Medimagazin logo

Ülkü Bayındır :On bin doktor işsiz

Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’deki doktor açığının kapatılması amacıyla yeni tıp fakültelerinin kurulması yönünde verilen karar, tıp çevrelerinde sert tepki gördü
Ülkü Bayındır :On bin doktor işsiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’deki doktor açığının kapatılması amacıyla yeni tıp fakültelerinin kurulması yönünde verilen karar, tıp çevrelerinde sert tepki gördü.


İZMİR - Türkiye Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı ve Ege Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ülkü Bayındır, yeni bir tıp fakültesine kesinlikle ihtiyaç olmadığı görüşünde



Türkiye’de 44 üniversitede tıp eğitimi verildiğini ve 31 bin 92 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten tıp çevrelerine göre Türkiye’de sağlıklı planlama yapıldığı taktirde hekim sorunu yaşanmaz. Tıp eğitiminin pahalı ve eğitimli personel gerektiren bir iş olduğunu dile getiren tıp çevreleri, asıl açığın doktor sayısında değil, hemşire ve eğitimli personel sayısında yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı ve Ege Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Ülkü Bayındır da, yeni bir tıp fakültesine kesinlikle ihtiyaç olmadığı görüşünde; “Şu anda Türkiye’deki tıp fakülteleri Türkiye’deki hekim ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Elde kapasitesi olan ve kapasitesi attırılabileceği tıp fakülteleri varken, yeni tıp fakültesi aramanın ben gerekli olmadığı kanaatindeyim. Henüz Türkiye’deki tıp fakültelerinin sorunları giderilmemiş iken yeni tıp fakültelerinin açılması gerçekten eğitimin kalitesini etkileyecektir.”

Bayındır, mevcut tıp fakültelerindeki eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek yeni tıp fakültelerine kesinlikle ihtiyaç olmadığını savunurken İzmir Tabip Odası da 10 bin doktorun işsiz olduğu bir ortamda böyle bir kararın büyük olumsuzluk yaratacağını görüşünde.

10 BİN DOKTOR İŞSİZ
İzmir Tabip Odası Başkanı Zeki Gül, doktorluk mesleğinin “usta çırak” ilişkisi üzerine şekillendiğine dikkat çekerek, “Kentlerdeki bırakın araştırma hastanesini bir hizmet hastanesindeki hekim kadar hekim olduğu yerlerde maalesef tıp fakültesi eğitimi verilmektedir. Bu kabul edilemez bir gerçektir. Bu gerçekliğin üzerinde ise yeni tıp fakültelerinin açılması hiç kabul edilemez bir durumdur. Üstelik halihazırda tıp fakültelerinde her bir fakülteye de özellikle eski fakültelere, yerleşik fakültelere fazlaca öğrenci alınmaktadır. Bu ise öğrencinin niteliğini düşürmektedir.” dedi.

Bir dönem Elbistan’a bile tıp fakültesi kurulması yönünde çalışmalar olduğunu anımsatan Gül, şunları söyledi:

“Hekimlik, özel bir alandır. Niteliksiz tıp fakülteleri yeterince eğitim almamış ve yarın mezun olduğunda hastasıyla yeterli bilimsel yansımayı gerçekleştiremeyecek bir hekim profili ortaya çıkartır. İyi yetişmemiş bir hekim grubu tıbbi teknolojiyi daha fazla kullanan yani gereksiz kullanmaya mehilli bir hekim grubu oluşturur. Bu ise hem kaynakların kötüye kullanılmasıdır hem de yaşam hakkının temel öğelerinden sağlık hakkının kötü ortam hazırlayıcısıdır. O yüzden kabul etmemek gerekir bunu. Yakın zamana kadar ülkemizde ilçelerde bile tıp fakültesi açılmaya çalışıldı. Her yere tıp fakülteleri açmak sorunları çözmez, çözmeyecektir”


NTV-MSNBC
ülkü
bayındır
:on
bin
doktor
işsiz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir