Medimagazin logo

Hastaları IMF’ye mi yollayalım

SAĞLIK Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, bedeli devlet tarafından ödenen ilaçlara yeni kurallar getirildi
Hastaları IMF’ye mi yollayalım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SAĞLIK Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, bedeli devlet tarafından ödenen ilaçlara yeni kurallar getirildi.

Bir reçetede 4 kalemden fazla ilaç olmayacak, 7 günden daha uzun süre ilaç kullanmak için reçete yazılamayacak. İlaçların önemli bir kısmını pratisyen hekimler yazamayacak, uzmanların yazacağı reçetelerde birçok ilacı sadece belirli uzmanlık alanındakiler yazacak, hatta çok sayıda ilaç için de sağlık kurulu raporu gerekecek.

IMF’NİN TALİMATI

Sağlık Bakanımız sık sık doktor sayısının çok az olduğundan bahsediyor, birçok ilimizde uzmanlık kadroları boş... O ilde ilgili alanda uzman yoksa reçete yazdırmak için başka illere gitmek gerekebiliyor. Herhalde düşünüyorlar ki, hastaların bir kısmı il il, hastane hastane gezip ilgili dalda uzman olup olmadığını araştırır, bulduğu zaman kuyruklarda, sağlık kurullarının peşinde koşarlarken ömürleri vefa etmeyecek; bir kısmı da bezip, borç harç ilaçlarını almaya çalışacak, böylece devletin yükü azalacak.

Bu uygulamaların arkasındaki niyet ve kuvvetin ne olduğu bir süre önce medyaya yansımıştı.

IMF yetkilileri, devletin sağlık harcamalarının azaltılmasını istemişlerdi.

Aslına bakarsanız ilacı kısmak, toplam sağlık giderlerini azaltmaz, tam tersine, zamanında önlenemediği ya da tedavi edilemediği için hastalıklar büyür, daha masraflı işlemler örneğin ameliyatlar gerektirebilir.

Bu hizmeti sürdüren doktorlar da, bu kısıtlamaların hastaların tedavisini aksatacakları görüşünde... Sanal bir hekimler kulübü olan doktoruz.com sitesinde yapılan ankette, katılanların yüzde 90’dan fazlası bu kısıtlamalara karşı.

SEVK MEMURLARI MI

Bir yandan aile hekimliği sistemini getirerek hastaların ’Birinci Basamakta’ tedavi edilmesini planlıyorsunuz, öte yandan da birinci basamakta hizmet verecek pratisyen hekimlerin elindeki tedavi olanaklarını kısıtlıyorsunuz. Bu adamlar sadece ’sevkle’ görevli trafik memurları mı olacaklar?

Diğer yandan hastanelerde yığılmaları önlemek istiyorsunuz; ama neredeyse Batı ülkelerinde marketlerde reçetesiz satılanların dışındaki tüm ilaçlar için, hastaların uzmanların kapılarına yığılmalarını sağlıyorsunuz. Üstelik bir de ’Sağlık Kurulu’ gibi ucube uygulamayla diğer uzmanlık dalındaki uzmanların yazdığı reçeteleri onaylamalarını istiyorsunuz. Bir örnek verirsek, bir kadın-doğum uzmanı, hastasına bir reçete yazıyor, siz bu uzmanınıza güvenmiyor ve göz, nöroloji, ortopedi, cerrahi vs. gibi bu konuda eğitimi olmayan diğer dallardaki uzmanlara onu denetletiyorsunuz. Bir mizah yazarı bu işe bir el atsa ’bestseller’ bir kitap çıkması işten bile değil.

Yani hekimlere diyorlar ki, siz hastaların tedavisiyle fazla ilgilenmeyin, az ilaca bol bol imza atın, hastalar size her hafta gelsin, bir imza daha atın, ’performans’ artar, döner sermayeden de daha fazla para alırsınız.

Bu arada hastalar ne mi olacak?

Hay Allah, şu hastalar olmasa, Sağlık Bakanlığı yapmak ne güzel olacak...

Dr. Gündüz TEZMEN

Hürriyet-Yalçın Bayer
hastaları
imf&#8217
ye
mi
yollayalım
Yorum (3)
cem
Hocam, tespitleriniz ve yorumlarınız mükemmel.Keşke hepimiz duyarlı birer vatandaş olsak.Saygılarımla...
0
Cevapla
Nedim Sultan
Değerlendirmeleriniz çok güzel. Yazılarınızı ilgi ile izliyorum. Emeklerinize fikirlerinize sağlık hocam.
0
Cevapla
velit halit
Çok kısa amma bı okadar derin noktalar anlayanlara tabiiii çok beğendim teşekkürler hocam
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir