Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı, 394 eski projeyi iptal etti

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda hazırlanan 394 eski projeyi iptal ederek 300 trilyon lira tasarruf sağladı
Sağlık Bakanlığı, 394 eski projeyi iptal etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda hazırlanan 394 eski projeyi iptal ederek 300 trilyon lira tasarruf sağladı.


Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Envanteri çalışmasıyla objektif kriterlere göre planlanmadığı tespit edilen toplam 394 projeyi iptal ederek, 300 trilyon lira tutarında bir kaynak tasarrufu elde etti. Bakanlık, tasarrufla elde ettiği bu kaynağı, daha öncelikli ve acil yatırımlara harcayarak bir çok sağlık tesisini hizmete açtı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla 335 sağlık kurum ve kuruluşu hizmete hazır hale getirildi.

Geçtiğimiz yıl başta Adana ve Ankara Eğitim ve Araştırma Hastaneleri olmak üzere, Amasya, İstanbul-Ümraniye, Şanlıurfa ve diğer illerde, yatak sayıları 25 ile 50 arasında değişen çok sayıda hastane açıldı.

Bununla birlikte Antalya 400 yataklı Bölge Hastanesi, İstanbul Halkalı 600 yataklı Devlet Hastanesi, Erzurum 400 yataklı Bölge Hastanesi, İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Cerrahi Servisi gibi bazı hastanelerin inşaat projeleri tamamlandı. Şırnak-Cizre 150 yataklı Devlet Hastanesi, İstanbul-Bağcılar 400 yataklı Devlet Hastanesi ve Erzurum Aşkale Kandilli Sağlık Ocağı inşaatına başlandı. 2004 yılında 32 trilyon lira harcanarak 189 hastanenin büyük ve küçük onarımları tamamlandı. Bu arada 1 derece deprem kuşağı ve aktif fay hatlarında bulunan 25 ildeki 70 hastanenin zemin etüdü ve güçlendirme projeleri için 7 trilyon civarında harcama yapıldı.


Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıl hazırladığı yeni ilaç kararnamesiyle 1 yılda 900 milyon dolar tasarruf sağladı. 1984 tarihli fiyat kararnamesine göre, firmaların maliyet beyanı esas alınıyor, masraf ve kar oranları eklenerek piyasa fiyatları oluşuyordu. Bu sistem özellikle ithal ilaçlarda maliyetin soruşturulmasına imkan vermiyordu.

Yerli ilaçlarda belirsiz aralıklarla pazarlığa bağlı artış, ithal ilaçlarda ise döviz kurundaki artışlara bağlı olarak düzenli artışlara yol açıyordu. Bir kere fiyatı yükselen ilacın fiyatı artık aşağı inmiyordu. 14 Şubat 2004 tarihinde yayınlanan yeni ilaç kararnamesi ile ilaç fiyatları en ucuz olan ve takip edilebilen Avrupa Birliği (AB) üyesi 5 ülke tespit edilmesine karar verildi. 2005 yılı için İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz ve Yunanistan seçildi. Herhangi bir ilacın Türkiye'deki azami fiyatını bu 5 ülkedeki en ucuz fiyatı referans fiyat olarak belirleniyor.

Fiyatları uluslararası İlaç İstatistik (IMS) verileriyle takip ediliyor, gerek duyulduğunda ise ilgili ülkeden onaylı belge isteniyor. Sağlık Bakanlığı bu uygulama ile bine yakın üründe yüzde 1 ile yüzde 80 arasında değişen fiyat düşüşleri sağladı. Yeni kararname ile bir yılda 900 milyon dolar tasarruf sağlandı. Bununla birlikte ilaçta yüzde 18 olan KDV oranı 1 Mart 2004 tarihinde yüzde 8'e düşürülerek ilaç harcamalarında önemli bir düşüş elde edildi.


İHA
sağlık
bakanlığı
394
eski
projeyi
iptal
etti
Yorum (1)
melahat akyol
nüfus yaşlanıyor,yoğun bakımlarda hep yaşlı hastalar yatıyor,gerietri hastaneleri açmak lazım,80 yaş üstünü bu hastanelere nakletmek lazım
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir