Medimagazin logo

Rehin kalma dönemi bitti, hastanelere borçlananlar çoğaldı

Devletten alacağı 3.5 milyar YTL silindiği için birçoğu icralık olan hastanelere, vatandaşlar da borç takmaya başladı. <br />Sağlık güvencesi olmadığı için tedavi ücretini ödeyemeyenler işi bittikten sonra sırra kadem basıyor
Rehin kalma dönemi bitti, hastanelere borçlananlar çoğaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Devletten alacağı 3.5 milyar YTL silindiği için birçoğu icralık olan hastanelere, vatandaşlar da borç takmaya başladı.
Sağlık güvencesi olmadığı için tedavi ücretini ödeyemeyenler işi bittikten sonra sırra kadem basıyor.

Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2 milyon YTL alacağı var. 900 hastanenin vatandaşlardan alacağı neredeyse silinen 3.5 milyar YTL'ye ulaşıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, göreve geldiği günden beri her fırsatta hastane yöneticilerine, "Parası olmayan vatandaşı rehin almayın" diye uyarıyor.

Aradan geçen 3 yıllık sürede istisna olaylar dışında parası olmadığı için hastanede 'rehin kalan' olmadı. Hastane yöneticileri, Akdağ'ın talimatı üzerine, tedavi için gelen ancak parası olmayanlara sadece bir belge imzalatıyor. Adres Tespit Tutanağı olarak bilinen belgede, borçlu kalan vatandaşın adı, soyadı, adresi ve telefon numaraları gibi kişisel bilgiler yer alıyor. Tedavisi biten ve hastane masraflarını ödeyemeyecek durumda olanlar bu belgeyi imzaladıktan sonra evlerine gidebiliyor.


Sağlık Bakanlığı'nca çok iyi niyetle başlatılan uygulama istismar edilmeye başladı. Yüzlerce kişi gördüğü tedavi karşılığında tek kuruş ödemediği gibi kendisine adresi bildirmesi için verilen belgeye de yanlış bilgiler yazıyor. Bir çoğu hastane işlemlerinden sonra 'ücret tahsili' için kendisine ulaşılamaması başka bir kenti, hatta başka isimler veriyor. Adres Tespit Tutanağı'ndaki bilgilere dayanarak para tahsiline giden görevliler uydurma bilgilerle karşılayınca büyük şaşkınlık yaşıyor.

HASTANELER ALACAKLI
Hastanelerde "rehin kalma dönemi bittikten sonra vatandaşların sağlık kurumlarına borcu bol sıfırlı rakamlara ulaştı. Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2 milyon YTL alacağı var.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2006 yılının ilk 2 ayında yaklaşık 6 bin kişi bedava tedavi gördü ve kuruma 400 bin YTL (400 milyar) borçlandı. Haziran-Aralık 2004 tarihleri arasında ise toplam 2 bin 765 kişi 215 bin YTL (215 milyar) borç bıraktı. Sadece Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 3 yılda vatandaşlardan alacağı 2 milyon YTL'yi geçti.

Türkiye'de 900 hastanenin alacakları ise devletin bir kalemde sildiği 3.5 milyar YTL'ye ulaştı. Devletten alacağı 3.5 milyar YTL silinen hastaneler, vatandaşlardan da 'kazık' yiyince icra kaçınılmaz hale geldi. Bugün Türkiye'de 600 hastaneye icra tebliği ulaşmış durumda. Alacakların tahsil edemeyen ilaç firmaları hastanelere ilaç, tıbbi cihaz şirketleri ise tıbbi cihaz vermemeye başladı. Bunun dışında 11 milyon Yeşil Kart'lının yani nüfusun 7'de 1'inden fazlasının 'bedava' tedavi olduğu düşünülürse, hastanelerin ayakta kalması zor görünüyor. 3.5 milyar YTL alacağı silinen hastanelere önceki ay 700 milyon YTL ve 750 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 450 milyon YTL (1 katrilyon 450 trilyon) 'kredi-avans' olarak ödenek gönderildi.

Adres Tespit Tutanağı'nı dosyalayan hastaneler, vatandaşın borcunu ödemesi veya sevk kağıdını getirmesi için bir-kaç ay bekliyor. Daha sonra gösterilen adrese uyarı yazıları yazılıyor, telefon açılıyor. Ardından tutanak Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne gönderiliyor.


İHA
rehin
kalma
dönemi
bitti
hastanelere
borçlananlar
çoğaldı
Yorum (4)
AYHAN
Valla ne yalan söyleyeyim, o bizim çok yakın bir tanıdığımız ve biz de onunla grur duyuyoruz. Aferim kız helal sana, keşke herkes senin kadar duyarlı olsa da, kan emici, kemirgen, sülük, aşağılık yaratıklara hep hadleri bildirilse. Ama nerdeeeee, birileri yakalanıyor belki ama, daha bunlar gibi nice haysiyetsiz, elini kolunu sallayarak insan içinde gezebiliyor hala, maalesef. Allah bu gibi şerefsizlerin belasını versin ve toplumumuzdan uzaklaştırsın.
2
Cevapla
Aysel polat
Haldun Hocam,yazdıklarınızdan dolayı çok etkilendim ve duygulandım.Okurken gözlerim doldu.Böyle bir konuya dikkat çektiğiniz için, size sonsuz Teşekkürler...Meslektaşımı da özveri ve dikkatinden dolayı kutluyorum.Allah o sahtekarları da ıslah etsin...
1
Cevapla
Aysel polat
Haldun Hocam,yazdıklarınızdan dolayı çok etkilendim ve duygulandım.Okurken gözlerim doldu.Böyle bir konuya dikkat çektiğiniz için, size sonsuz Teşekkürler...Meslektaşımı da özveri ve dikkatinden dolayı kutluyorum.Allah o sahtekarları da ıslah etsin...
1
Cevapla
vildan
haldun hocam sizin gibi; işini hakkını vererek yapan hemşire arkadaşımla gurur duydum. birde bunu köşenizde incelemeniz bizler için ayrı gurur kaynağı oldu. bu arkadaşımız sayesinde hemşireliğin sadece dr un söylediğini yapan tansiyon ölçen meslek konumundan çıkmasına bir adım daha atılmış oldu. sizin katkılarınızla da bu işi azda olsa halka duyurabildik inşallah. teşekkürler
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir