bu devlet hizmeti yükümlülüğü yürürlükte kalacak. Bu geçmişte uygulandığı gibi çok katı bir model değil. Bir mahrumiyet bölgesinde çalışmayı kabul eden hekim arkadaşımız yalnızca 300 gün bu hizmeti yapıyor. 300 gün içinde arzu ederse çalışma alanlarını büyük bir kısmında sözleşmeli statüye geçebiliyor. Gerçekten hatırı sayılır bir kazancı da oluyor. Bir taraftan süreler itibariyle kolaylaştırılmış bir hizmeti öngördük. Öbür yandan da sözleşmeli yöntemiyle daha fazla ödeme yapmayı öngörüyoruz. Şu anda listelerimizi hazırlıyoruz. Anadolu'da vatandaşlarımıza, inşallah hekimlerimiz en kısa zamanda hizmete başlayacaklar" açıklamasında bulundu.

Akdağ, "Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yabancı doktora ihtiyaç kaldı mı?" sorusu üzerine, Türkiye'de doktor sayısının yeterli olduğunu söyleyenlerin yıllarca hekimlere büyük bir haksızlık yaptıklarını ifade etti. Hekim sayısı bu iddialar yüzünden çok yetersiz sayıda kalınca, hekimlerin üzerine çok büyük bir yük bindiğine işaret eden Akdağ, yabancı hekim getirme düşüncesinin de Tıp Fakülteleri'nin kapasitelerinin artırılması düşüncesinin de tamamen bu ihtiyaçtan kaynaklandığını bildirdi. Akdağ şunları söyledi:

"Bu ülkede hekimlerimizin sayısını artırmadıkça, hem vatandaşlarımıza hizmette zorlanacağız, hem de değerli Türk hekimleri büyük bir sıkıntı, stres ve yoğun iş yükü altında çalışmaya devam edecekler. Onun için mutlaka hekim sayısını artırmalıyız. Bu hususta bugüne kadar toplumu, hekimleri yanlış bilgilendirenler de bu inadından vazgeçmeli. Ülkemizde hekim sayısı yetersiz. 52 Avrupa bölgesi ülkesi içinde 52. sıradayız. OECD ülkeleri içinde sonuncu sıradayız. Yılda 300 milyon civarında vatandaşımız hekimle karşılaşmakta. Bu haksızlığı hekimlerimize artık yapmamalıyız."

İHA
akdağ'dan
mecburi
hizmet
ve
yabancı
hekim
açıklaması
Yorum (5)
ünal ayrancı
o kadar hoca, asistan, öğrenci ve binaya rağmen küçük bir özel hastane kadar verimleri yok. sağlık bakanlığına devredilmeliler biran önce. hoca kisvesi hastaları o hastanelere gitmeyi kısıtlıyor. özelde nasıl bir profesör birebir hasta ile ilgileniyorsa üni hastanesinde de ilgilenmeli.
0
Cevapla
osman
Çalıştığım ilde asistanları ile beraber 12 hekimden oluşuk bir üniversite kliniğinin aylık cirosu benim özel hastanede tek başıma yaptığım ciro ile aynı. Kimse de kalkıp durumu sorgulamıyor. Benim de işime geliyor. sayelerinde ben iş yapıyorum. İşin garip tarafı 3. basamak sağlık hizmetini bile yine özel hastanelerin veriyor olması. kalite için Sağlık bakanlığı bir şeyler yapıyor, ve üniversitelerin mevcut misyonunu sonlandıracağa benziyor. Üniversiteler ise tam bir bataklık halinde. Şimdilik "ben eğitim veriyorum" avuntusunun arkasındalar. Halbuki bakanlığın ve özellerin eğitimi de üniversitelerin elinden alıyor olduğunun farkında değiller.
0
Cevapla
bozeren
ne olacak, gerçek üniversitelerin gerçek hastaneleri kalacak, diğerleri arada eriyecek, buharlaşacak. olan da devletin (milletin) parasına olacak. olacağı bu.. bir olayda beklentiler makul ihtimaller ile uyumlu olmalıdır.
0
Cevapla
ilhan kostum
BÜYÜK ŞEHİRLERDEKİ ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE BU DÜZEN DAHA NE KADAR SÜRECEK? ÖĞRETİM ÜYESİ SAAT KAÇTA GÖREVE GELİYOR, SAAT KAÇTA GÖREVDEN AYRILIYOR, BELLİ DEĞİL… ÖĞRETİM ÜYELERİ ARASINDA DA GÖREVE GELMEMEK VEYA GEÇ GELMEK VE ERKEN AYRILMA KONULARINDA YARIŞ VAR.” BANKAMATİK HOCALIK” NE ZAMAN SONA ERDİRİLECEK? HASTANENİN BORÇ TEDARİK EDİLEREK DÖNDÜRÜLMEĞE ÇALIŞILDIĞI SÖYLENİYOR, ÖĞRETİM ÜYELERİNİN DÖNER SERMAYEDEN ÖDEME YAPMALARININ İLAÇ VE MEDİKAL ALET FİRMALARINA BORÇLANARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ BELİRTİLİYOR, ANCAK ÖĞRETİM ÜYESİNİ DENETLENEMİYOR, ÖĞRETİM ÜYESİ HASTANENİN PARA KAZANMASI İÇİN ÇALIŞTIRILAMIYOR. ESKİ HOCALARIN ÇOK TEHLİKELİ BİR ÖĞÜTÜ VARDIR. “KILIÇ KIRILIR, KOL İÇİNDE KALIR”, “BİZ BİR AİLEYİZ, AİLE İÇİNDE OLANLAR DIŞARIDA ANLATILMAZ.” BU SÖZLER “BİZ BİRLİK OLALIM, İSTEDİĞİMİZİ YAPARIZ, KARŞILIKLI ÇIKARLARIMIZI KORURUZ” ŞEKLİNDE YORUMLANABİLİR. ASİSTANLAR (TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİSİ) ÇALIŞIYOR, ONLARIN EMEKLERİNDEN HASTALARDAN HİÇBİR HABERİ OLMAYAN ÖĞRETİM ÜYESİ YARARLANIYOR. BİR KISIM ÖĞRETİM ÜYESİ (KLİNİSYEN VE CERRAH) ÖZEL HASTA MUAYENESİ YAPARAK KENDİ VE HASTANE BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNABİLECEK İKEN, BUNU DA YAPMIYOR. “NEDEN HASTA BAKMIYORSUNUZ” SORUSU SORULAMIYOR. ÖDENEN ÜCRETLERİN ÇOK DÜŞÜK OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR. YÜKSEK ÖĞRETİM YASASINDA YETERSİZLİK Mİ VAR ? YASA YAPILIRKEN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE ONLARIN SEÇTİĞİ KENDİ YÖNETİCİLERİNİN BU TÜR HATALARI YAPABİLECEKLERİ AKLA GELMEDİ Mİ ? YOKSA YETERLİ YASA VAR, MEVCUT DÜZEN ORGANİZE BİR ŞEKİLDE BU YASALARIN UYGULANMASINI ÖNLÜYOR MU ? ARTIK TOPLUMU DÜŞÜNMEYEN BİLİM ELEMANLARININ NASIL ÇALIŞTIRILMASI GEREKTİĞİ DÜŞÜNÜLEREK YASA YAPILMALIDIR. “BİLİM ELEMANININ ZEKASI ÜST DÜZEYDE, BU KESİNLİKLE TOPLUM İÇİN, İNSANLIK İÇİN ÇALIŞIR, YASALARDA AYRINTIYA GİRMEYE GEREK YOK” DÜŞÜNCESİ TERK EDİLMELİ, BİLİM ELEMANI TOPLUMA HİZMET VERMİYOR, DEVLETİN KAYNAKLARINI VERİMSİZ BİR ŞEKİLDE TÜKETİYORSA İŞİNE SON VERİLMELİDİR.
0
Cevapla
fly
ilkokul mezunu futbolcunun milyarlarla oynadığı, lise mezunu polisin 3500, 4 yıl yüksekokul mezunu hakimin 5000 den fazla kazandığı bir ülkede siz toplumun %1 lik diliminde yer alan uzman doktoru 2400 maaş+1600 sabit dönere (ek döner hastanesine göre değişiyo)ve emekli olduğunda da 1500 tl (hepsi o kadar) maaşa çalıştıramazsınız, hele onları yetiştiren ve hayatını bu uğurda heba etmiş hocaları hiç çalıştıramazsınız..zorla güzellik olmaz kardeşim bakın muayenehaneleri kapattınız ne oldu kadın doğum 50 puana düştü ücrada bir çok branştan doktor bulamıyosunuz zorunlu hizmeti bitiren basıyo istifayı..bi kere eşyanın tabiatına aykırı bu, vatandaşta anladı artık ama iş işten geçti..defansif tıp hortladı kimse elini hastaya sürmüyo legal olarak şutluyo hastalar yollarda telef oluyo..artık akılcı çözüm bulmanız lazım mızrak çuvala sığmıyor herkes iş yapar gibi görünüyor!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir