Medimagazin logo

Üniversiteler bilim fakiri

Türk üniversiteleri, uluslararası bilimsel atıf endekslerine giren yayın sayılarında sınıfta kaldı. Öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı bir adet bile değil
Üniversiteler bilim fakiri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk üniversiteleri, uluslararası bilimsel atıf endekslerine giren yayın sayılarında sınıfta kaldı. Öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı bir adet bile değil.


YÖK, 2003 ve 2004 yılları uluslararası bilimsel atıf endekslerine giren yayın sayılarını açıkladı. Ünivesitelerde öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı 1'den az çıkarken, bazı vakıf üniversiteleri 2004 yılı boyunca hiçbir bilimsel yayınıyla endekslere giremedi.


Yükseköğretim alanında bilimsel ve teknolojik gelişimin göstergesi olan uluslararası bilimsel atıf endekslerine son iki yılda, Türk öğretim üyelerinin 26 bin 444 makalesi girdi. Endekslere en çok makale gönderen ilk üç üniversitenin sıralaması değişmezken, 2004 yılında İstanbul Üniversitesi bin 29 eserle birinci, Hacettepe Üniversitesi 960 eserle ikinci ve Ankara Üniversitesi 771 eserle üçüncü oldu. Öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında ise Bilkent, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Koç ve Boğaziçi üniversiteleri ilk basamaklarda yer aldı.


'0' çeken üniversiteler var


Fen, sosyal, kültür ve sanat alanında çoklu disipline dayalı bilgi bankası olma özelliğindeki SCI, SSCI ve AHCI endekslerinde, Türk öğretim üyelerinin, 2004'te 14 bin 387, 2003'te 12 bin 57 makalesi yayımlandı. Bilimsel üretimi ortaya çıkaran bu tablonun en alt sıralarına vakıf üniversiteleri yerleşti. YÖK'ün verilerine göre, Türkiye'de bulunan 77 üniversite içinde bilimsel karnesi en kötü olan 10 üniversiteden 9'u vakıf üniversitesi çıktı. Devlet üniversiteleri arasında ise en kötü karneyi alan Mimar Sinan Üniversitesi, 2004'te yayımladığı toplam '2' bilimsel makaleyle 72'nci sırada yeraldı. Bu tablonun son üç sırasını paylaşan İzmir Ekonomi, Okan ve Yaşar üniversiteleri ise 2004 yılında hiçbir bilimsel yayın üretmeyerek '0' çekti.


Ankara ve İstanbul'daki devlet üniversitelerinin çok sayıda makalesi yayımlanırken, vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanlarının diğerlerine oranla daha az makalesinin endekslere girdiği görüldü.


Bir makale bile düşmedi

Türkiye genelindeki hiçbir üniversitede öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 1'e ulaşamadı. Öğretim üyesi başına makale sayısı 2003'te 0.44'ken, 2004'te 0.49 oldu. En çok bilimsel makale üreten İstanbul Üniversitesi'nde bile öğretim üyesi başına 0.49 yayın düştü. Öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında sıfır çeken üniversiteler 2004'te Yaşar, Okan ve İzmir Ekonomi üniversiteleri, 2003'te ise Ufuk, Okan ve Haliç üniversiteleri oldu.

Yenişafak
üniversiteler
bilim
fakiri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir