Medimagazin logo

Yardımcı doçentlik 8 yıl olacak

AK Partili Eryılmaz ve arkadaşları, doçentlik atamaları ve sınavlarında değişiklik ve öğrencilerin üniversite yönetiminde temsilini sağlamayı öngören kanun teklifini Meclis'e sundu
Yardımcı doçentlik 8 yıl olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AK Partili Eryılmaz ve arkadaşları, doçentlik atamaları ve sınavlarında değişiklik ve öğrencilerin üniversite yönetiminde temsilini sağlamayı öngören kanun teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Eryılmaz ve arkadaşları, üniversitelerde akademisyen ve öğrencileri gereksiz zorlamalardan kurtarmak amacıyla, TBMM'ye kanun teklifi sundu. Doçentlik atamaları ve sınavlarında değişiklik içeren kanun teklifi, öğrencilerin üniversite yönetiminde temsilini sağlamayı öngörüyor.

Yüksek öğretimin bazı sorunlarını çözmek ve akademisyen ve öğrencileri gereksiz zorlamalardan kurtarmak için verildiği belirtilen teklifte, üniversitelerin kuruluşunda, fen-edebiyat fakültelerinin varlığı zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Bu fakülteler ihtiyaç duyulması halinde kurulacak bölümler arasında yer alacak.

Yardımcı doçentlik 8 yıl olacak

Teklifte, yardımcı doçentler için konulmuş olan ikişer-üçer yıllık atamalar kaldırılarak, yardımcı doçentlik sekiz yıl aralıksız duruma yükseltiliyor. Bu sürenin sonunda doçent olamayanlara, oluşturulan komisyonun vereceği rapora göre, yabancı dil dışındaki çalışmaları doçentlik başvurusu için Üniversitelerarası Kurulca belirlenen eserlerle ilgili ölçütleri yerine getirdiği anlaşılanlara yardımcı doçentlik görevine devam etme imkanı öngörülüyor.

Asistanlara ÖSYM sınavı

Madde ile ayrıca, yardımcı doçentlere birinci derecenin beşinci kademesine kadar yükselebilme imkanı getiriliyor. Değişiklik teklifinde, ilan edilmiş olan doçentlik kadrosuna tek kişinin müracaat etmesi durumunda, bu sınav için komisyon kurulmayacağı ve üniversite yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra atamanın rektör tarafından yapılacağı belirtiliyor. Teklifle, araştırma görevliliğine giriş sınavının ÖSYM tarafından merkezi bir sınavla yapılması öngörülüyor. Adaylar bu sınavlarda yapacakları tercihe göre 3 yıllığına ÖSYM tarafından tercihlerine yerleştirilecek.

Öğrenci temsilcilerine söz hakkı

Üniversitedeki fakülte ve yüksekokul öğrencileri arasında demokratik anlayışın, katılımcılığın, paylaşımcılığın ve temsil yeteneğinin gelişmesinin hedeflendiği vurgulanan teklif gerekçesinde, sınıf, bölüm, program, yüksekokul, fakülte, üniversite ve üniversiteler arasında, aşağıdan yukarıya doğru bir seçim sistemi ile seçilecek öğrenci temsilcilerinin, fakültelerde dekan, yüksekokullarda müdür, üniversitelerde ise rektörlerin seçimlerinde oy kullanmaları öngörülüyor.


Yenişafak
yardımcı
doçentlik
8
yıl
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir