Medimagazin logo

Mucit tıp öğrencisi taşınabilir bronskop yaptı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 6'ıncı sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Zeynep Büyükbaş, dünyada bir benzeri olmayan taşınabilir bronkoskop aleti yaptı
Mucit tıp öğrencisi taşınabilir bronskop yaptı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 6'ıncı sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Zeynep Büyükbaş, dünyada bir benzeri olmayan taşınabilir bronkoskop aleti yaptı


Prototip olarak tasarlanan alet, özellikle acil durumlara müdehalede büyük kolaylık sağlayacak. Fakülte, aletin patentini almak için çalışmalara başladı.

Zeynep Büyükbaş nefes borusuna kaçan cisimleri çıkarmak için kullanılan bronkoskop cihazının daha pratik olarak kullanımını sağlayan taşınabilir biçimini yaptı. Büyükbaş'ın basit malzemeler kullanarak tasarladığı cihaz öğretim üyeleri ve doktarların büyük beğenisini kazandı.

Türkiye'de ve dünyada kullanılan, ancak taşınması oldukça zor olan elektrikli bronkoskopi cihazının daha basit ve pratik hale getirilmiş biçimine "Taşınabilir Bronkoskop' adı verildi.

Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Melih Kaptanoğlu, yapılan aletin tıp dünyasında büyük bir kolaylık sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda ülkemizde ve dünya genelinde elektrikle çalışan ve soğuk ışık güç kaynağına bağlı çalışan bronkoskopi cihazı, taşınma açısından ve kullanım açısından zor. Bunlar için çok sayıda teferruat gerikyor. Öncelikle şebeke elektriği gerekiyor. Aletin ucuna prizmatik bir yansıtıcı takılıyor."

Cihaza bakarak nefes borusuna kaçan yabancı cismi gördüklerini belirten Doç. Dr. Kaptanoğlu, "Daha sonra forseps adlı el aletiyle bir cismi yakalayıp çıkarıyoruz. Bu da bir hayli uğraş gerektiriyordu. Ancak öğrencimizin tasarladığı bu el aletinde, hem ışık, hem forseps bulunmakta hem de pille çalıştığı için elektrik gerektirmiyor" dedi.

Bu aletin daha pratik ve kullanımı kolay olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kaptanoğlu, "Şimdilik prototip ama geliştirilebilecek bir alet. Özellikle acil müdehale gerektiren durumlarda hekimlere büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Öğrencimiz bize ilham vermiştir. Kendisini tebrik ediyoruz. Bu aletin patentinin alınması için girişimler yaptık. Ülkemizde rahatlıkla üretilebilecek bir alet olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"ELEKTRONİĞE MERAKLIYIM"
Taşınabilir bronskopu yapan Zeynep Büyükbaş, "Göğüs cerrahisi dersinde bize ödev verilmişti. Ben de küçüklüğümden beri elektroniğe karşı ilgiliyim. Düşünerek bu cihazı geliştirdim. Aleti yaptıktan sonra hocalarımdan da büyük destek ve ilgi gördüm" diye konuştu. Elektrik kablosu, keçeli kalem, kalem pil, açma- kapama düğmesi, bakır tel, timsah başlık, ampul, misina ve menteşeli kumanda mandalı kullanılarak yapılan taşınabilir bronkoskopun büyük iligi görmesi bekleniyor.

Vatan
mucit
tıp
öğrencisi
taşınabilir
bronskop
yaptı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir