Medimagazin logo

İthal doktor AB’nin olmazsa olmazı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ithal doktor uygulamasının en çok kaçak olarak çalışan yabancı hekimlere yarayacağı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar ise yabancı doktor çalıştırmanın AB gereği olduğuna dikkat çekiyor.
İthal doktor AB’nin olmazsa olmazı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ithal doktor uygulamasının en çok kaçak olarak çalışan yabancı hekimlere yarayacağı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar ise yabancı doktor çalıştırmanın AB gereği olduğuna dikkat çekiyor.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘ithal doktor’luk, en çok kaçak olarak çalışan yabancı hekimlere yarayacak. Türkiye’nin sağlıktaki temel sorunlarını çözmek amacıyla yeni bir yasa taslağı üzerinde çalışan Sağlık Bakanlığı, yabancı hekimlerin istihdamı için düğmeye bastı. Bakanlığın yapacağı yeni düzenleme ile, hekim ihtiyacının giderilmesi, tıpta beyin göçünün engellenmesi ve Türkiye’de kaçak çalışan Asya kökenli hekimlerin bu durumdan kurtarılması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği ve günlerdir eleştirilere konu olan yabancı doktorların Türkiye’de görev yapmasıyla ilgili mevzuat değişikliğinin, Avrupa Birliği’nin gereği olduğunu söyledi. Ünüvar, bu çalışmanın sadece doktorları değil, diğer meslek gruplarını da kapsadığını belirtti. Türkiye’deki hekim sayısının diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar az olduğunu ifade eden Ünüvar, “Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 123, İtalya’da ise 563.” dedi. Tıp fakültelerinin kapasitelerinin de artırılması gerektiğine dikkati çeken Müsteşar, mevzuat değişikliği yapılsa bile her isteyenin Türkiye’ye elini kolunu sallayarak giremeyeceğini kaydetti. Ünüvar, meslekî denklik konusunun unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’de yaklaşık 100 bin hekim bulunuyor. Tıp fakülteleri ise her yıl 4 bin 500 mezun veriyor. Ancak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a göre Türkiye’nin hekim açığı 50 binin üzerinde. Mecburi hizmet ve 7-8 bin YTL maaşa rağmen hekimler, doğuya gitmeyi tercih etmiyor. Bakanlık, yabancı doktorların istihdam edilmesi ile hekim ihtiyacını gidermeyi planlıyor. Yabancı hekimlerin sözleşmeli olarak çalıştırılacağını belirten yetkililer, bu durumun yeni bir rekabeti de getireceğine dikkat çekiyor. Bakanlığa göre yabancı hekimlerin Türkiye’de çalışması ile özel hastaneler, alanında uzman ve tanınmış doktorları transfer edebilecek. İthal doktor, Türkiye’nin tıp alanındaki beyin göçünü de engelleyecek. Mehmet Öz ve Gazi Yaşargil gibi uluslararası ün yapmış; ancak Türk vatandaşı olmadığı için Türkiye’de hekimlik yapamayan doktorların da istihdam edilebileceğine dikkat çekiliyor.

Bu arada ithal doktora meslek örgütleri karşı çıkıyor. Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk-Sağlık-Sen, ‘ithal doktor’un gereksiz olduğunu savunuyor. TDB Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Türkiye’nin diş hekimine ihtiyacı olmadığını belirtiyor: “Gelişmiş ülkelerde diş hekimlerine gitme sıklığı; yılda 5 kez iken ülkemizde 0,7’dir. AB ülkelerinde bir diş hekimi günde 15-20 hastaya, ülkemizde ise günde 5-6 kişiye bakmaktadır. İstanbul Şişli’de 450 kişiye 1 diş hekimi, İzmir’de 2.078 kişiye 1 diş hekimi düşerken, Tokat’ın Pazar ilçesinde 18.537 kişiye 1 diş hekimi, Şanlıurfa’da da 19.322 kişiye 1 diş hekimi düşmektedir.”

Zaman
i̇thal
doktor
ab&#8217
nin
olmazsa
olmazı
Yorum (2)
ali kula
aslında sorun, siyasetüstü olan tıbbi özerkliğin siyaset tarafından alaşağı edilmesi ve tabii olarak hukukçuların da olağan hukuki normlara göre karar vermesinden kaynaklanmaktadır. bu tür vakıaların ileride sıklıkla yaşanması kaçınılmazdır.
0
Cevapla
Dr. Soner Recai Öner
Bir insanın öldüğünün, üstelik de dört tıp doktoru tarafından söylenmesine rağmen, kabul edilmemesine dayanak olan, "vücudun soğuması" gibi kuvvetli ve dört doktorun da tesbitte atladığı bir kriterin varlığından haberimiz yoktur. Saygılarla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir