Medimagazin logo

TÜBİTAK’ta ‘özerklik’ tartışması

TÜBİTAK Kanunu’nda yapılacak değişiklikle Bilim Kurulu’nun 14 üyesinin yarısının Başbakan tarafından atanmasını, diğerlerinin de Başbakan’ın onayıyla kesinleşmesini öngören yasa tasarısı tartışma yarattı
TÜBİTAK’ta ‘özerklik’ tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TÜBİTAK Kanunu’nda yapılacak değişiklikle Bilim Kurulu’nun 14 üyesinin yarısının Başbakan tarafından atanmasını, diğerlerinin de Başbakan’ın onayıyla kesinleşmesini öngören yasa tasarısı tartışma yarattı.


Tasarıyı hazırlayan AKP’liler, kurumda yönetim zaafiyeti olduğunu, bunu ortadan kaldırmak istediklerini söylerken, muhalefet tasarıyı, “TÜBİTAK’ın özerkliğine son verme girişimi olarak” yorumluyor.

TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik yapan yasa teklifi, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Bilim Kurulu’na üye seçimini yeniden düzenleyen teklif, kurul üyelerinin yarısını Başbakan’ın saptamasını ve üyeliklerin Başbakan’ın onayıyla kesinleşmesini öngörüyor. CHP’liler yasanın görüşmeleri sırasında komisyonu terketti.

TÜBİTAK’IN ADI DA DEĞİŞİYOR
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ile Ankara Milletvekili Reha Denemeç’in hazırladığı teklif, TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik yapıyor. Teklifle, “Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu”nun adı, “Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu” olarak değiştiriliyor. Kurumun kısa adı ise TÜBİTAK olarak kalıyor. Yasa TÜBİTAK’ı, idari olarak başbakanlık ile bağlantılandırıyor.
Yasa teklifi, TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun 14 üye ve başkandan oluşmasını, kurul üyelerinin yarısını Başbakan’ın atamasını öngörüyor. Üyelerin diğer yarısı ise TÜBİTAK Bilim Kurulu, YÖK ve TOBB tarafından belirlenecek. Bilim Kurulu üyeliği seçimi, Başbakan’ın onayıyla kesinleşecek. Bilim Kurulu başkanı aynı zamanda kurumun da başkanı olacak. Bilim Kurulu’nun toplantı ve karar yeter sayısı 8 olacak.
Kurul üyeleri 4 yıl görev yapacak. Üyeliği sona eren kişi, ancak bir dönem daha seçilebilecek.
Kurulun başkanlığı için Bilim Kurulu, biri kurulun dışından olmak üzere 2 aday belirleyerek Başbakan’a sunacak. Başbakan, bu adaylardan birini, başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na teklif edecek.

BİLİM KURULU’NUN GÖREVİ BİTİYOR
Mevcut Bilim Kurulu üyeleri ve başkanın görevleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kendiliğinden sona erecek.
TÜBİTAK’ın bütçesini, genel bütçeden ayrılacak ödenek, işletme gelirleri, buluşlardan doğan haklara ilişkin gelirler ile üretim ve satış gelirleri oluşturacak.
Teklifin Milli Eğitim Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. CHP’liler teklifi, “TÜBİTAK’ın özerkliğine son verme girişimi” olarak tanımladı.
AKP’liler ise kurumda yönetim zaafiyeti olduğunu, bunu ortadan kaldırmak istediklerini, siyasi bir amaç gütmediklerini söylediler. Ancak teklifin alt komisyona sevk önerisi kabul edilmeyen CHP’liler toplantıyı terkettiler. Teklif, AKP’lilerin oylarıyla komisyonda kabul edildi.

NTV
tübi̇tak&#8217
ta
&#8216
özerklik&#8217
tartışması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir