Medimagazin logo

Maliye'nin gözü doktorda

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, doktorlar, avukatlar ve eğlence sektörünün özel ilgi alanlarında olduğunu belirterek, kayıtdışılığı teknolojik imkanlarla dedektif gibi izlediklerini söyledi.
Maliye'nin gözü doktorda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, doktorlar, avukatlar ve eğlence sektörünün özel ilgi alanlarında olduğunu belirterek, kayıtdışılığı teknolojik imkanlarla dedektif gibi izlediklerini söyledi.



FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
Maliye, bazı meslek gruplarının asgari ücretliler kadar vergi vermemesi nedeniyle, yüksek gelir elde ettikleri belirlenen iş kollarını mercek altına aldı. "Doktor, avukat ve eğlence sektörünü özel ilgi alanımıza aldık" diyen Osman Arıoğlu, kayıp kaçağı her türlü teknolojik destekle yakalamanın peşinde olduklarını söyledi. Denetimde dedektifliğin de önemli olduğunu vurgulayan Arıoğlu, "Önemli olan kayıtdışını bütün teknolojik imkanlarla ele almak. Kredi kartları, bankalardaki havaleler, mevduatlar, gayri menkul alımları, araç alımları bunların hepsi bizim için veri" diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) geleneksel Perşembe Toplantısı'na katılan Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, 10-20 milyar lira üzerindeki banka hesaplarını inceleme gibi bir görevleri ve şu anda yaptıkları bir şey bulunmadığını ifade ederek, ''Biz vergi kayıp-kaçağının olduğu ister 1 lira olsun, ister trilyon olsun bunu takip etmek istiyoruz. Kimsenin bankadaki vergisi ödenmiş trilyonuyla, mevduatıyla ve repodaki parasıyla da bir işimiz yok'' diye konuştu.

Hedefler gerçekleşirse akaryakıtta ÖTV düşebilir

Akaryakıtta ÖTV'nin düşürülmesi konusunda, ''Bizim şu anda değişiklikle ilgili bir düşüncemiz yok. Eğer gelir hedeflerini gerçekleştirmede bir artımız olursa, ancak o zaman vergilerde indirim noktasında fedakarlık yapmamız söz konusu olabilir'' diyen Arıoğlu, vergi hedefini tutturmanın olmazsa olmazları olduğunu söyledi.

Şu anda vergiyle ilgili yapabilecekleri birşeyleri olmadığını da vurgulayan Osman Arıoğlu, "Petrolde dünya fiyatlarında geriye doğru bir gidiş olursa o zaman otomatik olarak yansıtılacak. Daha fazla para toplama peşinde olmayacağız. Nihai hedef vergi oranlarını aşağıya çekmek" dedi. Bir ülkede ekonominin iyi gitmesi ve bütçenin hedefler doğrultusunda ilerlemesinin, o ülkede işlerin iyi gittiği anlamına geldiğini söyleyen Arıoğlu, Türkiye'de son 3 yılda istikrarın devam etmesine, güven ortamının sağlanmasına ve yatırım ikliminin oluşturulmasına çalışıldığını ifade ederek, yapılan çalışmalar sonucu faiz giderlerinin neredeyse vergi gelirlerinin yarısının altına düştüğünü bildirdi.

Vergi iadesi kalkmayacak

Vergi iadelerinin kalkacağı konusunda söylentiler olduğunu dile getiren Arıoğlu, ''Vergi iadesinin kalkacağıyla ilgili bir çalışmamız söz konusu değil. Bundan sonra olmaması için vatandaşların duyarlı olması, hassas olmaları, harcamaları karşılığında fiş, fatura almaları gerekir'' dedi.

İşverenlerin yükünü azaltın

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da, Türkiye'de artık kamu borçlarının döndürülmekte olduğunu, bütçe açıklarının azaltıldığını ve son 3 yıldır açığın, hedeflerin altında kaldığını söyledi. İşadamları olarak hükümetten vergi, sigorta prim yüklerinin azaltılmasını istediklerini anlatan Bolat, enerji maliyetinin de düşürülmesini istediklerini belirterek, "1 litre benzinin yüzde 80'i, 1 litre mazotun yüzde 63'ü vergiye gitmektedir. Akaryakıt fiyatlarında da birinci sırada geliyoruz" diye konuştu. Bolat, Türkiye'de toplanan vergilerin dağılımındaki adaletsizliğe örnek olarak da, yüzde 30 dolaysız, yüzde 70 oranında dolaylı vergileri gösterdi.

Yeni Şafak
maliye'nin
gözü
doktorda
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir