Medimagazin logo

Devlet hizmet satın alınca özel hastanecilikte patlama yaşandı

Devlet, son yıllarda özel sektörden daha fazla sağlık hizmeti satın alıyor. Kamu hastanelerindeki kuyrukları azaltmak için hayata geçirilen hizmet alım modeli, özel hastane işletmeciliğini cazip hale getirdi
Devlet hizmet satın alınca özel hastanecilikte patlama yaşandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Devlet, son yıllarda özel sektörden daha fazla sağlık hizmeti satın alıyor. Kamu hastanelerindeki kuyrukları azaltmak için hayata geçirilen hizmet alım modeli, özel hastane işletmeciliğini cazip hale getirdi.

Ülkenin her yanında peş peşe özel hastaneler açılıyor. Şimdiye kadar yıllık açılan özel hastane sayısı 10-15’i geçmezken bu rakam sadece geçtiğimiz yıl (2004) 24’ü buldu. 31 girişimci de yeni hastane yapmak için Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldı.

Türkiye’de özel hastane işletmeciliği son yıllarda büyük gelişme gösteriyor. 1999 ve 2001 ekonomik krizinde büyük yara alan özel sağlık sektörü geçen yıl atağa kalktı. Ülkenin dört bir yanında irili ufaklı pek çok özel hastane ve sağlık kuruluşu hizmete girmeye başladı. 2004 yılı sonu itibarıyla özel hastane bulunan il sayısı 42’ye, ülkedeki özel hastanelerin toplamı ise 278’e yükseldi. Şimdiye kadar sağlık sektörüne uzak duran pek çok büyük holding de sağlık sektöründe dev yatırımlara girişti. İnşaat sektörünün en büyük kuruluşlarından MESA Holding, yaklaşık 45 milyon dolar harcayarak MESA Hastanesi’ni kurdu. 90 milyon dolarlık yatırım yapan Anadolu Grubu da Johns Hopkins Medicine işbirliğiyle Anadolu Sağlık Merkezi’ni hizmete açtı.

Ülkede özel hastane işletmeciliğinin cazip hale gelmesinde, devletin özel sektörden daha fazla sağlık hizmeti almasının payı büyük. Özel hastane ve sağlık merkeziyle anlaşma yapan Emekli Sandığı, devlet memurlarına muayene dahil pek çok hizmeti ‘özelden alma’ imkanı tanıdı. Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur da üyelerinin özel hastanelerden yararlanmasının önünü açtı. Devlet hastaneleri, tahlil ve tetkik işlemlerindeki kuyrukları azaltmak için özel hastanelerle işbirliği yapıyor. Başta kalp ameliyatları ve anjiyo olmak üzere önemli operasyonlarda hastalar özel hastanelere sevk ediliyor. Türk girişimcileri son yıllarda sağlık turizmine de yatırım yapıyor. Avrupa ülkelerinde pahalıya mâl olan göz ve estetik ameliyatlarının yanında tüp bebek tedavisinde de Türkiye tercih ediliyor.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, özel hastanelerin dünyadaki bilimsel ve teknik gelişmeleri Türkiye’ye getirdiğini belirtiyor. Altuğ, bu sayede ülkeye önemli katkılar sağlandığını anlatıyor. Sağlık alanındaki yeni politikaların sektöre canlılık getirdiğini vurgulayan Altuğ, “Devlet, sosyal güvenlik kurumu üyelerine özel hastane kapısını açarak bu hastanelerin kullanılmayan atıl kapasitelerini de harekete geçirdi.” diyor. Özel sağlık yatırımlarının önemli ölçüde artmaya başladığını dile getiren Altuğ, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda planlama yapması gerektiğini hatırlatıyor.



Zaman
devlet
hizmet
satın
alınca
özel
hastanecilikte
patlama
yaşandı
Yorum (1)
tuanay berker
hocam yazınız gayet net ve güzel olmuş lakin bu konu ile ilgili hiçbir yargıtay kararı bulamadık engin bilgilerinizle konuyu desteklemek açısından eğer elinizde yargıtay kararı varsa yayınlar mısınız
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir