Medimagazin logo

Diş protez yönetmeliğinde değişiklik

Diş Protez Laboratuvarları, ortaklarının tamamı diş hekimi veya diş protez teknisyeni olan şirketler tarafından açılabilecek
Diş protez yönetmeliğinde değişiklik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Diş Protez Laboratuvarları, ortaklarının tamamı diş hekimi veya diş protez teknisyeni olan şirketler tarafından açılabilecek.

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve diş protez laboratuvarlarının açılması, çalışması ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen Diş Protez Laboratuvarları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, laboratuvarlarda bulunması gereken ortak araç ve gereçlerin listesi ve bu laboratuarların fiziki alt yapı şartları belirlendi.

Diş protez laboratuvarları, bünyesinde ağız ve diş sağlığı verilen kamu ve özele ait hastane ve ağız ve diş sağlığı merkezleri ile kanuna göre mesleğini serbest yapan diş hekimi ve diş protez teknisyeni, ayrıca ortaklarının tamamı diş hekimi ve/veya diş protez teknisyeni olan şirketler tarafından açılabilecek.

Diş hekimleri, kendi klinik hastaları dışındaki hastaların protez ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla laboratuvar sorumlusu olarak en az 1 diş teknisyeni istihdam etmek suretiyle laboratuvar açabilecek.

Diş hekimleri, diş protez teknisyeni çalıştırmaksızın dışardan gelen protez başvurularını bizzat çalışarak karşılamak isterlerse hiçbir şekilde klinik hizmeti üretemeyecekler. Bu şekilde açılacak laboratuvarlar ruhsata tabi olacak.
Laboratuvarların denetlenmesi için illerde denetim ekipleri oluşturulacak. Ekipler, rutin olarak yılda en az 1 defa, rutin dışında ise ihbar durumunda denetim yapacak.

YASAKLAR

Laboratuvarlarda, hiçbir şekilde diş hekimliğinde kullanılan tıbbi cihaz alet ve malzemeler bulundurulmayacak, diş hekimliği klinik hizmeti verilemeyecek.

Ağız ve diş sağlığı hizmeti veren sağlık kuruluşları ve diş hekimleri dışında hiç bir şekilde ücretli veya ücretsiz iş kabul edemeyecek laboratuvarlarda, hastayla irtibat kurulamayacak.

Laboratuvarlarda başka ticari faaliyet yürütülemeyecek, diş depoları ve benzerleri ile aynı fiziki mekan paylaşılmayacak.

Bu yasakların ihlali durumunda valilik onayı ile laboratuvarlar kapatılarak ruhsatları geri alınacak.

Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce Sağlık Bakanlığı'nca verilen ruhsatlara ilişkin haklar saklı tutulacak. Ancak, Diş Protez Bitim Laboratuvarı olarak ruhsatlandırılan laboratuvarlar, Hareketli Diş Protez Laboratuvarı, Diş Protez Porselen Laboratuvarı olarak ruhsatlandırılmış laboratuvarlar ise Sabit Diş Protez Laboratuvarı olarak faaliyetlerine devam edecekler.

Bu yönetmeliğin yayınlanmasıyla 9 Ağustos 2000 tarihli Diş Protez Laboratuvarları Yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı.


Hürriyet
diş
protez
yönetmeliğinde
değişiklik
Yorum (1)
OTD
Hikmet Hocam'a teşekkür ederim. Önceleri çok ciddi bir kuruluş olan ÖSYM'yi geçen zaman içerisinde insanımız kendisine uydurdu ve bu kurumun güvenilirliği büyük ölçüde zedelendi. Uzun zamandan beri (bu iktidar döneminden önce) başlayan süreç içerisinde dışarıya (büyük ihtimalle çıkar amaçlı) soru sızdırılmaya başlandı ve haksız yere sınav kazananlar arttı. Aslında doktor olarak TUS sınavlarından bildiğimiz bir gerçek, daha yaygın bir kitleyi ilgilendiren KPSS sınavında iyice gün yüzüne çıktı. Bu ülkedeki insanların adalet duyguları daha çok zedelenmemeli ve bu kurum bir an önce disiplinize edilmeli diye düşünüyorum. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir