Medimagazin logo

Bakanlık kanser ilacını pahalı buldu

Meme kanserinde ölüm riskini yarı yarıya azaltan ilaç Sağlık Bakanlığı'na pahalı geldi. Para sadece hastalığın vücuda yayılması durumunda ödenecek
Bakanlık kanser ilacını pahalı buldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Meme kanserinde ölüm riskini yarı yarıya azaltan ilaç Sağlık Bakanlığı'na pahalı geldi. Para sadece hastalığın vücuda yayılması durumunda ödenecek.

Kadınların yüzde 25-30'unu etkileyen meme kanserinde ölüm riskini yarı yarıya azaltan Herceptin'i Sağlık Bakanlığı pahalı buldu. Devlet, 1 milyar 227 milyon lira olan ilacın maliyetini, sadece hastalığın diğer organlara yayılması durumunda maliyetini karşılamayı kabul ediyor. Hastalar Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açarken, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç kararlarını "Henüz etkileri tam kanıtlanmamış bir yöntemi kullanmak doğru değil. Duygusal yaklaşamayız" diye savunuyor.

Araştırmalara göre Herceptin ölüm riskini yüzde 46 azaltıyor. Kemoterapi ile birlikte kullanıldığında bu oran yüzde 52'ye çıkıyor. İlaç, bulantı, kusma, saç dökülmesi gibi yan etkilere neden olmuyor. Herceptin'in ilerlemiş kanser vakalarında kullanılmasına onay veren Bakanlık, kanserin ilk aşamalarında ve ameliyat sonrası koruyucu kemoterapi sırasında kullanılmasına karşı çıkıyor. Ancak ABD'de yapılan araştırmalar bir yıl boyunca kanserin ilk aşamasında Herceptin alan kadınların yüzde 50'sinde tümörün tekrar etmeriskinin ortadan kalktığını ortaya koyuyor.

Benzer tartışmaların yaşandığı Almanya ve İsviçre'de ise ilacın her durumda kullanımı için onay verildi. İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Doç. Dr. Erhan Gökmen, Herceptin'in diğer ilaçlar gibi sağlıklı hücrelere zarar vermediğini belirtti ve ilacın koruyucu tedavi için de kullanılmasına izin verilmesini istedi. Kararın değişeceğine inanan Gökmen, "Ancak bu sürede kanser hastaları kaderine mi terk edilecek" diye sordu.


HEYET RAPORU DA VAR

Meme kanseri hastası S.B.'ye ameliyat sonrasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları heyet kararıyla bir yıl kullanacağı Herceptin önerdi. Fakat Bakanlık bu ödemeyi uygun görmedi. S.B. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için dava açtı. Y.D. ise eşinin hastalığının yayılmama şansının yüzde 70 olarak açıklandığını, ilacı kullandığında bu oranın yüzde 18 daha artacağını ve bu nedenle dava açacağını söyledi.


'1-1.5 ay yaşasın diye onay vermeyiz'

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç konuyla ilgili bilimsel bir komisyonun karar aldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Başka bir tedavi varken pahalı ve henüz etkileri tam kanıtlanmamış bir yöntemi kullanmak doğru değil. 50 milyar liralık ilaçla aynı etkiyi yapacak 3 milyarlık ilacın kullanımı konusunda elbette düşük maliyeti tercih ederiz. Herceptin için kemoterapi ve başka ilaç tedavilerinin uygulanmış olması şart. Bir ilaca 1-1.5 ay fazla yaşatacak diye onay vermek doğru değil."

Sabah
bakanlık
kanser
ilacını
pahalı
buldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir