Medimagazin logo

2005’te tıptaki gelişmeler

Time Dergisi, 2005’te tıp alanındaki gelişmeleri kapak konusu yaptı. Güney Koreli bilim adamının klonlama konusundaki çalışmaları en kayda değer araştırma olarak öne çıkarken, dergide yer alan tıp alanındaki bazı gelişmeler şunlar:
2005’te tıptaki gelişmeler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Time Dergisi, 2005’te tıp alanındaki gelişmeleri kapak konusu yaptı. Güney Koreli bilim adamının klonlama konusundaki çalışmaları en kayda değer araştırma olarak öne çıkarken, dergide yer alan tıp alanındaki bazı gelişmeler şunlar:


AIDS’LE SAVAŞ

Dünya Sağlık Örgütü geçen yıl 3 milyon AIDS hastasına hayat kurtarıcı antivirüs ilaçları ulaştırmayı hedefliyordu. Yıl sonuna bir ay kala bu hedef tamamlanmış olmasa bile büyük ölçüde başarılı kabul ediliyor. Hastalığın en çok darbe vurduğu ülkelerden 14’ü ihtiyacı olan hastaların en az yarısına bu ilacı sağladı.

ALZHEIMER TEŞHİSİ

Hastalığın çok erken başlayabileceği ortaya çıktı. Araştırmalar, hastalığın teşhisinden yıllar önce belirtiler gösterdiğini ortaya koydu. Hafıza ve mantık yürütmede, problem çözmede, konuşma akıcılığında ve dikkat becerilerinde zayıflamalar birer uyarı olarak kabul ediliyor. Ayrıca bilim adamları, diş iltihaplarının Alzheimer riskini 4 kat artırdığını buldular.

ASPİRİN VE KADIN

Her gün alınan düşük dozda aspirinin ilk kalp krizi riskini yüzde 30 azalttığını gösteren testler esas olarak erkekler üzerinde yapılmıştı. 40 bin kadın üzerinde yapılan testler ise 10 yıl boyunce her gün aspirin alan kadınların etkisiz ilaç verilen kadınlarla aynı oranda kalp krizi geçirdiğini ortaya çıkardı. Bununla birlikte her gün alınan düşük dozda aspirinin kadınlarda da inme riskini azalttığı görüldü.

ASTIM VE GÜLME

Çok komik bir esprinin astım hastaları için en az toz ve polenler kadar tehlikeli olduğu keşfedildi. Yapılan bir araştırmada astım hastalarının yarısından fazlası çok kuvvetli bir kahkahanın ardından astım krizi geçirdi. Ayrıca un da astım risk faktörünü artırıcı maddelerden çıktı.

KIRILAN KALP

Stresten kaynaklanan ‘kırık kalp sendromu’ sevilen bir insanın ölümü gibi durumlarda ortaya çıkıyor ve sık sık da gerçek kalp krizi ile karıştırılıyor. Çoğunluğu kadın olan bir grup hasta üzerinde yapılan araştırmalar bu sendroma kalp kasını geçici olarak etkisiz hale getiren adrenalin yükselmesi ya da stres hormonlarının neden olduğunu gösterdi. Kırık kalp sendromu kısa süre sonra geçiyor ve kalpte kalıcı hasar bırakmıyor.

KANSERDE UMUT

Erken teşhis ve daha iyi korunma programları sayesinde kanser hastalıklarından ölümlerin sayısında büyük azalmalar var.

KÖPEK KLONLAMA

Koyunları, domuzları, fareleri, sığırları, atları ve kedileri klonlayan bilim adamları, bu yıl ilk kez insanın en iyi dostu köpeği, klonladılar. Köpeğin en zor klonlanabilen canlı olduğu ve artık insan dahil her türlü canlının klonlanabilmesinin mümkün olduğu belirtildi.

KOLESTEROL

Dünyada milyonlarca kişi kolesterol düşürücü ‘Statin’ ilaçları kullanıyor. Yeni çalışmalar, bu ilaçların başka yararlarını da gösterdi. Bağırsak ve prostat kanseri riskini yarı yarıya azalttıkları, pankreas kanseri riskini yarıdan fazla düşürdükleri anlaşıldı. Hatta statinlerin Alzheimer’in ilerlemesini yavaşlattığı bile keşfedildi.

KUŞ GRİBİ KORKUSU

H5N1 virüsünden çok az insanın ölmüş olmasının nedeni, bu virüsün insandan insana geçmesinin çok zor olması. Ancak, virüsün mutasyona uğrayarak 1918’dekinin benzeri bir salgının kolayca yayılmasından korkuluyor. Ülkeler bunun için olağanüstü önlemlere yatırım yapıyor.

OBEZİTE SALGINI

2005’te dünyadaki obez insanların sayısı 1 milyarı aştı. Rimonabant adlı ilacın düşük kalorili diyet ile birlikte kullanılmasının faydaları görüldü. Ancak obezite ile mücadelenin sadece bir hap ve diyet programıyla kazanılamayacağı ortada.

Hürriyet
2005&#8217
te
tıptaki
gelişmeler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir