Medimagazin logo

Görevden alamadı okulu kapattı

Sağlık Bakanı Akdağ, Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü Müdürü Güler Öz’ü görevden aldı. Öz, mahkeme kararıyla göreve döndü. Bu olayın ardından 1961’den beri eğitim veren okul Akdağ’ın onayıyla 1 Şubat’ta kapatıldı.
Görevden alamadı okulu kapattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Akdağ, Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü Müdürü Güler Öz’ü görevden aldı. Öz, mahkeme kararıyla göreve döndü. Bu olayın ardından 1961’den beri eğitim veren okul Akdağ’ın onayıyla 1 Şubat’ta kapatıldı.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, daha önce görevden aldığı, ancak mahkeme kararıyla geri dönen Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü (GNSEE) Müdürü Güler Öz ile başedemeyince, çözümü okulu kapatmakta buldu. Prof. Dr. Nusret Fişek’in Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde 1961’de açılan Sağlık Bakanlığı GNSEE, Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Sinan Yol’un imzası ve Akdağ’ın onayı ile 1 Şubat 2006’da resmen kapatıldı. Gerekçe olarak da, "Bakanlığımızın sağlık meslek liselerine öğretmen yetiştirme görevi ve ihtiyacı kalmadı" denildi. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık meslek liselerinde (SML) gereksinim duyduğu öğretmenleri yetiştirmek, bakanlığın merkez ve taşra örgütlerine eğitimci ve istatistikçi yetiştirmek amacıyla kurulan okul, 45 yıla 5 bine yakın mezun verdi. 1990’a kadar Türkiye’de bu alanda tek okul olan GNSEE, SML mezunu olup sahada en az 3 yıl çalışmış, iyi sicilli olanlardan sınavla öğrenci alıyordu. 1990’da Sağlık Bakanı Halil Şıvgın döneminde ’politik nedenlerle’ İzmir, İstanbul, Konya, Kayseri ve Erzurum illerinde de sağlık eğitim enstitüleri açıldı. Daha sonra YÖK Yasasına göre bütün 3 yıllık okullar 4 yıllık fakülteye dönüştürüldü, ancak GNSEE 3 yıllık okul olarak kaldı. Bu nedenle, GNSEE’nin örgün eğitim bölümü 2003’te okul yönetim kurulu kararıyla kapatıldı. GNSEE, o tarihten itibaren de kuruluş yasasına uygun olarak, sağlık personeline sertifikalı olarak olgunlaşma eğitimi ve hizmet içi eğitim veriyordu.

Hürriyet
görevden
alamadı
okulu
kapattı
Yorum (3)
ufuk
bütün hemşireler aynı bilinçte olduğumuzda sorunları çözmemiz daha kolay olacak.. sanırım meslek bilincinin her mezunda aynı anlama gelmemesi bizi birazda sorunların içine itiyor..
0
Cevapla
Sevilay
Hemşirelerin hastanede yaşadığı en büyük handikap, mesleklerine duyulmayan saygıdır. Bizim mesleğimize, ne bir doktor ne bir teknisyen saygı duyuyor. Sanki hastanede idare eden, ortalığı kolaçan eden biriymiş gibi algılanıyor. Çok bilinçli olan hemşireler dahi bir süre sonra bazı işleri yapmak zorunda bırakılıyor. Yaptırımı farklı şekilde uygulanan bir sağlık sistemimiz var çünkü. Evet, baktığınızda belki gerçekten hemşirelerin bir kısmı kendi işlerini benimsemiyor, ancak yönetimler bunu ne derecede destekliyor tartışılır. Daha hemşirenin sağlıkta ne gibi bir öneme sahip olduğunu, hemşirenin yapması gerekenin ne olduğunu bilmeyen sayısız hekim var. Onları da geçtim, hemşireyi doğru yerde kullanmayan yönetim var. Şükür ki, erkekler mesleğimize eklendi de şu toplumsal cinsiyet baskısı, hemşirelik üzerinde az da olsa azalmaya başladı. Mesleğimizin eğitiminde veya uygulanmasında olan sorunları aza indirmekte de en önemli pay eğitime düşüyor. Çünkü hemşirelik bilincinde yetiştirilen hemşireler gerçekten bu mesleğin ne olduğunu biliyorlar ve sağlık sistemimiz hala daha kendinden sorumlu olmayan kardeşlerimizi hastalardan sorumlu olsun diye hastanelerimize atıyor. Şimdi neresinden tutarsanız tutun, bir yerlerden sökük veriliyor işte.
0
Cevapla
neco
1- hemşireler servislerde hala kağıt kürek işleri ile uğraşmak zorunda bırakılırsa 2- polikliniklerde sekreter olarak kullanılmaya devam ederse 3- hiçbir zaman hemşireler adına çalışmayan hemşireler derneğine üye olmaya (üye iseler) devam ederlerse 4- bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığında mesleklerini savunmazlar ise 5- yıllardır hemşireleri koruması gereken Başhemşirelik makamı yeni adı ile sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü sürekli hemşirelerin başında eli sopalı bir bekçi gibi bekler ve hemşirelerin en ufak hatasını bile cezalandırmaya çalışırsa 6- sırf kendi menfaati için meslektaşlarını ifşa eden kimseler olursa bu ülkede ne hemşirelik ne de hekim dışındaki sağlık meslekleri her zaman hor görülür.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir