Medimagazin logo

CHP, rektör atamaları için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı’nca atanmasını öngören yasa hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu
CHP, rektör atamaları için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı’nca atanmasını öngören yasa hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.


Anadol, 5467 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Yasası, Yükseköğretim Yasası, Kamu Mali Yönetimi Kontrol Yasası, Telsiz Yasası ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa’nın geçici 1. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemli dilekçesini, Anayasa Mahkemesi’ne verdi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Anadol, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye gönderilen yasanın TBMM Genel Kurulu’nda aynen kabul edildiğini anımsattı.


İktidar partisinin, "bir kavram karmaşası içinde olduğunu, davranış bozukluğu sergilediğini" ileri süren Anadol, iktidarın bir taraftan "demokrasi şampiyonluğuna soyunduğunu, demokrasi söylemini kimseye kaptırmamaya çalıştığını", diğer taraftan "bilimsel ve yönetsel özerkliğe, üniversitelerin özgür çalışmasına, bilim üretmesine karşı bir tavır içinde olduğunu" iddia etti.


Anadol, "İktidar, üniversite rektörlerini, lise müdürü derecesine indirircesine, üniversiteleri bir ortaokul, lise haline getirmek istercesine, onları sıkı denetiminde, kontrolünde, istedikleri gibi tarikat örgütlenmelerine, kendi ideolojisine açık biçimde bir model yaratmak istercesine bu yasayı tekrar çıkardı" diye konuştu.


Kemal Anadol, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu, bu nedenle iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını bildirdi.


Dava dilekçesinde de yasanın söz konusu geçici 1. maddesinin, Anayasa hükümlerinde yer alan hukuk güvenliğini sağlamadığı, kamu yararına uygun düşmediği, yerel yönetil ilkesiyle çeliştiği, Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesine ters düştüğü, üniversitelerin özerkliğiyle bağdaşmadığı, YÖK’ün Anayasa’da belirlenen görev ve yetkileriyle uyumlu olmadığından iptali ve yürürlüğünün durdurulması istendi.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de söz konusu yasanın geçici 1.maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Sezer’in başvurusunun ilk incelemesini tamamlayan Yüksek Mahkeme, başvuruyu 19 Nisan Çarşamba günü karara bağlayacak.

Milliyet

chp
rektör
atamaları
için
anayasa
mahkemesi'ne
başvurdu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir