Medimagazin logo

Karadeniz'de kanser araştırması başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir altyapısı hazırlanan Kanser Görülme Sıklığı Araştırması, Karadeniz Bölgesi'nde başlatıldı. Trakya'daki bazı bölgeler de 'kanser araştırması' kapsamına alındı
Karadeniz'de kanser araştırması başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir altyapısı hazırlanan Kanser Görülme Sıklığı Araştırması, Karadeniz Bölgesi'nde başlatıldı. Trakya'daki bazı bölgeler de 'kanser araştırması' kapsamına alındı.


Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, uzun süredir altyapısı hazırlanan Kanser Görülme Sıklığı Araştırması'nı, bu ay başında Karadeniz Bölgesi'nde başlattı. Çernobil nükleer santral kazasından radyoaktivite açısından etkilendiği düşünülen Trakya'daki bazı bölgeler de çalışma kapsamına alındı. Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca uzun süredir altyapısı hazırlanan Kanser Görülme Sıklığı Araştırması'nın Eylül ayında Karadeniz Bölgesi'nde başlatıldığı bildirilerek, projenin her yönüyle bilimsel temellere dayandığı ve ciddi bir hazırlık döneminin sonrasında başlatıldığı ifade edildi. Açıklamada, projeyle, toplumun kanser konusunda doğru ve yeterli bilgilendirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Araştırma Trakya'da da yapılacak

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmada, bölge kaynaklı belli kanser doku örneklerinde, radyoaktiviteden etkilenmeyle ortaya çıkabilecek özel bulgular, son gelişen teknolojiye uygun olarak yapılacak. Çevre etkilerinin, yeni tanı konan kanserlerde yaşayan hücrelerde "doz etkilenim düzeyi"nin, hücresel seviyede araştırılması sağlanacak.

Devlet İstatistik Enstitüsü, Hacettepe, Karadeniz Teknik ve İzmir Dokuz Eylül üniversiteleri halk sağlığı öğretim üyelerinin önerileri doğrultusunda, "hane halkı çalışması" yapılacak. Araştırma kapsamında ayrıca tüm Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser kayıtlarının tutulması için "Aktif Kanser Kayıtçılığı Programı" uygulanacak. Açıklamada, "Projenin en önemli özelliği, Çernobil Nükleer Santral kazasından radyoaktivite açısından etkilendiği düşünülen Trakya'daki bazı bölgelerin de çalışma kapsamına alınmasıdır" denildi.

Açıklamada, laboratuvar çalışmalarında, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji Bölümü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapılacağı bildirildi

Yeni Şafak
karadeniz'de
kanser
araştırması
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir