Medimagazin logo

Sağlık bilgilerine gizlilik kalkanı

İlk ayağı TBMM'de yasalaşan sosyal güvenlik reformunda hedef, "vatandaşlık numarası üzerinden, tüm yurttaşların sosyal güvenlik bilgilerine ulaşılmasını sağlamak" olarak belirlendi
Sağlık bilgilerine gizlilik kalkanı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İlk ayağı TBMM'de yasalaşan sosyal güvenlik reformunda hedef, "vatandaşlık numarası üzerinden, tüm yurttaşların sosyal güvenlik bilgilerine ulaşılmasını sağlamak" olarak belirlendi.


Vatandaşlık numarasının sosyal güvenlik numarasının yerine geçmesi için hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirten yetkililer, "Sadece kişisel sağlık bilgilerinde (hastalıklar ve tedaviler gibi) gizlilik olacak. Kalan bilgiler kamu kurumları ve kamunun rahatlıkla ulaşılabileceği bilgiler olacak" diye konuştu.

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte, mevcut sosyal güvenlik kurumlarında kayıtlı sigortalılar ile bunların hak sahipleri için ortak bilgi bankaları oluşturulacak. Mevcut sigortalılarla, sisteme yeni katılacak sigortalıların tescilinde "TC kimlik numaraları" "sosyal güvenlik sicil numarasının" yerini alacak.

Ayrıca vergi mükellefi olan sigortalıların vergi numaralarının da sosyal güvenlik sicil numaralarıyla birlikte kayıt altına alınması ve işlemlerde birlikte kullanılması öngörülüyor.

Yetkililer bu yolla sigorta ve sağlığa dönük işlemlerdeki bürokratik sürecin de kısaltılacağını belirtiyor. Özellikle yaşlılık aylığı bağlama süresinin uzun sürdüğüne dikkat çekilirken, bunun nedeninin de farklı sosyal güvenlik kurumlarında kayıtlı olan hizmetlerin bir araya getirilmesi için yapılan yazışmalar olduğu vurgulanıyor.

Yeni sistemde ise tek numara esas olacağı için kurumlar arasındaki yazışmalara gerek kalmaması ve işlemlerin tek bir noktadan tamamlanması hedefleniyor.



Sağlık bilgilerine gizlilik kalkanı

Sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlık numaralarıyla takip edilmesine dönük çalışmaların uzun süredir devam ettiğini belirten bir yetkili, konuyla ilgili çalışmaların artık son aşamasında olduğunu vurguladı.

Yetkili getirilecek sistemle, sosyal güvenlik bilgilerinin kamu kurumlarına açık olacağını vurgularken, sağlıkla ilgili dosyaların ise gizlilik içinde korunacağını belirtti. Buna göre, sağlık bilgileri için ayrı bir şifre girmek gerekecek. Bu alandaki bilgi ve dosyalar, sağlık kurumlarıyla ilgili kişi arasında paylaşıma açık olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Avrupa’da cep telefonu almak isteyen bir kişiden dahi sosyal güvenlik numarasının istendiğini belirterek, benzeri sistemin Türkiye’ye getirileceği sinyalini vermişti. Başesgioğlu, "Biz de bankacılık işlemlerinin bazı hususlarda sosyal güvenlik numarasını isteyeceğiz bu şekilde hem kayıtdışı ekonomi hem de kayıtdışı istihdamı önleme konusunda önemli adımlar atacağız. TC kimlik numarasını sosyal güvenlik numarası olarak kullanacağız" diye konuşmuştu.



Referans
sağlık
bilgilerine
gizlilik
kalkanı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir