Medimagazin logo

Doktor Eksikliğinden Ameliyatlar Anestesi Uzmanı Olmadan Yapılıyor

Sakarya’da doktor ve personel açığı, sağlık çalışanlarını canından bezdirdi. Sağlık İl Müdürü Sedat Aydın, uzman hekim sıkıntısı sebebiyle bazen anestezi uzmanı olmadan ameliyatların yapıldığını söyledi
Doktor Eksikliğinden Ameliyatlar Anestesi Uzmanı Olmadan Yapılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sakarya’da doktor ve personel açığı, sağlık çalışanlarını canından bezdirdi. Sağlık İl Müdürü Sedat Aydın, uzman hekim sıkıntısı sebebiyle bazen anestezi uzmanı olmadan ameliyatların yapıldığını söyledi.


Adapazarı’nın en modern hastanesi olan Yenikent Devlet Hastanesi Başhekimi Hüseyin Can da hastanesinde çok mükemmel donanıma sahip bir radyoloji servisi olduğunu, ancak uzman doktor olmaması sebebiyle bu cihazlardan yeterince yararlanılamadığını kaydetti.


Sakarya Genç İşadamları Derneği’nde (SAGİAD) bir araya gelen Sivil Toplum Platformu’nda bu hafta ‘sağlıkta kalite’ konusu ele alındı. Tabipler Odası Başkanı Dursun Bostancı’nın, sağlıkta kalitenin nasıl yakalanacağı konusunda bilgi vermesinin ardından Sağlık İl Müdürü Sedat Aydın, Sakarya’da uzman, pratisyen ve hemşire sıkıntısını dile getirdi. Türkiye sıralamasında uzman hekim sayısı bakımından Sakarya’nın 47., pratisyen hekimde 57., hemşirede 64. ve ebede de 47. sırada olduğunu belirten Aydın, personel açığının had safhada olduğunu kaydetti.


Hastanenin fizikî mekânı, teknik donanımı ne kadar güzel olursa olsun, insan gücü olmadığı takdirde bir kıymet arz etmediğini vurgulayan Aydın, doktorların bazı ameliyatları anestezi uzmanı olmadan yaptıklarını açıkladı. Sakarya’ya 60 doktor kadrosu verilmesine rağmen, doktorların gelmediğini dile getiren Aydın şunları kaydetti: “Bu kadroya iki pratisyen ve 7 uzman doktor gelmek istedi. Uzman doktorun ise sadece 4’ü göreve başladı. Doktorlar Sakarya’ya gelmek istemiyor. Bunun sebeplerini bilemiyoruz. Belki deprem bölgesinde olmamız etken olabilir. Doktorun onayı olmadan görevlendirme yapamıyoruz. Kimseyi kulağından çekip ‘gel burada çalış’ diyemiyoruz. Bırakın yeni atamaları şehir içindeki atamalarda bile büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bir doktora “sen şurada görev yap” deyince olumsuzluklarla karşı karşı kalıyoruz.”


Aydın, önümüzdeki yaz ayında Aile Hekimliği sistemine gecileceğini belirterek, bunda başarılı olunduğu takdirde hastanelerdeki yığılmanın önüne geçilebileceğini dile getirdi. Aydın, Sakarya Üniversitesi bünyesinde kurulacak tıp fakültesine karşı olmadığını; ancak ‘tabeladan’ ibaret fakülteye karşı olduklarını anlattı. Aydın, kendilerinin öncelikle Araştırma Hastanesi’nin açılmasından yana olduklarını vurguladı.


Yenikent Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hüseyin Can da hastanesinin fizikî mekân güzelliğiyle ön plana çıkmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Hastanede çok ileri düzeyde tıbbî cihazlar bulunduğunu vurgulayan Can, “Mükemmel cihazlarla donatılmış bir radyoloji servisimiz var. Memografi cihazımız bile mevcut. Ancak uzman hekim olmaması sebebiyle günde sadece 5 tane çekebiliyoruz. Raporları ise Devlet Hastanesi’ndeki bir uzmana okutuyoruz. Bence bu cihazlar ortak kullanım alanlarında toplanmalı ve daha çok kişiye hizmet verebilmeli.” dedi.


Toplantıda sağlıktaki sorunların bir rapor halinde hazırlanarak Ankara’daki yetkililere ulaştırılması kararlaştırıldı. Ayrıca, Sakarya milletvekillerinin de önümüzdeki toplantılara davet edilerek bilgi verileceği ve soruna çözüm bulmalarının isteneceği belirtildi.


Zaman
doktor
eksikliğinden
ameliyatlar
anestesi
uzmanı
olmadan
yapılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir