Medimagazin logo

Menenjitin bilinenden daha erken ortaya çıktığı saptandı...

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi kamu sağlığı birimi tarafından yapılan araştırmalar, öldürücü menenjit hastalığının bilinenlerden daha erken ortaya çıkan ve kan zehirlenmesine benzeyen, bacaklarda ağrı, el ve ayakta soğuma ve cilt renginde değişiklik gibi semptomları bulunduğunu ortaya koydu
Menenjitin bilinenden daha erken ortaya çıktığı saptandı...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi kamu sağlığı birimi tarafından yapılan araştırmalar, öldürücü menenjit hastalığının bilinenlerden daha erken ortaya çıkan ve kan zehirlenmesine benzeyen, bacaklarda ağrı, el ve ayakta soğuma ve cilt renginde değişiklik gibi semptomları bulunduğunu ortaya koydu.


Hızlı ilerlemesi ve öldürücü olabilmesi nedeniyle anne-babaların en korktuğu hastalıkların başında gelen menenjitin bugüne kadar bilinen deride kızarıklık, ensede sertleşme gibi semptomlarının hastalığın başlamasından 13 ile 22 saat sonra ortaya çıkabildiğine dikkat çeken İngiliz bilimadamları, ''Bu aşamaya gelindiğinde hasta zaten artık hastanelik duruma da gelmiş oluyor. Yapılan müdahaleler, gecikildiği için sonuçsuz kalabiliyor'' dedi.


Oxford Üniversitesi bilimadamlarından Matthew Thompson, uzun süren araştırmalar sonucunda baş ağrısı, deride kızarıklık, ışığa karşı duyarlık, bilincin zaman zaman kaybedilmesi, ensede sertleşme gibi klasik semptomların çok öncesinde, hastalığın bünyeye girmesinden sonraki 8. saatten itibaren ortaya çıkan yeni semptomları menenjitli 448 çocuk üzerinde yapılan araştırmalar sonucu belirlediklerini açıkladı.


Bu çocukların anne-babalarıyla yapılan görüşmelerde, bütün bu çocukların ortak özelliğinin hastalıklarının ilk 8 saatinde kan zehirlenmesine benzeyen belirtiler gösterdiği sonucunu elde ettiklerini belirten Thompson, ''Bunlardan da daha erken, 4-6 saat arasında ortaya çıkan ateş, iştah kaybı, kusma gibi semptomlar da var, ama bunlar birçok diğer hastalıkta da görüldüğü için bu semptomlarla sonuca varmak zor'' diye konuştu.

Milliyet
menenjitin
bilinenden
daha
erken
ortaya
çıktığı
saptandı...
Yorum (3)
Dr.Cevdettokat
Değerli Hikmet hocam.Empati yaparak hastaya yaklaştığımızda şiddet sona erecektir.Bunun içinde 182 randevu hattı 10 dk.da bir hasta bakmaya müsaade ediyor.Birbirimiz arasındaki puan yarışından sıyrılıp 80-100 hasta bakma! huyundan vazgeçersek hastanın bizden ne istediğini daha rahat anlayabiliriz. Herşeye rağmen acildeki şiddeti bitirmek için oraya acil alanında tecrübeli ve yeter miktarda doktor koymak gerekir.Herkesi aile hekimliğine kaçırıp acili yeni mezun acemi arkadaşlara bırakmaya devam edersek acilde sorun eksik olmayacaktır. Asistanlar içinde ''ben çektim o da çeksin'' diyen kıdemli yaklaşımı yerine ''ben çektim o bari çekmesin'' yaklaşımında olan kıdemli anlayışını(insanlık gereği) yerleştirmek, sorunun çözümüne büyük katkı sağlar.Selamlar.
0
Cevapla
dr.tükenmiş ( bir başka op )
Sayın Dr.cevdettokat; hasta randevuları 7 dakikada bir verilmekte olup günde 80-100 hasta bakmayı kimse istememekte, bu sayıya dayatmalarla, başhekimlikler tarafından randevusuz hastalar randevululara eklenerek erişilmektedir. Üstelik polikliniklerde hemşire ya da sekreter de bulunmamaktadır. Böylece hasta başına 3 dakika hatta daha az zaman bile düşebilmektedir. Eğer bir yarış varsa, bu yarışa hekimler start vermemiştir. Şiddetin nedeni ise bilgi ya da tecrübe eksikliği hiç değildir, böyle bir şey telaffuz bile edilemez, şiddet haklı gösterilmeye çalışılamaz. Üstelik şiddet sadece acilde yaşanmamaktadır, asistanından profesörüne tüm hekimler şiddet görmektedir, şekli de sadece fiziksel şiddetle sınırlı tutulmamalıdır. Asistan nöbetlerine "kıdemli" yaklaşımınız da pek doğru olmayıp, şahsım gibi uzmanlara nöbet ertesi izinsiz 10 (on) aktif nöbet tutturulmasını da hangi kıdeme bağlayacağınızı merak ederim. Nöbet sorunu sadece asistanlarla sınırlı değildir. Bu nedenle de dr.tükenmiş olarak yazıyorum. Bu şartlar altında tükeneceğimi bilseydim sevsem de bu meslekten vazgeçerdim, şu aşamada da bir çıkış yolu arıyorum.
0
Cevapla
emir
meslektaşlarıma el kaldıranları lanetliyorum. her geçen gün çalışma koşullarımızı sorlaştıran tüccarlarıda Allaha havale ediyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir