Medimagazin logo

Hastaneler cebe giriyor sağlık harcamaları yarıya iniyor

Cep telefonlarının sağlık alanında üretkenliği, verimliliği ve hastanın hizmete erişimini artırabileceği ortaya kondu. Vodafone Grubu’nun yayınladığı rapora göre kısa mesajla yapılan uyarılar ve hatırlatmalar hastaların hizmete erişimini kolaylaştırırken devletlerin de sağlık harcamalarında yarı yarıya tasarruf sağlıyor
Hastaneler cebe giriyor sağlık harcamaları yarıya iniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cep telefonlarının sağlık alanında üretkenliği, verimliliği ve hastanın hizmete erişimini artırabileceği ortaya kondu. Vodafone Grubu’nun yayınladığı rapora göre kısa mesajla yapılan uyarılar ve hatırlatmalar hastaların hizmete erişimini kolaylaştırırken devletlerin de sağlık harcamalarında yarı yarıya tasarruf sağlıyor.



Kanserden kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın sebebi olarak gösterilen cep telefonlarının sağlığa faydası da ortaya kondu. Vodafone Group, mobil teknolojinin sağlık sektöründeki büyük rolünü kanıtlayan bir rapor yayınladı. Rapora göre kısa mesajlarla (SMS) iletilen doktor randevuları, kişisel bakım ve ilaç saatleri gibi uyarılar hastaların hayatını kolaylaştırırken hastanelerin yükünü de hafifletiyor. Mobil teknolojinin ekonomiye yansıması ise devletlerin sağlık harcamalarında sağladığı büyük tasarruflar. Yapılan araştırmalar İngiltere’nin sadece doktor randevularının hatırlatılmasıyla yılda 240-370 milyon poundluk harcamadan kurtulacağını gösteriyor. Ayrıca hatırlatılan insulin iğneleri diyabete bağlı körlükte yüzde 76 ve böbrek bozukluklarında yüzde 50 düşüş sağlayabileceği belirtiliyor. Diğer taraftan rapor çerçevesinde verem hastaları üzerinde yapılan araştırmaya göre bin vakada 1.9 milyon pound tasarruf edilebiliyor.

Bugüne kadar yapılan pek çok araştırmada hastaları internet yoluyla hastane dışından kontrol etmenin ülke ekonomilerine katkısı ispatlandı. Nabız ve kan şekeri gibi hastaların evde yapabilecekleri ölçümleri hastaneye ulaştıran, doktorların da hastaları uzaktan uyarabilmesini sağlayan sistemler sağlık harcamalarında büyük tasarruf sağlıyor. Uygulama hastane masraflarını düşürdüğü gibi hastaneye her zaman ulaşamayanların da ayağına sağlık hizmeti götürmüş oluyor. Almanya ve İtalya gibi pek çok ülke uzaktan hasta takibi sistemi için alt yapı düzenlemelerine başladı. Ancak bu sistemlerde nüfusun büyük kısmının internet erişiminin olmaması büyük bir dezavantaj olarak ortaya çıkıyor. Diğer taraftan bir çok ülkede nüfusun neredeyse tamamı cep telefonu kullanıyor. İngiltere nüfusunun yüzde 82’sini kapsayan cep telefonu kullanım oranı Türkiye’de de yüzde 14’lük internet erişimine karşılık yüzde 55’leri buluyor.



SMS uyarılarıyla 370 milyon pound tasarruf

İstatistiklere göre 2005 yılında tüm dünyada 1 trilyon 250 milyar adet kısa mesaj gönderilmiş. Bu rakamlar ışığında İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kısa mesajların sağlıktaki rolünü artırmaya yöneliyor. Yapılan araştırmalarda İngiltere’de yılda 6 milyona yakın hastane ve 10 milyon civarında da doktor randevusunun atlandığı gözlemleniyor. Bunun ülkeye getirdiği zarar ise geciken tedaviler, doktorların kaybettiği zaman, yığılan randevular ve her muayene öncesi yapılan hazırlıklarla yıllık 780 milyon pound. Oysa hesaplamalara göre nüfusun yüzde 82’sinin cep telefonu kullandığı İngiltere’de kısa mesajla yapılacak hatırlatmalar harcamaları yarıya indiriyor. İngiltere’de öncelikli olarak tıbbi görüntüleme, pediatri, cinsel hastalıklar, ergen sağlığı, psikiyatri, romatizma ve kan hastalıkları alanlarındaki uygulama henüz deneme aşamasında. Ancak elde edilen sonuçlar hatırlatılan randevuların söz konusu alanlarda hizmet sunumunu ve tedaviyi kolaylaştırdığını gösteriyor.

Ayrıca sürekli tedavi gerektiren bir çok kronik hastalıkta SMS’le ilacın hatırlatılması ya da tedavi sürecine yön veren uyarılar beklenmedik rahatsızlıkların önüne geçiyor. Özellikle NHS bütçesinin yüzde 9’unu oluşturan şeker hastalığı harcamalarının kısa mesaj uygulamasıyla azalacağı belirtiliyor. Ama raporun en çok üstünde durduğu unsur gençler ve çalışanlar,gibi sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük çeken gruplara SMS’le ulaşma imkanı.

Vodafone strateji grup başkanı Alan Harper, mobil teknolojinin gizlilik, güvenilirlik, çabukluk ve doğrudan iletişim özellikleriyle sağlık hizmetlerinde gereken bütün ihtiyaçları karşıladığını söylüyor. Tanaka Business School Sağlık Yönetim Merkezi Direktörü Dr. Rıfat Atun da sağlık politikacılarının mobil teknolojinin hem tedavide hem de devlet bütçesinde sağladığı avantajların kullanması gerektiğini belirtiyor.



Dünyada SMS yoluyla verilen sağlık hizmetleri

Avustralya ve Güney Afrika’da AIDS hastalarının antiretroviral ilaçları SMS yoluyla hatırlatılıyor.

İngiltere’de bir doktor kortizon iğnelerinin hastalar üzerindeki faydasını kısa mesajlarla takip ediyor.

İtalya’da kanser hastaları cep telefonlarıyla doktorlarına semptomlarını rapor ederek hastane ziyaretlerini azaltıyorlar.

İngiltere, Fransa ve Tayland’da diyabetliler günlük tahlillerini doktorlarına ileterek rutin kontrollerini yaptırıyorlar.



Telsim CepHastane

Cep telefonuyla hastane hizmetlerinin Türkiye'deki karşılığı ise Telsim'in Cep Hastane aboneliği. İngiltere'deki gibi doktor randevuları hatırlatılmasa da Türkiye için daha büyük bir sorun olan hastaneden randevu alımı artık kısa mesajla çözülebiliyor. Hastanelerde sıra beklemeden tedavi olmayı sağlayan sistemden SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı üyesi tüm Telsim ve MyCep aboneleri yararlanabiliyor. Servis ilk etapta İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başladı. Kısa süre içerisinde Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de devreye alınmış olacak. Daha sonra Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal, Okmeydanı, Bakırköy Devlet Hastanesi ile İzmir Bozyaka ve Tepecik Hastaneleri’nde de servisin uygulamaya alınması planlanıyor. Bu hastanelerdeki uygulamaların ardından servisin diğer hastanelere de hızla yayılması hedefleniyor.


Referans
hastaneler
cebe
giriyor
sağlık
harcamaları
yarıya
iniyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir