Medimagazin logo

Kuş gribi Sivas, İzmir ve Isparta'da...

Türkiye'nin gündemine geçtiğimiz hafta Doğubeyazıt'ta hastalanan çocuklarla giren kuş gribi hergün biraz daha yayılıyor
Kuş gribi Sivas, İzmir ve Isparta'da...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'nin gündemine geçtiğimiz hafta Doğubeyazıt'ta hastalanan çocuklarla giren kuş gribi hergün biraz daha yayılıyor.

Büyük kentlerde önce başkent Ankara sonra İstanbul bugün de İzmir'de kuş gribi saptandı. Bugün İzmir'in yanısıra birbiri ile ilgisiz coğrafyalardaki Sivas ve Isparta'da da kuş gribi bulundu. Herkesin kafası karıştı. Kuşların önemli göç zamanı olmamasına karşın virüsün birdenbire yurdun dörtbir yanında ortaya çıkmasının nedeni ise henüz bilinmiyor.


İzmir'in Bayındır İlçesi'nde, 2 tavuk ve 1 güvercinden alınan numuneler pozitif çıktı. Sivas'ta bir kişide kuş gribine rastlandı, Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'ne bağlı Karayaka Köyü'nde ölü bulunan 24 tavukta, kuş gribi virüsü tespit edildi...

İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne incelenmek üzere 100 numune gönderildiği, Bayındır Demircilik Mahallesi'nden dün enstitüye gönderilen 2 tavuk ile 1 güvercinden alınan numunelerin ilk incelemelerinde sonuçların pozitif çıktığının tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
''Bu bölgedeki hayvanlarla temas ettiği düşünülen 3 vatandaşımız tedbiren gözlem altında tutulmakta, tetkikleri sürmektedir. Vatandaşlarda kuş gribini düşündürecek klinik tablo tespit edilmemiştir. İlçede tedbiren hayvan hareketleri kontrol altına alınmış, dezenfeksiyon işlemleri başlatılmıştır. Kati raporun da pozitif çıkması halinde, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu çerçevesinde bölge karantinaya alınacaktır.'' Kuş gribi hastalığının kanatlı hayvanları etkilemekle beraber insan sağlığını da tehdit eder boyuta ulaştığı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Bulaşma, hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların teması ve bunlarla insanların teması sonucu oluşmaktadır. Hastalıkla mücadelede en önemli faktör, bulaşmanın halkalarını ortadan kaldırmaktır. Dolayısıyla kümes hayvanlarının diğer hasta hayvanlarla veya kuşlarla temasının engellenmesi gerekmektedir. Alınan tüm önlemlere rağmen hastalık şüphesi olan hayvanlarla temas etmiş kişilerin sağlıklarıyla ilgili şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.'' Açıklamada, İzmir Valiliği, İl Tarım ve İl Sağlık müdürlükleri bünyesinde kriz masaları oluşturulduğu bildirildi.

İzmir Valiliği Kriz Yönetim Merkezi'ne ''489 67 67'', İl Tarım Müdürlüğü Kriz Masası'na ''462 24 93, 435 10 01-02-03-04'', İl Sağlık Müdürlüğü Kriz Masası'na ise ''483 31 02, 441 81 11 (dahili 246)'' numaralı telefonlardan ulaşılabileceği kaydedildi.

Isparta'da da kuş gribi

Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'ne bağlı Karayaka Köyü'nde bir süre önce ölü bulunan 24 tavukta, kuş gribi virüsü tespit edildi.

Isparta Vali Yardımcısı Bekir Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şarkikaraağaç'ın Karayaka Köyü'nde ölü bulunan 24 tavuktan alınan numunelerin Konya'da laboratuvarda incelendiğini ve sonuçlarının pozitif çıktığını bildirdi.

Bölgeye, tarım ve sağlık il müdürlüklerinden ekiplerin gönderildiğini ifade eden Kaya, köyün karantinaya alındığını kaydetti.

Bölgede yaklaşık 5 bin kanatlı hayvan tespit edildiğini belirten Bekir Kaya, incelemelerin tamamlanmasının ardından hayvan itlafına başlanacağını söyledi.

Kaya, şu ana kadar sağlık kuruluşlarına kuş gribi nedeniyle herhangi bir başvuru bulunmadığını açıkladı.


Beyşehir Gölü kıyısında

Şarkikaraağaç Kaymakamı Salih Işık da geçen hafta sonu Karayaka Köyü'nde hayvan ölümleri olduğunu, bu hayvanlardan alınan numunelerin laboratuvar ortamında incelenmesi için Konya'ya gönderildiğini ve sonuçların pozitif çıktığı bilgisinin bugün kendilerine ulaştığını bildirdi.

Köyün, Beyşehir Gölü kıyısında olduğuna dikkati çeken Işık, göldeki kuş popülasyonu nedeniyle çevresindeki köylerde de temkinli olduklarını belirtti.

Kaymakam Işık, Karayaka Köyü'nün yakınlarındaki Yeniköy ve Yassıbel Köyü'nü de içine alan toplam 10 kilometre yarıçaplı alanın karantina altına alındığını açıkladı.


Sivas’ta 1 kişide kuş gribi

SİVAS’ın Kangal İlçesi Yellice Köyü'nden Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Gülten Yeşilırmak’da (37), yapılan tahliller sonucu kuş gribi virüsüne rastlandı. Yeşilırmak’ın 3 çocuğunda ise virüs belirlenmedi. Ancak Hasan (8), Ali (12) ve Emel Yeşilırmak’ın (13) tedavileri sürüyor.

Gülten Yeşilırmak, 8 Ocak Pazar günü saat 18.00 sıralarında, yüksek ateş, öksürük, halsizlik şikayetleriyle çocukları Hasan, Ali ve Emel ile birlikte Kangal Devlet Hastanesi’ne başurdu. Gülten Yeşilırmak, ölü tavuklara dokunduğunu söyleyince, kuş gribi şüphesiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yeşilırmak ve 3 çocuğu Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde tedavi altına alındı. Yeşilırmak ailesinden alınan kan örnekleri Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderildi. Burada yapılan incelemelerde, Gülten Yeşilırmak’da kuş gribi virüsüne rastlandı. Doktorlar, çocuklarda virüse rastlanmadığını ancak, çocukların da tedavilerinin sürdüğünü, çocuklardan da kan örnekleri alınmaya devam edileceğini açıkladı.

'Ölen tavuğu çıplak elle çöpe attım

Kanında kuş gribi virüsüne rastlanan Gülten Yeşilırmak, sonuçlar açıklandıktan sonra tedavi gördüğü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’ndeki tek kişilik odasında, DHA’ya konuştu. Yeşilırmak, aynı serviste kalan 3 çocuğunun sık sık kendisinin yanına geldiğini belirterek, “Onlarda virüs çıkmadı. Ancak, burada sık sık benim yanıma geliyorlar. Doktorlar, onlardan kan almayı sürdürecek. Köyde, yetiştirdiğim tavuklardan biri öldü. Onu çıplak elle çöpe attım. Sonra bir kaç tavuğum daha öldü. Onları da evimden uzağa bir yere attım. Hiçbir tedbir almamıştım. Pazar akşamı ateşim yükselince hastaneye gittik. Çocuklarım da da aynı şikayetler vardı. İnşalah çocuklarımda virüs çıkmaz'' dedi.

Köyde tüm kanatlılar itlaf ediliyor

Gülten Yeşilırmak’ta kuş gribi virüsüne rastlanmasının ardından, Yeşilırmak ailesinin yaşadığı Kangal İlçesi’ne bağlı Yellice köyü, karantinaya alındı. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, köydeki tüm kanatlı hayvanları özel ekiplerle toplamaya başladı. Toplanan kanatlı hayvanlar itlaf edilecek. Karantinaya alınan köye giriş ve çıkışlar yasaklandı. Köy girişinde jandarma ekipleri 24 saat nöbet tutuyor.

Bu sabah Kangal İlçe Merkezinden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne gelen Nazife Yıldırım ile oğlu Hanifi Yıldırım da, kuş gribi şüphesiyle Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde tedavi altına alındı.


BAYBURT'TA 1 TAVUKTA KUŞ GRİBİ

Baybut’un Demirözü İlçesi’nde telef olan bir tavuktan kuş gribi şüphesiyle alınan örnekler tahlil için Erzurum’daki Veteriner Araştırma ve Kontrol Enstitüsü'ne gönderildi. Yapılan tetkiklerde tavukta kuş gribine rastlandı. Bayburt Vali Yardımcısı Süleyman Yıldırım, “Demirözü İlçesi’nden gönderdiğimiz bir tavukta kuş gribinin belirlenmesi üzerine, civardaki yaklaşık bin 500 kanatlı hayvan itlaf edildi. Hastalık görülen bölgede prosedür gereği yapılması gereken tüm işlemler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Endişe edilecek bir durum yok'' dedi.

Bu arada, bölge genelinde bayramın ilk gününde de şüpheli kanatlı hayvan ölümleri hakkında ihbar aldıklarını belirten Tarım İl Müdürlükleri yetkilileri, tüm ihbarları değerlendirdiklerini ve şüpheli vakalardan aldıkları örnekleri laboratuvarlara gönderdiklerini kaydetti.

Milliyet

kuş
gribi
sivas
i̇zmir
ve
isparta'da...
Yorum (1)
Frankie Bellevan
Haldun hocam işlediğiniz konuda sizinle tamamen aynı duyguları paylaşıyorum.Ne kadar saygısız ve düşüncesiz bir toplum haline getirildik.Dönüşümden kastedilen bu olsa gerek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir