Medimagazin logo

Sosyal güvenlik yasa tasarısı tartışmalı başladı

Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarılarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 'temel yasa' olarak görüşülmesi girişimine CHP sert tepki gösterdi
Sosyal güvenlik yasa tasarısı tartışmalı başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, sosyal güvenlik tasarılarının görüşmelerine tartışmalarla başladı. AKP'nin, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarılarını 'temel yasa' olarak görüştürmesi tepkilere neden oldu. Meclis'te yaşanan tartışmalardan sonra CHP salonu terk etti.

'Meclis'i kapatalım'
Toplam 320 maddelik 5 yasa tasarısının 17 madde gibi görüşülmesini sağlayacak temel yasa yöntemine tepki gösteren ANAP Grup Başkan Vekili Ömer Abuşoğlu, "Meclis'i kapatalım. Milletvekilleri evlerine gitsin. Bürokratlar hazırlasın, milletvekilleri onaylasın. Böyle bir çalışma olamaz" dedi.
Ömer Abuşoğlu, el çabukluğuna dayanan üçkâğıtçılık yapıldığını, milletin oyalandığını belirtti.

Tek adam uyarısı
Abuşoğlu'nun açıklamalarından sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, AKP'ye, "Başbakan'ı tek adam yapma yolunda, demokrasi dışı sürece sürükleniyorsunuz" diye seslendi.
Koç, bu yasaların, IMF ile Başbakan'ın, 'kerameti kendinden menkul' danışmanları tarafından hazırlandığını savunurken, bu danışmanlardan birinin, (Cüneyd Zapsu) ABD'de "Başbakan'ı kullanın" dediğini vurguladı.
Haluk Koç, "Siz bunu içinize sindirebilirsiniz ama CHP Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nı kullandırtmayacak" dedi.
Koç, "Sizi sorumluluğunuzla baş başa bırakıyoruz" diyerek görüşmelere katılmayacaklarını bildirdi.
AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, bu tasarıya AKP'den Ersönmez Yarbay'ın karşı çıktığı anımsatılınca, "Siz olsanız ihraç ederdiniz, biz saygı gösterdik" dedi. Konuşmaların ardından temel yasa yöntemi kabul edildi ve sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan tasarıyla görüşmelere başlandı.

Her maddeye 10 saniye
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, her maddeye 10-20 saniyelik süre tanındığını belirtti. Daha sonra CHP salonu terk etti.
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu da, bu tasarılarla, IMF'nin Duyun-u Umumiye gibi sosyal güvenlik açıklarını daha iyi takip eder hale geleceğini ancak hastalığın tedavi edilmeyeceğini vurguladı.
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu da, ANAP'a görüşmelere katıldığı için teşekkür etti. Başesgioğlu şöyle konuştu:
"Umarım, CHP de ilerleyen saatlerde görüşmelere katılıp katkı verir" dedi. Başesgioğlu, sosyal güvenlik açıklarının, 'kara delik' olmadığını, bu harcamaların vatandaş için gerekli olduğunu belirtirken, borç stoku nedeniyle sıkıntı yaşandığını kaydetti. Başesgioğlu, "Bu tasarı Türk bürokratının göz nurudur. Aksaklıkları düzeltebiliriz."

Milliyet
sosyal
güvenlik
yasa
tasarısı
tartışmalı
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir