Medimagazin logo

<b>2005'e damgasını vuran olaylar</b>

2005 yılı, sağlık çalışanları açısından hareketli geçti. Döner sermaye ile ilgili yeni düzenlemeler, yeni TCK&#8217;nın yürürlüğe girmesi, pilot il Düzce&#8217;de aile hekimliği uygulamasının başlaması, mecburi hizmete dönülmesi, profesör ve doçentlere sınavsız şeflik imkanı getirilmesi, başhekimlere özel muayenehane yasağı ve bazı hastanelerde döner sermaye ödemelerinin durması en çok konuşulan konular oldu
<b>2005'e damgasını vuran olaylar</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
2005 yılı, sağlık çalışanları açısından hareketli geçti. Döner sermaye ile ilgili yeni düzenlemeler, yeni TCK’nın yürürlüğe girmesi, pilot il Düzce’de aile hekimliği uygulamasının başlaması, mecburi hizmete dönülmesi, profesör ve doçentlere sınavsız şeflik imkanı getirilmesi, başhekimlere özel muayenehane yasağı ve bazı hastanelerde döner sermaye ödemelerinin durması en çok konuşulan konular oldu. Fakat 2005’e damgasını vuran olay, mecburi hizmetin “Devlet Hizmeti Yükümlülüğü” adı ile yeniden uygulamaya konması oldu. İşte Medimagazin’de yer alan 2005 yılının önemli olayları:

OCAK

Sağlığın bütçesi yüzde 3,5 Sağlık Bakanlığı’na 2005 genel bütçesinden ayrılan pay, yüzde 3,55 olarak belirlendi. Bu miktarın yüzde 7,6’sı sosyal güvenlik kurumlarına ödenecek prim, yüzde 53,4’ü personel, yüzde 31,5’i de mal ve hizmet giderlerine ayrılacak.

Bu kez hekim dava açtı, hasta yakını mahkum oldu
Hasta yakınlarının hekimlere fiziksel veya sözlü saldırıda bulunduğu veya hekimlerin tıbbi hataları nedeniyle mahkum olduğu haberleri alışıldık hale gelse de bu kez bir hekim hasta yakınını mahkum ettirdi. Tedavisini yaptığı hastanın torununun sözlü saldırısına maruz kalan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Asistanı Dr. Hicran Deniz, diğer meslektaşlarına örnek olacak bir dava açtı ve kazandı.

Personel dönerden sıkıntılı
Performansa dayalı döner sermaye dağıtım sistemi değişik branşlarda hizmet veren sağlık çalışanlarını ikiye böldü. Döner sermayeden düşük miktarda ek gelir alan laborant, sağlık teknisyeni, hastabakıcı ve hemşireler performans kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Uygulama ilk olarak başhekim, başhekim yardımcıları ve klinik şefleri arasında tartışmaya neden olmuştu.

Hastalar müfettiş oluyor
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde hasta haklarına uyulup uyulmadığı, vatandaşların gerekli şekilde kaliteli ve güler yüzlü hizmet alıp alamadıklarını denetlemek için gizli müfettişler görevlendiriyor. Vatandaşlar ve memurlar arasından seçilecek müfettişler, incelemeye aldıkları sağlık kurumu hakkında rapor hazırlayarak bakanlığa sunacak.

Sözleşmeliye ikinci döner
Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki sağlık personeli açığını sözleşmeli personel uygulamasıyla kapatamayınca çareyi ücretleri arttırmakta buldu. Bakan Akdağ, ücret artırımını merkezi döner sermayeden pay vererek yapacaklarını söyledi.

Doçentlikte “etik” değişiklik
Üniversitelerarası Kurul, Doçentlik Sınav Yönetmeliği’ni değiştirdi. Buna göre, doçent adaylarının eserleri sadece intihal veya sahtecilik durumunda değil, diğer etik ihlallerde de cezalandırılacak. Etik ihlali yapan adaylar, 1 ile 3 yıl arasında doçentlik sınavına giremeyecek.

“Kurum performansı” uygulaması başladı
Sağlık Bakanlığı 1, 2 ve 3. Basamak Performans Döner Sermaye Yönergeleri’nde yer alan katsayıların bazılarında değişiklik yaptı. Yönerge ile serbest meslek katsayıları 1. basamakta yüzde 3,5; 2. ve 3. basamakta ise yüzde 4 olarak uygulanacak. 2. ve 3. basamakta kurumsal performans katsayısı ile dağıtılabilecek ek ödeme tutarına sınırlama getiriliyor. Ek ödeme tutarı, kanuni sınır olan yüzde 50 oranı ile yüzde 0 arasında, kurum performans katsayısına göre gerçekleşecek. Bu yöntemle, kalite kavramı ve kurum performansı uygulamaya koyulacak.

ŞUBAT

Eğitimde “kadavrasız anatomi” dönemi
Türkiye’de küçüğünden büyüğüne tüm tıp fakülteleri kadavra sıkıntısı çekiyor. Avrupa’da kadavra başına 10 tıp öğrencisi düşerken, Türkiye’de bu oranı yakalayabilen fakültelerin sayısı birkaç taneyi geçmiyor. 2002 yılı verilerine göre, bazı fakültelerde kadavra başına düşen öğrenci sayısı 90’ı geçiyor.

Birinci basamaktan merkez payı alınmayacak
Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık kuruluşlarının mali yapıları zayıf olduğu gerekçesiyle merkez katkı payı almama kararı aldı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla yayınlanan genelge ile birinci basamak sağlık kuruluşlarından ikinci bir talimata kadar Bakanlığa merkez payı göndermemeleri istendi.

Yardımcı doçentler adalet istiyor
TBMM’de kabul edilen memurlara 1 derece verilmesine ilişkin yasa, yardımcı doçentleri kapsamadı. Yaklaşık 13 bin yardımcı doçent, 3. derecenin üzerine çıkmalarına olanak sağlanmasını ve diğer özlük sorunlarının çözülmesini bekliyor. Düzenlemeye göre, 2 yıllıklar da dahil olmak üzere tüm yüksekokul mezunları her 1 yılda kademe, her 3 yılda derece terfi alarak 1. dereceye kadar ilerleyebiliyor.

İlaçlar BUT’a ticari isimleriyle girdi
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2005 yılı BUT’unda ilk kez bedeli ödenecek ilaçlar ticari isimleriyle yer aldı, yeşil kartlılar kapsama alındı ve tüp bebek tedavisi kabul edildi.

Sözleşmeli hekime zam
Sağlık Bakanlığı sözleşmeli hekim uygulamasından istediği sonucu alamayınca yine ücretlerini arttırma yoluna gitti. “Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Merkez Saymanlığına Aktarılan Merkez Payından Sözleşmeli Uzman Tabip ve Tabiplere Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge” ile Bakanlık, bazı illerde sözleşmeli çalışan hekimlerin ücretlerini arttırdı.

MART

Döner sermaye katsayısı sorun oldu
Sağlık Bakanlığı 2005 Ek Ödeme Yönergesi’nde koruyucu sağlık hizmetlerinde aşılama, eğitim, denetim, çevre sağlığı, mobil sağlık hizmetleri gibi görevlerde fiilen görev yapan hekim ve diş hekimlerine “Hizmet Alanı Kadro Unvan Katsayısı” verirken hemşireler bu kapsama sokulmadı.

Oda sayısı arttıkça performans da artacak
Sağlık Bakanlığı kurumların performans kriterlerini belirlemek üzere yönerge yayımladı. Yönerge ile kurum performanslarının hesaplama yöntemlerini anlatan Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerinden birisi de poliklinik oda sayısını arttırmak.

“Erdoğan’ın bilinçaltında hekimlere karşı yarası var”
Başbakan Erdoğan’ın bilinçaltında hekimlere karşı “yarası” olduğunu söyleyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek, Başbakan Erdoğan’ın hekimlerle ilgili sözlerine ilginç yanıtlar verdi. Dr. Füsun Sayek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “hekimlerin iğne yapmayı bilmediği” sözlerine karşılık, Erdoğan’a “sevgi iğnesi” yapmak istediğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı personeli 300 bini aştı
SSK ve diğer sağlık kurumlarının devrinden sonra Sağlık Bakanlığı’na bağlı personel sayısı 300 bini aştı. Devrolan personel Sağlık Bakanlığı’ndan ilk maaşlarını bu ay aldı. Ancak devirle gelen personele eski maaşları ödendi.

NİSAN

Bakanlık fena çuvalladı
Sağlık Bakanlığı başasistan atamalarıyla iki hataya birden imza attı. Bakanlık Atama Nakil Yönetmeliği için açılan iptal davasında başasistanları bir yerde “uzman” bir yerde de “eğitim sorumlusu” olarak gösterdi. Uzman hekim atama listesi hazırlayan bakanlık, çeşitli üniversitelerde 3 profesörün yanı sıra bir asistan ve bir de ölen hekimi atama listesine soktu.

Çocukta bilimsel deneye şartlı izin çıktı
Çocuklar üzerinde hiçbir bilimsel deney yapılmasına izin vermeyen Türk Ceza Kanunu değişti. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen değişiklikle çocuk üzerinde ‘şartlı deneysel tedavi’ yapılabilecek. İstanbul Eczacı Odası ve Çağdaş Eczacılar Derneği, yeni Türk Ceza Kanunu’nun çocuklar üzerinde bilimsel amaçlı deney yapılmasını yasaklayan maddesinin değiştirilmesi girişimlerine tepki gösterdi. Ancak hekimler yapılan değişiklikten memnun.

YÖK “paralı doçentliğe” itiyor
YÖK’ün akademik yükseltme kriterlerinde, uluslararası indekslere girmiş dergilerde yayın yapmanın asgari koşul olarak belirlemesi, birçok olumsuzluğa yol açıyor. Öğretim üyeleri bu durumun ulusal bilimsel arşivin oluşturulamamasına ve indekslere girmiş dergilerde yayın yapmak için etik dışı ilişkileri geliştirdiğine inanıyor. Ayrıca hekimler, ulusal yayıncılığı “baltaladığı” gerekçesiyle “asgari koşulların” acilen düzeltilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bakanlıktan şaka gibi atama
Sağlık Bakanlığı, kendi çıkarttığı yönetmeliğe aykırı bir şekilde 787 uzman hekimi çeşitli illere atadı. Daha önceden yaptığı atamalarda görülmeyen bir uygulamaya imza atan bakanlık hekimlerin tercih sıralamalarını dikkate almadı. Sağlık Bakanlığı 2005/2. dönem açıktan ve naklen uzman hekim atama kurasında uyguladığı “yeni” yöntemle hekimleri şaşırttı. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılması gereken atamalarda, bu yönetmeliğe aykırı davranan bakanlık, hekimleri ilk tercihleri yerine genelde son tercihlerine gönderdi.

Müsteşar ve iki bürokrata soruşturma
Danıştay 1. Dairesi, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Atalık ve Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya hakkında 3 ayrı eylem nedeniyle Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararlarını iptal etti.

Hekime müebbet hapis yolu
Yeni Türk Ceza Kanunu, hekimler açısından oldukça ağır hükümler içeriyor. Yeni yasaya göre, yükümlü olduğu belli bir davranışı yerine getirmediği için birinin ölümüne neden olan hekim, 10 yıldan 25 yıla kadar hapis veya müebbet hapis cezası alabilecek. Ayrıca dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla hastasının ölümüne neden olan hekim 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası alacak ve cezası ertelenmeyecek. Tahlil yapmadan iğne yaparak hastanın felç olmasına neden olan hekim, 8 yıldan az olmayan hapis cezası alacak. Cezası 3’te 1 oranında arttırılacak.

MAYIS

SSK asistana güvenmiyor
Tababet Uzmanlık Tüzüğü’nü yorumlayan SSK, asistanların gözetim altında muayene yapmaları gerektiği için, reçetelerini uzman hekimlere onaylatmasını istedi. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan tip sözleşme revizyonu ile asistanlar tarafından düzenlenecek reçetelerin ayrıca uzman tabip tarafından onaylanması gerektiği bildirildi.

Mecburi hizmete dönüş
Hekimler, sözleşmeli çalışmada Sağlık Bakanlığı’nı değil özel sağlık kuruluşlarını tercih etti. Sağlık Bakanlığı’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya gönderdiği sözleşmeli sağlık personelinin hemen hemen hepsi istifa edince, hükümet mecburi hizmet uygulamasına geri dönme kararı aldı. Meslek örgütleri, iş güvencesi sağlandığı takdirde hekimlerin ihtiyaç duyulan bölgelerde gönüllü olarak çalışacağını savunuyor.

Atamalar yine arapsaçına döndü
Sağlık Bakanlığı’nın 1999 yılında Prof. Dr. Osman Durmuş’la başlattığı Atama Nakil Yönetmeliği değiştirme furyası bu hükümetin Sağlık Bakanlığı’nca da devam ettirildi. TTB’nin itirazları ile aldırdığı iptal kararlarıyla konu bir türlü gündemden düşmüyor. Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Eğitim Hastaneleri’nde görev yapan uzman ve başasistanların atamalarını durdurdu. Sağlık Bakanlığı en son 14 Eylül 2004’te başta Atama Nakil Yönetmeliği olmak üzere üç yönetmelikte yaptığı değişiklikler TTB’nin itirazına takıldı. Danıştay 5. Dairesi, ilgili düzenlemeler hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Akdağ: Katı bir mecburiyet uygulanmayacak
Sağlık personeli açığı bulunan bölgelerde ihtiyacı yeterince karşılayamayınca< yeniden mecburi hizmeti gündemine alan Sağlık Bakanlığı, geçmişte olduğu gibi katı bir mecburi hizmet uygulaması yapmayı düşünmüyor. Bunun yerine teşvik edilmiş, paylaştırılmış, ücretlerin daha fazla ödendiği bir mecburi hizmetin geleceği ifade ediliyor.

Ücretler düşerse, serbest hekimlik yükselir
Sağlık Bakanlığı’nın performans uygulamasıyla tam gün çalışmayı özendirmesi, hekimleri aynı zamanda özelde de çalışmaktan alıkoymuyor. Bakanlık, performans uygulamasıyla bunun önüne geçmeye çalışırken, hekimler ücretlerinde iyileştirme yapılmadığı müddetçe, muayenehane hekimliğinin devam edeceğini ifade ediyor.

HAZİRAN

Yeni TCK yürürlükte
Yeni Türk Ceza Kanunu 1 Haziran’da yürürlüğe girdi. Ceza oranlarını arttıran yeni kanun, sağlık çalışanlarını attıkları her adımda daha dikkatli olmaya zorlayacak. Mussolini İtalya’sından alınan ve kabulünden itibaren 58 kez değiştirilen 79 yıllık Türk Ceza Kanunu (TCK) tarihe karıştı. TCK’nın 83. maddesindeki “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” hükmü çerçevesinde, hekim meslek uygulaması yoluyla kasten adam öldürmüş sayılacak. Bu maddeye göre, hekimler belli bir davranışı yerine getirmedikleri gerekçesiyle ölümden sorumlu tutulabilecek. Yani acil hallerde müdahaleden kaçınan ve ölüme sebebiyet veren hekim müebbet hapis cezası veya 10 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Yetkinlik dışı faaliyet nedeniyle hastanın ölümüne neden olan hekim de kasten adam öldürme suçundan cezalandırılacak. Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde taksirli suça ilişkin ceza 3’te 1’den yarısına kadar arttırılacak.

Uygulama kapsamı daraltıldı
Sağlık Bakanlığı, en önemli projelerinden biri olan aile hekimliği pilot uygulamasını planladığı gibi uygulayamıyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın önemli ayaklarından olan aile hekimliği, pilot il olarak seçilen Düzce’nin tamamında değil, sadece belirli bölgelerinde hayata geçirildi. Pilot uygulama, “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun”da belirtilenin aksine tüm ilde başlatılamadığı gibi, aile hekimleri de sözleşmeli değil devlet memuru olarak görevlerine devam ediyor.

Sağlıkçılar “sağlık hakkı” için yürüdü
Sağlık çalışanlarının İzmir’den başlattıkları “Sağlık Hakkı” yürüyüşü, Sağlık Bakanlığı önünde düzenlenen mitingle son buldu. Çeşitli illerden gelen sağlık çalışanlarının katıldığı mitingde sağlık politikaları eleştirildi.

Uzmanlık tüzüğü tasarısı yenilendi
Sağlık Bakanlığı, yılan hikayesine dönen Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde yapmayı planladığı değişiklik için bir kez daha tasarı hazırladı. Buna göre bazı ana dal uzmanlıklarının süresi değişti, bazı yan dallar kaldırılırken, bir kısmına ekleme yapıldı. Tasarıya göre, tıp tarihi ve deontoloji Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nden çıkarılıyor, tıbbi parazitoloji ile tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji ana dal olarak tanımlanıyor.

Yan dallar sorun oldu
Hazırlanan son Tıpta Uzmanlık Tüzüğü tasarısı, bazı uzmanlık alanlarında yan dalları ortadan kaldırıyor. Uzmanlık dernekleri yan dalların zorunluluk olduğunu vurgularken, Sağlık Bakanlığı yan dal uzmanlığı yerine “uzmanlık sonrası ileri eğitim programı”nı alternatif olarak sunuyor.

TEMMUZ

TCK’daki “deney” maddesi inceleme altında
Sağlık Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu’nun çocuklar üzerinde bilimsel deneye şartlı izin veren 90. maddesini, yaşanan tartışmalar nedeniyle incelemeye alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 90. madde konusunda ilgili kuruluşların incelemeleri sonucuna göre hareket edileceği dile getirildi.

İlaç fiyatları yüzde 8.3 düştü
Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu, euronun 1 yıl önceki TL karşılığının düşmesi nedeniyle, 15 Temmuz 2005’ten itibaren ilaç fiyatlarında yüzde 8.33 oranında indirime gidileceğini duyurdu.

TTB’den “üslup” suçlaması
Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ hakkında “hasta ve yakınlarını gerçek dışı açıklamalarla hekimler aleyhine kışkırtmak” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

AĞUSTOS

Eczacılar sandığına 21 trilyon ceza
Maliye, eczacılara yıllık yüzde 7 ile 10 arasında değişen oranlarda faizle kredi veren Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı’nın faaliyetlerini ‘ticari’ kapsamda değerlendirerek vergi borcu çıkarttı.

Sezer, sınavsız şefliğe “dur” dedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, profesör ve doçentlere sınavsız şef ve şef yardımcılığı hakkı tanımaya yönelik yasa maddesini TBMM’ye geri gönderdi. Sezer, gerekçesinde kadrolaşma tehlikesine dikkat çekti.

Siyah önlüklü protesto
Türk Tabipleri Birliği üyesi bir grup hekim, pilot il Düzce’de başlayan aile hekimliği uygulamasını protesto etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Hükümetin sağlık politikalarına tepki gösteren hekimler, Bakanlık önüne siyah önlük bıraktı.

EYLÜL

Mecburi hizmet nasıl uygulanacak?
Sağlık Bakanlığı “Devlet Hizmeti Yükümlülüğü” adı ile başlattığı mecburi hizmet uygulamasının nasıl yapılacağını belirledi. 29 Ağustos 2005 tarihinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın oluruyla yayımlanan Personel Genel Müdürlüğü yazısında mecburi hizmetin detayları anlatıldı.

Başhekimlik mi, muayenehane mi?
Sağlık Bakanlığı’nın başhekimlerin muayenehane açma ve işletmelerine yönelik yaptığı düzenleme ekim ayı içerisinde yürürlüğe girecek. Düzenleme özel muayenehane sahibi 366 başhekimi, başhekimlik yapmakla muayenehane işletmek arasında seçim yapmak zorunda bırakacak.

Hukuk boşluğu asistansız bıraktı
Sağlık Bakanlığı, açılan dava sonucu isimleri iptal edilen “tıbbi mikrobiyoloji” ile “infeksiyon hastalıkları” ana dallarına, eylülde yapılacak TUS’ta öğrenci alınmamasına karar verdi

Öğrenci alan tıp fakültesi sayısı arttı
2005-2006 öğrenim yılında toplam 45 tıp fakültesi 4 bin 500 öğrencilik kontenjan belirledi. Daha önce öğrenci almayan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile Kars Kafkas Üniversitesi de bu seneden itibaren öğrencilere kapılarını açtı.

Aile hekimliği sıkıntılı başladı
Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumunu sil baştan değiştirecek olan aile hekimliği projesi pilot il Düzce’de başladı. Ancak Sağlık Bakanlığı pilot olarak başlattığı uygulamada henüz hedeflerine ulaşamadı. Özellikle projeye katılacak hekimlerden umduğunu bulamayan bakanlık, Düzce dışından hekim arayışına yöneldi.

Sözleşmeli aile hekimliğine dava
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez Yöneticisi Şükran Doğan, SES Genel Merkezi olarak sözleşmeli aile hekimliğine ve sözleşmeli çalıştırmaya karşı Danıştay’a dava açtıklarını söyledi.

Hemşireler üniversite mezunu olacak
Türk Hemşireler Derneği öncülüğünde 7 ayrı hemşire derneğinin başvurusunu değerlendiren Danıştay, ebe, hemşire ve sağlık memurlarına 4 yıllık meslek yüksekokul bitirme şartını getirdi.

EKİM

Akademisyen atamaları durduruldu
Başbakanlık, akademik personelin atamalarında izin şartı getirdi. Buna göre, asistan ve yardımcı doçentler her türlü açıktan atama işlemi için, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlık’tan izin alacak.

Başhekimler istifa etti
Sağlık Bakanlığı’nın il sağlık müdürü ve başhekimlere özel muayenehanede çalışma engeli getirmesi, beraberinde istifa ve görevden alınmaları getirdi.

Performans kriterleri değişti
Sağlık Bakanlığı, performans ödemeleri ile ilgili değişiklikler yaptı. Bakanlık, aile hekimliği uygulamasının yapıldığı illerde, aile hekimi olarak görev almayan hekimlere ödenecek döner sermaye miktarlarını belirlerken, 2. ve 3. basamakta görevli başhekim yardımcılarını tam zamanlı çalışmaya teşvik edici tedbirler aldı.

Akademik atamalarda belirsizlik
Başbakanlık’ın 29 Mart 2005 ve 25 Eylül 2005 tarihinde yayınladığı akademik personel alımında Devlet Personel Başkanlığı’ndan ve Başbakanlıktan izin alınması şartı getiren genelgelerini yargıya taşıyan YÖK, yürütmeyi durdurma kararı aldı. 25 Eylül tarihli genelgenin son kararı için Başbakanlık’ın Danıştay’a vereceği savunma bekleniyor.

Hekim hastayı bilgilendirecek, bunu da belgeleyecek
Yeni Türk Ceza Kanunu’nun hekimlerle ilgili getirdiği yeni düzenlemelerin ardından gündeme gelen hastanın hekim tarafından bilgilendirilmesi konusundaki tartışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı bu konudaki tartışmalara bir son vermek için “form” çalışmaları yapıyor.

Kuş gribi Türkiye’de
Türkiye’de ilk defa Balıkesir’in Manyas İlçesi’nde ortaya çıkan Kuş Gribi vakasıyla ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Türk Tabipler Birliği’nin konuyla ilgili olarak halk sağlığı uzmanlarından oluşan bir ekibi Manyas’a göndererek, çalışma başlatacağı bildirildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı bölgede aşılama çalışmalarına başladı.

GSS, Plan Bütçe Komisyonu’nda
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı, görüşülmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldi.

Birinci basamakta ICD’ye erteleme
1 Temmuz 2005 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiş olan, birinci basamak sağlık kuruluşlarının faturalara ICD 10 Uluslararası Hastalık Kodlarını yazma zorunluluğu ertelendi.

Eş durumundan tayinler başladı
Sağlık Bakanlığı, uzun süredir beklenen eş durumundan tayinlerin önünü açan yönetmelik değişikliğini yaptı. Atama ve Nakil Yönetmeliği’ndeki bazı maddeleri değiştiren bakanlık, sağlık personeline SSK ve Bağ-Kur sigortalı eşlerinin çalıştığı illere tayin imkanı sağladı.

Doçentlik başvuruları şubatta
Doçentlik başvuruları bundan böyle her yıl şubat ayında yapılacak. Doçentlik Sınav Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, doçentlik başvuruları, doçentlik jürileri ve eserlerin incelenmesi ile ilgili konular yeniden düzenlendi.

KASIM

Profesör ve doçentlerin şef ve şef yardımcılığına doğrudan atanması doğru mu?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından daha önce veto edilen eğitim hastanelerine klinik şef ve şef yardımcısı atanması ile ilgili kanun maddesini, aynen yeniden Genel Kurul’dan geçirerek kanunlaştırdı. Böylece Bakanlık, doçent profesör veya şeflik sınavını kazanan uzman hekimleri herhangi bir seçme kriteri olmaksızın klinik şefi ya da şef yardımcısı olarak atayabilecek.

Prof. Dr. Göksel Kalaycı öldürüldü
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Katil zanlısının, Kalaycı’nın bir hastasının yakını olduğu açıklandı.

Doçentlik için ‘yayımlanmış’ yayın koşulu
2006 döneminde doçent adayları için, tüm temel alanlarda başvuru koşulunu sağlayan eserlerde “yayımlanmış” koşulu aranacak. Yardımcı doçentler, ellerinde olmayan nedenlerle doçentlik başvurularının reddedilecek olmasına tepki duyuyor.

Biri profesör 1024 hekim daha mecburi hizmete gidiyor
Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki hekim açığını gidermek için tekrar uygulamaya koyduğu mecburi hizmet uygulaması kapsamında, 1’i profesör olan 1024 hekimin daha isimlerini belirledi.

Eş durumundan atamalar yine sorunlu oldu
Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitim Enstitüsü, 2004-2005 mezunu 344 kişiyi bilgisayar ortamında çektiği kura ile görev yerlerine atandı. Tercihte bulunmayan 81 kişinin ise genel kura ile ataması yapıldı. Ancak birçok kişi birinci tercihlerine yerleştirilmesine karşın eş durumundan atamalar yine sıkıntılı sonuçlandı.

Sağlık personeli güvende mi?
Sağlık çalışanları, görev yaptıkları hastanelerde kendilerini güvende hissetmiyor. Son olarak Prof. Dr. Göksel Kalaycı’nın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, can güvenliği isteyen sağlık çalışanlarını sokağa döktü.

İstifa edenler konuştu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi’nde görevli 2’si profesör, 5’i doçent ve 1’i yardımcı doçent olmak üzere 8 öğretim üyesi görevlerinden ayrıldı. Öğretim üyeleri, istifalarına gerekçe olarak “çalışma ortamlarındaki huzursuzluğu” gösterirken, Tıp Fakültesi Dekanlığı, bu öğretim üyelerinin şef veya şef yardımcısı olarak büyük şehirlere gitmek amacıyla istifa ettiklerini savundu.

Döner sermayeler durma noktasında
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan yaklaşık 2.5 katrilyon lira alacağı bulunan hastaneler, ödenek olmadığı gerekçesiyle sosyal güvenlik kurumlarından parasını alamayınca, ciddi ekonomik sorunlarla baş başa kaldı. Elektrik, su, kira, tıbbi malzeme alımı ve sözleşmeli personel gibi sabit masraflarını ödeyemez duruma gelen yaklaşık 900 hastanede icra tehlikesi kapıda.

Şef ve şef yardımcılığı atamaları için iptal davası
CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Sağlık Bakanlığı’nın profesör ve doçentleri sınavsız şef ve şef yardımcılığına atamasına yönelik kanunla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açtı.

Üniversite sayısı 92’ye çıkıyor
Hükümet, 15 ayrı ilde il adlarıyla 15 ayrı üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısını TBMM’ye gönderdi. Bu üniversitelerin kurulmasıyla birlikte Türkiye’de mevcut üniversite sayısı 92’ye çıkacak.

ARALIK

Numune’de döner sıkıntısı
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına ücretlerini ödeme konusunda sıkıntı çekiyor. Hekimler döner sermaye ücretlerini alamazken, maaşlarını döner sermayeden alan diğer sağlık çalışanlarının da ücretleri ödenmiyor. Başhekim Doç. Dr. Mahmut Koç, bu durumun Maliye Bakanlığı’ndan kaynaklandığını, tüm hastanelerde aynı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Aile hekimliği 10 ilde daha başlıyor
Sağlık Bakanlığı, Düzce’den sonra 10 ilde daha aile hekimliği pilot uygulamasını hayata geçiriyor. Uygulama Ocak 2006 tarihinden itibaren il il başlatılacak. Uygulamaya geçilecek iller arasında Gümüşhane ve Eskişehir öncelikli olarak belirlenen iller.

Sınavsız klinik şefi atamaları durduruldu
Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeli personel alımına ilişkin yasasının bazı hükümlerinin yürürlüğünü durdurdu. Böylece Yüksek Mahkeme, Sağlık Bakanlığı’nın sınavsız şef ve şef yardımcısı atamasını da durdurmuş oldu. Mahkeme, söz konusu yasanın sözleşmeli personelin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması istemini ise reddetti.

Doğu’daki hekimlerden Bakan’a cevap: Sözleşmeli hemşirelerle aynı maaşı alıyoruz
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Doğu ve Güney Doğu illerinde çalışan sağlık personeline 9 milyar liraya kadar maaş verildiği yönündeki sözlerine, bölgede görev yapan hekimler tepki gösterdi. Hekimler, bakanın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, çalışma koşulları ve maaş bordrolarını görmek için bölgeye davet etti.

TUS soruları 2006 ‘da açıklanabilir
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, “Şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. TUS sorularını açıklamak için ÖSYM’nin tek başına karar veremeyeceğine dikkat çeken Yarımağan, bunun için YÖK ve Sağlık Bakanlığı ile de görüş birliğine varmaları gerektiğini söyledi. Öğretim üyeleri TUS sorularının açıklanmasına olumlu yaklaşıyor.

2006 yılı bütçesi kabul edildi
Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılı bütçe Genel Kurul görüşmeleri, komisyon görüşmelerinde olduğu gibi ilginç diyaloglara sahne oldu. Görüşmelerde, Muğla milletvekili Ali Arslan ve Bakan Akdağ arasında ‘Nusret Fişek polemiği’ yaşandı. TBMM Genel Kurulu Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılı bütçesini 7.477.471.000 YTL olarak kabul etti. Bütçe görüşmeleri iktidar ve muhalefet parti vekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşattı.

TEB Genel Kurulu yapıldı
Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) yeni yönetimi belirlendi. 15-18 Aralık tarihleri arasında Ankara Dedeman Oteli’nde yapılan TEB 35. Olağan Genel Kurulu’nda, TEB yönetimi için Mehmet Domaç ve eski Genel Sekreter Sabih Tekin Çağlar’ın listeleri yarıştı. Genel Kurul’da yapılan seçim sonucunda, 11 kişilik TEB Merkez Heyeti’ne Domaç’ın listesinden 9, Çağlar’ın listesinden 2 kişi girdi.
<b>2005'e
damgasını
vuran
olaylar</b>
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir